Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Skene IF

Följ

Skene IF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Kontaktinformation

Namn Skene IF
Adress Dalsängsgatan 4
Postadress 51163 Skene
Telefon 0320-40858
E-post kansliet@skeneif.com
Orgnr 865000-2150
Swish 1234 61 11 82
Kontonr 633-4957
Öppettider Måndag 15.00-19.00. Tisdag 12.00-16.00. Onsdag 10.00-14.00. Torsdag 10.00-14.00. Fredag 13.00-17.00.
Seniorlag Herrar

Om Skene IF

Skene IF grundades 1921 och 2021 firade vi 100 års jubileum. Vår hemarena heter Vävarevallen och finns i ett samhälle som heter Skene i Marks kommun, tre mil söder om Borås i Västergötland.
2024: vi har 427 medlemmar och 17 fotbollslag med pojkar, flickor, ungdom och herrsenior. Vårt representationslag spelar i div 3 herrar Sydvästra Götaland.

Medlemsavgift 2024:
Enskild 300 kr.
Familj 600 kr (alla familjemedlemmar för samma pris).

Historik
- Åren som gått med våra seniorer
Författare: Arne Andersson.

Föreningen bildades 1921, tack vare att Borås Wäfveri upplät mark till en fotbollsplan. Klubbens första styrelse bestod av Torsten Lydén som var Skene IF:s första ordf., Knut Hultin och Sven Andersson.

1928 moderniserades idrottsplatsen, och den första matchen på 'nya' planen spelades mot Ymer i DM.

1929 spelade Skene IF sin första match mot ett utländskt lag, det danska laget B93, som vann med 3 - 0. Skene IF deltog i Älvsborgsserien, och 1930 kom den första seriesegern och flyttades då upp i Västgötaserien.
Efter det var det ett upp- och nedåkande mellan div 5 och div 4 för Skene IFs del.

1940 blev ett framgångsrikt år för Skene med många bra spelare och en bra tränare, Gunnar Holmberg, OS-medaljör i Paris 1924. Skene var då nära att vinna serien, men föll i sista matchen mot Heimer.

1942
Åter igen tack vare Borås Wäfveri, byggdes Skene Idrottsplats om till en fullt modern anläggning med det nya namnet Vävarevallen och vid invigningen deltog flera elitmän i kast-, hopp- och löptävlingar. Naturligtvis spelades också en fotbollsmatch. Den var mellan en Mark-kombination och Halmia IS där halmstadlaget vann med 4 - 1.
Skene har också, som många kanske inte vet, sysslat med friidrott. Efter att Vävarevallen byggdes blev det bättre fart på friidrottspojkarna. Det var många stjärnor som då sågs spränga målsnöret. Från 1943 och framåt arrangerades Skene-spelen som då var Marks största idrottshändelse med deltagande av landets friidrottselit.

Skene vann Västgötaserien med den fina kvoten 70–27 och fick kvala till Norra Västsvenskan.
Skene IF hade vid några tillfällen 5–6 spelare med i landskapskamper mot Halland.
Likaså i internationellt spel mot Tyska Homberg och Danska Chang.

1947–48 blev Skene IF länsmästare då de i DM-finalen först spelade oavgjort 3 - 3 hemma mot stjärnbeströdda Elfsborg, men sedan förlorade med 2–1 på Ryavallen. De goda resultaten under 40-talet, som uppmärksammades även utanför distriktet, hade sin andel i anställningen av Gunnar Holmberg som tränare. Holmberg deltog i det landslag som tog bronsmedalj i Paris-OS 1924. Åke Gustafsson blev klubbens första allsvenska spelare när han gick över till Norrby 1951. I det allsvenska derbyt mot Elfsborg slog Åke in 2 straffsparkar, varvid Norrby vann med 6–2.
Senare har Åke bidragit med två barnbarn. Något år senare var Skene nära att gå rakt igenom div 3, men föll åter igen i sista matchen, då mot Trollhättan. Sedan föll laget ner i div 4 och det blev ett hissåkande mellan fyran och trean, men sedan stannade hissen under 8 år i trean, mycket tack vare en tjoande Bertil Ivarsson som är en av de spelare som har spelat flest matcher i A-laget.

1994 kämpade Kinna och Skene om seriesegern i div IV. Kinna vann serien på bättre målskillnad, medan Skene som tvåa fick utkämpa bittra kval. Skene fick alltså börja om i fyran, men efter en kraftansträngning från alla håll blev det serieseger 1995.
1998 inledde Skene IF spelet i div 2. Till en början i den södra gruppen med långa resor, och en 8:e plats. 1999 gjorde Skene sin bästa insats dittills genom att nå en fjärdeplacering, och år 2000 placerade sig Skene på en 7:e plats.

År 2001 var marginalerna inte på vår sida, mer stolpe ut än stolpe in. Flera händelser bidrog till att vi inte lyckades fullfölja, utan det blev nedflyttning till div 3.

År 2002 var desto mer positivt. Besöket i 3-an blev kort, med följd att vi t.o.m. blev seriesegrare och därför tar steget upp till div 2 igen.

År 2003 - en landskamp blev årets höjdpunkt
Skene placerades i Östra Götaland. Ulf Johansson och Mikael Andersson lämnade Skene för spel i Norrby. Fyra spelare från Elfsborg samt Vedad Aganovic från Grimsås förstärkte laget men det blev ett svårt år.
Premiärmatchen mot Grimsås förlorades med 3–1. Även nu fanns Jan Hansson från Borås Tidning på plats och i hans krönika kunde man läsa "Vävarevallen tillhör bygdens mest inbjudande arenor. Där finns närhet, värme och en fin atmosfär".
Skene fick förtroendet att arrangera en landskamp mellan Sveriges och Englands F19-lag. Det blev en svensk seger med 1–0 men också en arrangörsmässig triumf.
Serien avslutades med kvalmatcher. Skene vann bortamötet mot BK Wolfram med 4–2 och hemmamatchen med 3-1 och därmed var Skene klara för ett nytt spelår i div 2..
Landskampen samlade en publik på 2259 personer och det blev den näst högsta publiksiffran hittills vilket framgår av följande tabell:
1942 Vävarevallens invigning: 2614 besökare.
2003 Sverige - England F19, 1-0, 2259 besökare
1948 Skene - Viken 3-2, 2120 besökare
1945 Skene - Kinna 3-1, 1555 besökare
1947 Skene - Råå 2-3, 1424 besökare
1974 Skene - Östtyskland 0-3, 1106 besökare

År 2004 - en ljus men kvalfylld höst
Året började proffsigt genom att Niclas Svensson efter bl.a. 6 år i norska Staebek blev ny tränare. Det blev också en fin start på serien och efter 10 omgångar var Skene i serieledning. Hösten blev mindre framgångsrik, delvis beroende på skador och för andra året i rad hamnade Skene på kvalplats, men liksom 2003 slutade kvalmatcherna lyckligt enligt följande:
Lärje/Angered - Skene 0-1
Skene - Lärje/Angered 1-1
Inför årets slut blev det klart att den nya div 2-serien kommer att innehålla de 5 Sjuhäradslagen: Norrby, Grimsås, Sandared, Kinna och Skene. 2005 blir därmed det mest derbybetonade året hittills i klubbens historia.

År 2005 - kvar i tvåan av egen kraft
Skene inledde den derbybetonade serien mindre bra och hade efter vårsäsongen endast 10 poäng och en 10:e placering.
Efter höstens första match mot Lindome borta blev det förlust och då beslutades att anställa Johny Murray som chefstränare med Niclas Svensson som assisterande. Niclas Svensson avböjde erbjudandet och slutade sin verksamhet.
Med Johny Murray som tränare och med David Svensson och Markus Elzer som återvändande spelare blev lagets framträdande bättre i flera avseenden och det blev 7 matcher i följd utan poängförlust. Det mållösa derbyt mot Kinna samlade 1024 åskådare vilket är det 7:e arrangemanget på Vävarevallen som samlat över 1000 personer. Men liksom tidigare år blev sista omgången avgörande. Anslagstavlans matcher kunde spela en avgörande roll, men det säkraste sättet att stanna kvar i tvåan var en seger mot redan seriesegrande Jönköping Södra. Skene gjorde en strålande match och vann med 2–1, och ett glatt vitsvart gäng kunde lämna Vävarevallen. Segern kommer i ännu bättre belysning genom att J-Södra efter kvalmatcher gick upp i superettan!

År 2006 - ett bra år i tvåan, vi slutade 7.e plats.

År 2007
Detta år var ett förlorat år då vi höll till i de nedre regionerna hela säsongen. Vi gjorde Sandared sällskap ner i div 3. Lindome GIF gick upp i div 1.

År 2008
Under flera år i de nedre regionerna i tvåan skulle vi nu samla ihop Seniortruppen och på börja återtåget mot högre divisioner med så många egna spelare som möjligt. Målet för denna säsong var att hänga kvar i div 3. Under vintern steg intresset allt mer för vår förening och när träningslägret skulle gå av stapeln var vi 28 man i truppen. Träningslägret som kanske låg lite för nära inpå seriestarten var ett uppskattat inslag under säsongen. Dock startade serien inte så bra med några förluster i början. Men det blev allt bättre och vi slutade 2: a efter suveräna Halmia som inget lag kunde hota. Kvalspel till div. 2 tog vid och med förlust hemma var det inte många som trodde att vi skulle ha någon chans borta mot Skoftebyn, men i 94 min borta var vi vidare och det såg klart ut men då fick dom straff? och sen var äventyret slut för året.

År 2009 - kontraktet räddades efter stor dramatik.

Efter fjolårets topplacering gick Skene optimistiskt till verket i
div 3. Tyvärr blev det en mindre lyckad start med en rad poängförluster. Tränaren, boråsaren Mathias Ekberg, lämnade klubben liksom Mikael Meomuttel. Thomas Magnusson tog på nytt över tränarjobbet och det blev bättre resultat omgående.
Men det blev ändå en bottenplats och avgörandet kom att stå mellan Skene och Grimsås. Resultattavlan visade ända fram till slutskedet i matchen mot Ulvåker att Skene skulle bli nedflyttat. Men efter en dramatisk upplösning i matchen mot Ulvåker vann Skene med 4 - 2 och ett nytt spelår i trean var säkrat.
Under hösten lämnade Magnus Nilsson-Allén Skene för spel i div 2 med Kinna och Andreas Darrell och Sebastian Hallin gick samma väg.

Detta är undertecknads sista bidrag till Skene IF:s historik och jag önskar Skene IF all framgång i uppgiften att ge ungdomar i Skene trevligt deltagande i god miljö. A.A. (Arne Andersson).

År 2010 - Vårt A-lag spelade i Div 3 Mellersta Götaland där vi efter 22 spelande matcher tyvärr hamnade på elfte plats och nedflyttning till Div. 4. Årets prestation var att A-laget vann Markcupen. Många yngre spelare flyttades upp från juniorlaget då föreningen valde att spels med egna produkter. Skene 09:s första år spelade i Kinna C-reservserie och vann den. Tränare var Ethem Muameleci och ass. tränare Oskar Ingström. Hemlig gäst på fotbollsavslutning av förre Skene IF spelaren Adam Eriksson som nu spelar för Örgryte IS.

År 2011 - Måndagen den 1:e augusti brann vår anrika läktare och omklädningsrum ner till allas bedrövelse. Detta innebar för klubben en massa merarbete med logistik för omklädningsrum för alla våra lag.

År 2010
Vårt A-lag spelade i Div. 3 Mellersta Götaland där vi efter 22 spelade matcher tyvärr hamnade på elfte plats och nedflyttning till Div. 4. Årets prestation var att A-laget vann Markcupen. Många yngre spelare flyttades upp från juniorlaget då föreningen valde att spela med egna produkter. Skene 09:s första år spelades i Kinna C-reservserien och de vann den. Tränare var Ethem Muameleci och ass. tränare Oskar Ingström. Hemlig gäst på fotbollsavslutningen var f.d. Skene IF spelaren Adam Eriksson som nu spelar för Örgryte IS.

År 2011
Måndagen den 1 augusti brann vår anrika läktare och omklädningsrum ner till allas bedrövelse. Detta innebar för klubben en massa merarbeten med logistik för omklädningsrum för alla våra lag. Vårt A-lag spelade i Div. 4 Södra där vi efter 22 spelade matcher tyvärr hamnade på tolfte plats och nedflyttning till Div. 5 inför 2012. Det var Skene 09:s första år i seriepyramiden och de vann serien överlägset och spelar i Div. 2012. Tränare för vårt A-lag var Janne Gelin med Per-Erik Örhn som ass. tränare.

År 2012
Spelade i Div. 5 Sydvästra där vi hamnade på en fin 3: plats. Vi hade ett väldigt ungt lag med bara egna spelare. Men gjorde en mycket bra prestation. Tränare var Peter Jekler med Per-Erik Ivarsson som ass tränare.
Hade många möten med Marks kommun ang. Nya Vävarevallen som skall stå färdig till säsongen 2014.

År 2013
Besökte Falkenberg där vi fick besök av Klubbchefen Håkan Nilsson och fd. proffset Per Zetterberg från Falkenbergs FF. Vårt A-lag spelade i Div. 5 hamnade på tionde plats. Detta innebär kval som vi klarade för fortsatt spel i Div. 5. Tränare var Peter Jekler och Per-Erik Ivarsson.

År 2014
Den 10 maj invigdes Nya Vävarevallen av den dåvarande vice statsminister Skenebon Jan Björklund. Närvarande var också kommunalråden Margareta Lövgren och Lisa Dahlberg samt från Kultur och Fritidsnämnden i Marks kommun. Mycket folk hade kommit för att närvara vid invigningen. F.d. Skenespelare som vann Div. 3 1997 mötte vårt nuvarande A-lag. Något som var tråkigt och sorgligt var att vår spelare Håkan Ternström avled i en ålder av 30 år. A-laget vann serien i Div. 5 med 7 poängs marginal vilket innebar att A-laget återigen spelar i Div. 4. Tränare var Marcus Eltzer och som ass. tränare Sebastian Hallin.

År 2015
Dehli Dynamos besökte Vävarevallen med bland annat Roberto Carlos, Florent Malounda och John Arne Riise. Besöket blev lyckat med 750 personer på plats.
Gamla Skene IF:are gästades av Frank Alm, PG Johansson, Jan-Åke Sjökvist och Jan Hansson.
A-laget spelade under året i Div. Södra. Mötte igen Kinna och segrade på hemmaplan med 3–2. Vi slutade på en 5:e plats i serien som bästa Marklag. Tränare var Marcus Eltzer med Sebastian Hallin so ass. tränare.
Vår förre A-lagsmålvakt Fredrik Andersson som nu spelar i Malmö FF besökte vår fotbollsavslutning.

År 2016
Den 23 maj brinner vårt klubbhus. En stor bedrövelse för hela vår förening. Mycket stora problem uppstod, hela vår bas i föreningen blev förstörd. Fick ordna så att vi kunde genomföra våra arrangemang på ett bra sätt. Med många som hjälpte till så klarade att genomföra allt i föreningen 2016. Fick ordna en ny arbetsplats för våra anställda och kansli i Kungsfors Center. Ritningar för ett nytt klubbhus ordnades och att arbetet skall börjas under 2017. A-laget spelade i Div. 4. Södra blev 5:a i serien efter att legat bra med till en kvalplats. Vårt U-lag och Pojkar -01 vann sina serier överlägset. Skene Marten genomfördes för 39:e gången. Det riktigt stora var att vårt J-lag vann Mariedal Cup. En riktig bra PR för vår förening. Tränarteam för vårt A-lag var Patrik Johansson, Peter Torstensson, Sebastian Hallin och Ivar5sson.
Besökte Gamla SIF:are gjorde SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson och gjorde ett bra intryck för alla.

År 2017
2 april förolyckades vår ungdomsspelare Hugo Larsson i en bussolycka utanför Sveg och vi drabbades av stor sorg i föreningen. Den 4 april hade vi en minnesstund på Vävarevallen för Hugo. Många kom och lade blommor, tände ljus och hedrade vår vän Hugo. Vi kommer alltid att minnas Hugo som en fin kompis som alltid tänkte på alla andra.

A-laget inledde serien 12 april mot Göta och gjorde en bra seriepremiär, fortsatte under hela säsongen med bra resultat vilket avslutade med seriefinal mot Främmestad den 23 september.

Vi vann seriefinalen och blev seriesegrare 2017 i Div. 4. En mycket bra prestation av alla våra spelare i A-truppen. Kul att vi återigen får spela i Div. 3 efter 8 år i lägre serier. Tränarteamet bestod av Andreas Nicklasson, Emil Svensson, Sebastian Hallin och Torbjörn Ivarsson som alla gjorde ett gott jobb med truppen. Vi hade en bred trupp med många bra spelare. Vårt U-lag blev två i sin serie också en bra prestation.

I övrigt vann vi Skene Järn Cup och Markcupen med seger över Björketorp i finalen.

Vår ungdomsverksamhet är som vanligt stor med många unga spelare och duktiga ledare. Nämnas bör att vi fått igång flickor som under 2018 kommer att spela matcher.

Skene Marten genomfördes för 40:e gången. Tyvärr hade vi otur med vädret, men som vanligt mycket folk på marknaden.

Som vanligt genomfördes Ternströms Minnes Cup.

Den 18 november 2017 invigdes vårt nya klubbhus. Vi hade öppet hus hela dagen. Många kom och alla tyckte det blivit bra. På kvällen hade vi fest för inbjudna i föreningen.

Att komma ihåg från 2017 är att vi vann Div. 4 samt att vi invigde vårt nya klubbhus samt det tråkiga med Hugo Olsson.

År 2018
Inledningen av 2018 genomfördes Skene Järn Cup med vårt A-lag som segrade. Konferens i vårt nya klubbhus och deltagare var styrelse, u-ledare och fotbollsgruppen. Mentor var Anders Lorentzon. Gamla SIF:are besökte Borås Idrottsmuseum. Många har under 2018 hyrt vårt klubbhus bland annat Västergötlands Fotbollsförbund, Marks Kommun, SISU, PRO och många andra. Alla har varit nöjda med vårt klubbhus.
A-lagets premiär i Div. 3 den 14/4 motståndare av Bredaryd från Småland. Efter en kämpig vår och en fantastiskt bra höst klarade vi nytt kontrakt i sista matchen hemma mot Stafsinge då vi tog poäng, så vi blev klara för Div. 3 2019.
Jag vill nämna att vår Christer Gustafsson slutade som materialförvaltare och ledare efter över 20 år i föreningen.
Klassfotbollen genomfördes i maj månad. Många var med och genomfördes på ett bra sätt.
Samarbete genomfördes med Torestorp-Älekulla "TÄFF " på ungdomssidan. Vilket vi i föreningen tyckte var positivt att ha ett samarbete. Premiär för "Parafotboll " genomfördes med Claudio Covarrubias som ledare. Deltagarna träffades sedan varje vecka hela hösten och hade det kul tillsammans. Claudio anställdes, jobbar en dag i veckan på ungdomsverksamheten.
Fotbollens dag genomfördes lördagen den 25/8 och avslutades med match för vårt A-lag mot Askim.
Skene Marten 40 år: Första Marten var 1978. Har under alla år samlat mycket folk till Skene och är ett viktigt arrangemang för vår förening.
Arvid Hermansson mottog pris ur Hugo Olssons minnesfond. Håkan Ternströms Cup genomfördes med många deltagare flickor och pojkar. I år ändvändes "Arenahallen ". Mycket folk under hela helgen.
Vi deltog i Folkspels ombudsgala i Göteborg. Året avslutades med lottförsäljningen på Julmarknaden på Skene Torg.
Isak Jansson gick till Kalmar FF.