Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Skene IF

Följ

Skene IF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej

Kontaktinformation

Namn Skene IF
Adress Dalsängsgatan 4
Postadress 51163 SKENE
Telefon 0320 40858
E-post kansliet@skeneif.com
Orgnr 865000-2150
Kontonr 633-4957
Öppettider Måndag till fredag kl.10.00-14.00.
Seniorlag Herrar

Om Skene IF

Föreningens verksamhet är inom fotboll; herrar, pojkar och flickor. Vårat a-lag spelar i division 3 (2019).

Medlemsavgift 2019:
Enskild 300 kr.
Familj 600 kr (alla familjemedlemmar för samma pris).

Historik
- Åren som gått med våra seniorer
Författare: Arne Andersson.

Föreningen bildades 1921, tack vare att Borås Wäfveri upplät mark till en fotbollsplan. Klubbens första styrelse bestod av Torsten Lydén som var Skene IF:s första ordf., Knut Hultin och Sven Andersson.

1928 moderniserades idrottsplatsen, och den första matchen på 'nya' planen spelades mot Ymer i DM.

1929 spelade Skene IF sin första match mot ett utländskt lag, det danska laget B93, som vann med 3 - 0. Skene IF deltog i Älvsborgsserien, och 1930 kom den första seriesegern och flyttades då upp i Västgötaserien.
Efter det var det ett upp- och nedåkande mellan div 5 och div 4 för Skene IFs del.

1940 blev ett framgångsrikt år för Skene med många bra spelare och en bra tränare, Gunnar Holmberg, OS-medaljör i Paris 1924. Skene var då nära att vinna serien, men föll i sista matchen mot Heimer.

1942
Åter igen tack vare Borås Wäfveri, byggdes Skene Idrottsplats om till en fullt modern anläggning med det nya namnet Vävarevallen och vid invigningen deltog flera elitmän i kast-, hopp- och löptävlingar. Naturligtvis spelades också en fotbollsmatch. Den var mellan en Mark-kombination och Halmia IS där halmstadlaget vann med 4 - 1.
Skene har också, som många kanske inte vet, sysslat med friidrott. Efter att Vävarevallen byggdes blev det bättre fart på friidrottspojkarna. Det var många stjärnor som då sågs spränga målsnöret. Från 1943 och framåt arrangerades Skene-spelen som då var Marks största idrottshändelse med deltagande av landets friidrottselit.

Skene vann Västgötaserien med den fina kvoten 70–27 och fick kvala till Norra Västsvenskan.
Skene IF hade vid några tillfällen 5–6 spelare med i landskapskamper mot Halland.
Likaså i internationellt spel mot Tyska Homberg och Danska Chang.

1947–48 blev Skene IF länsmästare då de i DM-finalen först spelade oavgjort 3 - 3 hemma mot stjärnbeströdda Elfsborg, men sedan förlorade med 2–1 på Ryavallen. De goda resultaten under 40-talet, som uppmärksammades även utanför distriktet, hade sin andel i anställningen av Gunnar Holmberg som tränare. Holmberg deltog i det landslag som tog bronsmedalj i Paris-OS 1924. Åke Gustafsson blev klubbens första allsvenska spelare när han gick över till Norrby 1951. I det allsvenska derbyt mot Elfsborg slog Åke in 2 straffsparkar, varvid Norrby vann med 6–2.
Senare har Åke bidragit med två barnbarn. Något år senare var Skene nära att gå rakt igenom div 3, men föll åter igen i sista matchen, då mot Trollhättan. Sedan föll laget ner i div 4 och det blev ett hissåkande mellan fyran och trean, men sedan stannade hissen under 8 år i trean, mycket tack vare en tjoande Bertil Ivarsson som är en av de spelare som har spelat flest matcher i A-laget.

1994 kämpade Kinna och Skene om seriesegern i div IV. Kinna vann serien på bättre målskillnad, medan Skene som tvåa fick utkämpa bittra kval. Skene fick alltså börja om i fyran, men efter en kraftansträngning från alla håll blev det serieseger 1995.
1998 inledde Skene IF spelet i div 2. Till en början i den södra gruppen med långa resor, och en 8:e plats. 1999 gjorde Skene sin bästa insats dittills genom att nå en fjärdeplacering, och år 2000 placerade sig Skene på en 7:e plats.

År 2001 var marginalerna inte på vår sida, mer stolpe ut än stolpe in. Flera händelser bidrog till att vi inte lyckades fullfölja, utan det blev nedflyttning till div 3.

År 2002 var desto mer positivt. Besöket i 3-an blev kort, med följd att vi t.o.m. blev seriesegrare och därför tar steget upp till div 2 igen.

År 2003 - en landskamp blev årets höjdpunkt
Skene placerades i Östra Götaland. Ulf Johansson och Mikael Andersson lämnade Skene för spel i Norrby. Fyra spelare från Elfsborg samt Vedad Aganovic från Grimsås förstärkte laget men det blev ett svårt år.
Premiärmatchen mot Grimsås förlorades med 3–1. Även nu fanns Jan Hansson från Borås Tidning på plats och i hans krönika kunde man läsa "Vävarevallen tillhör bygdens mest inbjudande arenor. Där finns närhet, värme och en fin atmosfär".
Skene fick förtroendet att arrangera en landskamp mellan Sveriges och Englands F19-lag. Det blev en svensk seger med 1–0 men också en arrangörsmässig triumf.
Serien avslutades med kvalmatcher. Skene vann bortamötet mot BK Wolfram med 4–2 och hemmamatchen med 3-1 och därmed var Skene klara för ett nytt spelår i div 2..
Landskampen samlade en publik på 2259 personer och det blev den näst högsta publiksiffran hittills vilket framgår av följande tabell:
1942 Vävarevallens invigning: 2614 besökare.
2003 Sverige - England F19, 1-0, 2259 besökare
1948 Skene - Viken 3-2, 2120 besökare
1945 Skene - Kinna 3-1, 1555 besökare
1947 Skene - Råå 2-3, 1424 besökare
1974 Skene - Östtyskland 0-3, 1106 besökare

År 2004 - en ljus men kvalfylld höst
Året började proffsigt genom att Niclas Svensson efter bl.a. 6 år i norska Staebek blev ny tränare. Det blev också en fin start på serien och efter 10 omgångar var Skene i serieledning. Hösten blev mindre framgångsrik, delvis beroende på skador och för andra året i rad hamnade Skene på kvalplats, men liksom 2003 slutade kvalmatcherna lyckligt enligt följande:
Lärje/Angered - Skene 0-1
Skene - Lärje/Angered 1-1
Inför årets slut blev det klart att den nya div 2-serien kommer att innehålla de 5 Sjuhäradslagen: Norrby, Grimsås, Sandared, Kinna och Skene. 2005 blir därmed det mest derbybetonade året hittills i klubbens historia.

År 2005 - kvar i tvåan av egen kraft
Skene inledde den derbybetonade serien mindre bra och hade efter vårsäsongen endast 10 poäng och en 10:e placering.
Efter höstens första match mot Lindome borta blev det förlust och då beslutades att anställa Johny Murray som chefstränare med Niclas Svensson som assisterande. Niclas Svensson avböjde erbjudandet och slutade sin verksamhet.
Med Johny Murray som tränare och med David Svensson och Markus Elzer som återvändande spelare blev lagets framträdande bättre i flera avseenden och det blev 7 matcher i följd utan poängförlust. Det mållösa derbyt mot Kinna samlade 1024 åskådare vilket är det 7:e arrangemanget på Vävarevallen som samlat över 1000 personer. Men liksom tidigare år blev sista omgången avgörande. Anslagstavlans matcher kunde spela en avgörande roll, men det säkraste sättet att stanna kvar i tvåan var en seger mot redan seriesegrande Jönköping Södra. Skene gjorde en strålande match och vann med 2–1, och ett glatt vitsvart gäng kunde lämna Vävarevallen. Segern kommer i ännu bättre belysning genom att J-Södra efter kvalmatcher gick upp i superettan!

År 2006 - ett bra år i tvåan, vi slutade 7.e plats.

År 2007
Detta år var ett förlorat år då vi höll till i de nedre regionerna hela säsongen. Vi gjorde Sandared sällskap ner i div 3. Lindome GIF gick upp i div 1.

År 2008
Under flera år i de nedre regionerna i tvåan skulle vi nu samla ihop Seniortruppen och på börja återtåget mot högre divisioner med så många egna spelare som möjligt. Målet för denna säsong var att hänga kvar i div 3. Under vintern steg intresset allt mer för vår förening och när träningslägret skulle gå av stapeln var vi 28 man i truppen. Träningslägret som kanske låg lite för nära inpå seriestarten var ett uppskattat inslag under säsongen. Dock startade serien inte så bra med några förluster i början. Men det blev allt bättre och vi slutade 2: a efter suveräna Halmia som inget lag kunde hota. Kvalspel till div. 2 tog vid och med förlust hemma var det inte många som trodde att vi skulle ha någon chans borta mot Skoftebyn, men i 94 min borta var vi vidare och det såg klart ut men då fick dom straff? och sen var äventyret slut för året.

År 2009 - kontraktet räddades efter stor dramatik.

Efter fjolårets topplacering gick Skene optimistiskt till verket i
div 3. Tyvärr blev det en mindre lyckad start med en rad poängförluster. Tränaren, boråsaren Mathias Ekberg, lämnade klubben liksom Mikael Meomuttel. Thomas Magnusson tog på nytt över tränarjobbet och det blev bättre resultat omgående.
Men det blev ändå en bottenplats och avgörandet kom att stå mellan Skene och Grimsås. Resultattavlan visade ända fram till slutskedet i matchen mot Ulvåker att Skene skulle bli nedflyttat. Men efter en dramatisk upplösning i matchen mot Ulvåker vann Skene med 4 - 2 och ett nytt spelår i trean var säkrat.
Under hösten lämnade Magnus Nilsson-Allén Skene för spel i div 2 med Kinna och Andreas Darrell och Sebastian Hallin gick samma väg.

Detta är undertecknads sista bidrag till Skene IF:s historik och jag önskar Skene IF all framgång i uppgiften att ge ungdomar i Skene trevligt deltagande i god miljö. A.A. (Arne Andersson).

År 2010 - Vårt A-lag spelade i Div 3 Mellersta Götaland där vi efter 22 spelande matcher tyvärr hamnade på elfte plats och nedflyttning till Div. 4. Årets prestation var att A-laget vann Markcupen. Många yngre spelare flyttades upp från juniorlaget då föreningen valde att spels med egna produkter. Skene 09:s första år spelade i Kinna C-reservserie och vann den. Tränare var Ethem Muameleci och ass. tränare Oskar Ingström. Hemlig gäst på fotbollsavslutning av förre Skene IF spelaren Adam Eriksson som nu spelar för Örgryte IS.

År 2011 - Måndagen den 1:e augusti brann vår anrika läktare och omklädningsrum ner till allas bedrövelse. Detta innebar för klubben en massa merarbete med logistik för omklädningsrum för alla våra lag.