Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Bankeryds SK
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Bankeryds SK.
Bankeryds SK
Följ oss för uppdateringar
Tiden går fort och det är drygt 7 decennier kvar att avhandla. Så det blir till att öka takta om det ska bli klart till 90-årsdagen. Här kommer nästa del som handlar om 1940-talet.
Styrelsen sammanfattar jubileumsfesten som lyckad. Dock inte ur ekonomisk synpunkt då den gick med förlust. En styrelseledamot föreslår att klubben köper in ett lotteri som kommer att inbringa 99:- för att täcka underskottet. Styrelsen ger bifall till förslaget.
Friidrotten blomstrar under 1940-talet. Träningsvilliga ungdomar ansluter, fler och fler. Aktiviteterna är många….på hemmaplan. I och med att klubben inte har någon reglementsenlig idrottsplats kan inga sanktionerade tävlingar hållas, enbart interna tävlingar.
Det betyder att de klubbtävlingar BSK deltar i (alltid med gott resultat) måste äga rum på bortaplan.
Fabrikör Miller har i mitten av 30-talet satt upp ett vandrings pris att erövras av den friidottare som uppnår ett stipulerat antal poäng (1000 poäng) vid klubbmästerskapen. Hösten 1943 erövrar Ruben Ljungblom priset för alltid.
Disponent Sture Engström skänker 1945 tre silvertallrikar som ska fungera som vandringspris under fem år. Det är ett pris i hopp, ett i kast och ett i löpning. Vinnare efter fem år är; hopp – Birger Axelsson, kast – EinoMännik samt löpning – Inge Andersson.
Några klubbrekord 1947;
Höjdhopp – Birger Axelsson 1,76
Längdhopp – Birger Axelsson 6,38
Spjutkastning – Birger Axelsson 52,05
Diskuskastning – Bertil Johansson 35,64
Stavhopp – Bertil Bengtsson 3,20
Birger Axelsson vinner 1947 landsbygdsmästerskapen i höjdhopp.
Friidrotten når sin topp breddmässigt 1948. Samma år anordnar klubben för första gången Bankefejden. En terrängtävling avsedd att äga rum årligen. Första året deltar 44 löpare.
Den senaste idrotten i BSK-familjen är orientering som startar upp i början av 40-talet. Klubben anordnar 1940 en riksorientering som samlar 59 deltagare. Året därpå ansöks om inträde i Svenska orienteringsförbundet, vilket beviljas. Därmed är stenen i rullning.
Sporten kräver inga arenor likt fotboll och friidrott. Däremot saknas en samlingspunkt, en klubblokal.
Sektionen anordnar tävlingar. Klubbens orienterare deltar i externa tävlingar.
Sektionen arrangerar 6.10 1945 lantbygdsmästerskspet i nattorientering. Den största tävlingen i klubbens regi hittills, 101 deltagare. Gunnar Brandt BSK hamnar på andra plats i juniorklassen.
Andra framgångar för klubbens orienterare är när Tage Hallenby vinner yngre oldboysklassen i DM 1948. Året därpå får han äran att representera Småland i SSM (SydSvenskaMästerskapet).
Vid budkavle-DM för juniorer 1949 hamnar BSK på första plats. Laget består av; Stig Svensson, Ingvar Lindahl samt Sigvard Larsson.
Bandyn har fortfarande svårt att hävda sig. Oberäkneliga vintrar, ingen fast spelplats är några av anledningarna. Vintern 1945-46 får man i alla fall använda den nya idrottsplatsen (återkommer till det) vars yta är utplanerad och alla stubbar har borttagna. Den ytan får man spola. Kanske Bankeryds första landbana? Om än tillfällig.
Bandyn har ännu inte deltagit i något reguljärt seriespel. Laget deltar i stället i lokala pokalserier som inte alltid blir färdigspelade.
1947 blir Sverige med personnummer och barnbidrag.
Den andra vinteridrotten , skidor, har det inte heller lätt. Det är en aktiv sektion men vädret är inte alltid på deras sida. Träningsfliten är det inget fel på när vädret så tillåter. Sektionen försöker att varje vinter genomföra skidpropagandaloppet. Det är inte alltid det lyckas. Över huvud taget behöver utlysta tävlingar ställas in i sista stund. Snöbrist och i några fall alltför bistert vinterväder.
Med anledning av föreningens 10-årsjubileum 1940 initierar sektionen en tävling, gränskampen, att utkämpas mellan BSK, Jönköpings AIF, Bottnaryds IF och Habo IF. Kampen är ett stafettlopp mellan klubbarna som tävlas om varje vinter på alla fyra platserna med start i Bankeryd 1940. Det ställs upp ett vandringspris om vilket klubbarna tävlar. Den första tävlingen blir inte inställd.
Gymnastiken dyker upp igen, dock mest som ett komplement under mellansäsong.
Gång och kanot fasas ut och försvinner. Det tas till och med beslut på årsmötet 1945 att sektionerna ska utgå.
Idrottsplatsfrågan är ett problem som aktivt berör BSK under större delen av 40-talet. Det används ett antal ytor runt om i Bankeryd. Man ambulerar med början på Åkershult och när man inte får vara där längre används ytan vid Lillån (ungefär från Blomsterhandeln och 2-3 villatomter in på nuvarande Trädgårdsgatan), som i folkmun benämns Kovallen, tills man blir avvisade därifrån också. Där ska anläggas en handelsträdgård, Barcks handelsträdgård som sedermera blir Bankeryds blomsterhandel. Bankeryds Blomsterhandel stänger verksamheten på nyårsafton 2017 efter 42 år i familjen Carlströms ägo.
Friidrottarna är en sommar hänvisade till en lekplats vid Kyrkskolan för att senare träna vid Domsand.
BSK har gott stöd från dag ett i sökandet efter plats att lägga den nya idrottsplatsen på av kommunen. Redan 1941 fås ett första bidrag, 500:-, för att kunna gå vidare med frågan.
Tyvärr kommer frågan att dras i långbänk av olika anledningar.
1942 händer inte mycket mer än att parterna tittar på alternativa platser för den blivande idrottsplatsen utan att de kan fastna för något hållbart alternativ men processen är i gång.
Året därpå börjar saker och ting hända. BSK accepterar en anvisad yta på Backamo som platsen för den framtida idrottsplatsen. Marken ägs av pastoratet, man ser inte träden för all skog och eftersom vi är i Småland är det också väldigt stenigt. Men platsen känns perfekt för Sportklubben. Där slås bopålarna ner.
På en annan front ljusnar det också. Ynglingaföreningen (KFUM) upplåter Sjöåkravallen till dess tidigare ägare en gång i veckan samt söndagar då och då.
BSK sätter i gång med aktiviteter i form av träningar samt startar upp en korpserie för företagen i Bankeryd. Korpserien kommer att ge ett ansenligt tillskott i kassan. Om det är i form av anmälningsavgifter eller entréer förtäljer inte historien, förmodligen är det entréer ty korpen kommer att bli ett folknöje för Bankerydsborna. Hur som helst blir det pengar över.
Detta år spelar BSK endast två matcher. Skyttekung blir Erik Haskovec med två inspelade mål tätt följd av den framtida frisören Sigge Claesson som gör ett mål.
Fortsättning följer - snart
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera