Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Lysviks IF

Följ

Lysviks IF

Följ oss för uppdateringar
Följ
Lysviks IF
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Lysviks IF
Adress Myrborgen
Postadress 68697 Lysvik
Telefon 0565-803 40
E-post info@lysviksif.se

Om Lysviks IF

Historia

Lysviks IF som är Lysviks äldsta idrottsorganisation bildades den 6 juli 1930. Fotbollen har varit huvudidrotten genom alla år. Det började vid Kyrkskolans skolgård och första planen anlades vid Rösa i Skäggegård, följt av plan på Johan där Nols mark i Kyrkbyn.

Nuvarande anläggning Myrborgen som klubben äger, har brukats sedan 1954. Resultatmässigt hade LIF sina toppår under början av 60-talet. Andra idrotter som förekommit under åren har varit skidor, backhoppning, bandy, ishockey, friidrott och cykling. Damfotbollen drogs igång 1982 men under 2000-talet har det inte varit någon aktivitet.

Organiserad ungdomsverksamhet har bedrivits de senaste 20 åren. Kiosk- och lotteriförsäljning samt festplatsen Canis har varit och är de viktigaste inkomstkällorna i föreningen. Med fina anläggningar, engagerade ledare och aktiva, och en sund ekonomi, ser Lysviks IF framtiden an med tillförsikt.

Fördjupande historia
Lysviks IF som är Lysviks äldsta idrottsorganisation bildades den 6 juli 1930. Redan från början blev det en ständig jakt efter en plats, där man kunde spela fotboll. Först var det Kyrkskolans skolgård, där skolans och sockenstugans fönsterrutor alltid var orsak till många förtretligheter. Som sagt det var 1930 det hela började, vid ett friluftsmöte på kyrkbacken i Lysvik. Namnet blev från början Lysviks Bollklubb och från starten fanns det 16 medlemmar. Förste ordförande blev Albin Karlsson som var föreståndare vid Konsum. Kassör var Eskil Svensson. Det var förmodligen ingen avundsvärd syssla, men man beslöt redan på första mötet att anordna dans på Canis. Dessutom anordnade man en insamling för att få in pengar till att köpa en fotboll. Protokollet berättar att resultatet var glänsande.

Så började då fotbollen att rulla och en stor dag blev det när laget efter förmedling av David Boss spelade den första matchen mot Ekshärad. Det blev dock förlust med 3 – 0. Sedan dess har mycket hänt. Lysvik Bollklubb fick sin första idrottsplats i en stenig skogsglänta på Johan Olssons marker i Skäggegård. Arenan kallades Rösa och ur protokollen framgår att ett möte 1933 beslöt att inköpa dynamit för att spränga bort stenar och stubbar på planen.

Hösten 1932 hade ett möte beslutat att vidga vyerna och köpa in material för allmän idrott, nämligen kula, spjut, stav och höjdhoppsställning. Samma möte beslutade att bordlägga frågan om inköp av strumpor till fotbollslaget. Vintertid hade man också bandy, backhoppning och skidor på programmet. För att belysa förutsättningarna vid denna tid vill vi nämna att 1934 beslöt ett möte att välja Carl Larsson och Erik Lund att döma hemmamatcherna och att de också skulle linjera planen. Samma möte utsågs de som skulle ta upp inträde på matcherna. För varje biljett de lyckades sälja fick de 5 öre i ersättning. Under 30-talet höll alltså föreningen förutom fotboll på med friidrott och skidor. Även cykling fanns med under en kort tid. Folke Edkvist var den bäste skidåkaren och Algot Hermansson var den stora stjärnan i friidrott.

På 40-talet förlades fotbollsspelandet till Kyrkbyn på Johan där Nols mark. Om fotbollen hade fört en undanskymd plats i tabellerna från starten fram till 1950, kom 50-talet att bli en vändpunkt. Orsakerna till detta var många. 1951 slogs nämligen Lysviks IF och Sätergården ihop till ett lag. Föreningen hette numera Lysviks IF och i samma veva dök nya och lovande spelare upp. Föreningen vann redan 1951 sin serie, men på grund av planens beskaffenhet fick inte laget flytta upp i sexan. 1954 var det dags att inviga Myrborgen, och med den nya planen började framgångarna. 1955 vanns sjuan, 1957 sexan och 1959 vann laget division 5 och för första gången hamnade laget i division 4; där laget återfanns i 4 säsonger innan tillbakagången började.

Bästa placering nåddes 1962, då laget blev 4. Under denna period var det ofta mycket folk på matcherna och publikrekordet är 607 betalande, i en match mot Torsby 1961. Denna period var föreningens resultatmässiga glansperiod och det är väl på sin plats att nämna några namn från denna period. Bröderna Kjell, Stig och Börje Eråker. Kalle och Lalle Alfreus, Sivert Larsson, Stig Edkvist och Olle Jonsson. Frapperande är att laget har haft många bra målvakter.
Olle är redan nämnd, sedan kom Lennart Larsson och Karl-Gustav Nilsson. Alla spelade i division 2; snäppet under allsvenskan på den tiden.

Efter föreningens bästa placering 1962 följde en period med dåliga resultat, beroende på att många spelare slutade och flyttade till andra orter. Det slutade i division 7. 1967 kom vändningen med serieseger, mycket tack vare Olle Jonsson som återkom till laget. Denna gång som tränare och utespelare och dessutom skyttekung med 49 gjorda mål. Året därpå följdes av ny serieseger, efter en avgörande hemmamatch mot Norrstrand, där Karl-Gustav var omutlig i målet. Endast en månad före serieslutet var tabellplaceringen i femteplats. Efter 2 år med seriesegrar följdes dock 2 år av degraderingar, så att första säsongen på 70-talet blev det återstart i lägsta divisionen igen.

1972 återkom laget till division 6 i samband med en teknisk omläggning i seriesystemet. LIF hölls sig kvar några år i sexan och med en ny generation ungdomar blev laget tvåa 1977.

Till säsongen 1978 rekryterades Matts Nyström som tränare och det blev samma år serieseger i stor stil. 1-1 efter full tid i VFF-cupens kvartsfinal mot Kil borta var en av höjdpunkterna under säsongen.

Året efter i division 5 var också en höjdpunkt, då laget nådde en femteplats. Med mycket liten marginal lyckades inte LIF hålla sig kvar i femman efter säsongen 1980. Flera spelare hade flyttat p g a studier eller arbete på annan ort, eller prövat lyckan i högre divisioner. Ingemar Ivarsson värvades redan 1979 till den dåvarande allsvenska klubben Åtvidabergs FF. Efter att ha varit nära till seriesegrar under perioden 81-83, blev det återigen serieseger 1984 efter tuffa uppgörelser mot Ekshärad och Bäckalund. Ny tränare – Björn Robertsson – från Rottneros IK, var än en gång vinstgivande. Sejouren i femman blev återigen 2-årig. Nedflyttningen till sexan 1987 föranleddes på nytt av en teknisk omläggning. Under slutet av 80-talet och fram till 1999 höll sig Lysviks A-lag sig kvar i division 6.

80-talet

Sekelskiftet har inneburit en omstart i lägsta divisionen. En ny generation ungdomar etablerar sig i A-laget. Glädjande summering från första säsongen på 2000-talet är framträdande målskyttar. Jon Eklund toppar skytteligan med 30 mål och Krister Nilsson vinner totala skytteligan i division 7 Norra med 22 mål!

Ur statistiken för åren kan utläsas att Inge Olsson spelat hela 872 matcher för föreningen. Han följs närmast av Mats Larsson med 725 och Agne Larsson med 707.

Pär Emanuelsson 611, Ola Bejbom 606, Kjell Jonsson 534 och Stig Edqvist 516 är övriga spelare som spelat fler än 500 matcher. Inge Olsson leder också skytteligan med imponerande 428 mål. Sivert Larsson 308, Stig Edqvist 283, Stig Eråker 271 och Pär Emanuelsson 226, är övriga spelare som gjort fler än 200 mål.

Ungdomsverksamheten
De sista 15 åren har en mycket bredd ungdomssatsning skett och det har gett resultat. Tack vare betydande ledarsatsningar, har föreningen en bredd som är enastående. Vi kan bara peka på föregående säsongs aktiviteter, där föreningen förutom A-lag och utvecklingslag även hade juniorlag och 6 ungdomslag i verksamhet.

Med denna breda verksamhet förstår vi den stora betydelsen av den nya planen som invigdes 1998. Med den förnämliga anläggningen Myrborgen och många goda ledare i föreningen, kan vi se framtiden an med tillförsikt.

Damlag
Damfotbollen kom igång med verksamheten 1982. Förste ledaren var Peter Hult. Efter några lärorika uppstartsår kom laget redan 1985, på andra plats i serien. Laget erbjöds att flytta upp till division 4, då Sörby IK avböjde att flytta upp en serie inför säsongen 1986. Laget återgick till femman 1987 och 1988 blev det serieseger. Laget avböjde att på nytt spela division 4-fotboll 1989 och har sedan dess spelat i lägsta divisionen. Inför säsongen 1993 var spelartruppen ej tillräckligt stor för att anmäla laget till seriespel. Även åren 94-95 låg damfotbollsverksamheten nere.

1996 gjordes en nysatsning där flera yngre spelare anslöt sig till laget. Året efter inleddes ett farmarklubbssamarbete med Mallbackens IF och detta samarbete pågick under 2 år. Inför säsongen 1999 upplöstes samarbetet och Mallbacken anmälde ett eget lag till seriespel i division 5. Några av spelarna följde med till Mallbacken, medan övriga som fanns kvar i Lysvik, ej var tillräckligt många för att bilda en spelartrupp.

Genom åren har Petra Johannesson varit den mest framstående spelaren. Med 256 spelade matcher och 145 gjorda mål är Petra i en klass för sig. Jessica Larsson 204, Anette Jansson 188, och Catharina Strandberg 182, ingår också i sällskapet som spelat fler än 150 matcher. Övriga målskyttar som varit framträdande är Catarina Larsson 50, Karin Emanuelsson 44, och Maria Emanuelsson 31.

Vid sekelskiftet står LIF utan damlag och i dagsläget finns det ej något som talar för en återuppstart. Frågan kan bli aktuell igen när intresset på damsidan väcks till liv igen.


Ishockey
I slutet av 50-talet dök ishockeyn upp i föreningsprogrammet. Till en början deltog föreningen i F-B’s pokalserie, utan att ha någon egen rink. Så småningom kom den egna rinken i ”Myra” att stå klar och invigdes i en match mot Sunne inför 250 åskådare och Janne Annersand som invigningstalare.

En annan match vi gärna nämner, är från en lördagskväll, då Forshagaspelarna Nisse Nilsson, Hasse Adrian och Sven Svärd ställde upp i Lysvikströjan, i en match mot Torsby. Nisse gjorde 14 mål och ”hemmalaget” vann med 25-2. Trots sträng kyla kom 350 personer till matchen. Ishockeyn blev inte långvarig. Den försvann i början av 60-talet.

Festplatsen Canis
Allt sedan föreningen bildades 1930 har ekonomin som i andra föreningar varit en central fråga. Redan på det första mötet enades man om att hyra dansbanan, för att få in pengar till verksamheten. Föreningen övertog ansvaret för Canis 1957. 1977 byggdes en ny dansbana, med Tage Emanuelsson som den drivande kraften. 1979 ägde den första Fröken-Fräken-festen rum på Canis, sedan IK Fryken flyttat den gamla festen från Öjenäs och vår föreningen blev medarrangör.Detta kom att betyda en stor del för föreningens ekonomi under ett flertal år. Dessa fester började tappa det riktiga intresset, när Sven-Ingvars drog sig ur i mitten på 90-talet.

LIF i det nya seklet
Genom Tage Emanuelssons unika ledargärning i Lysviks IF, får föreningen en uppmärksamhet vid ingången i det nya seklet, som saknar motstycke i hela föreningens historia. Som enda svensk och bland 6 övriga uppmärksammade i Europa, erhåller Tage utmärkelsen ‘The magnificent seven’ vid en ceremoni i Monte Carlo i augusti månad.

Sammanställningar av ledarstatistik visar också på många ledares ideella engagemang under flera år. Detta engagemang är en förutsättning för föreningens fortlevnad. Alla inblandade har också insikt i vad detta innebär i dagens högt uppdrivna tempo i vardagslivet. Ett arbetsliv som ställer höga krav, gör det svårare att satsa tid och kraft i fritidsaktiviteter. För att föreningslivet skall kunna fungera framledes, är det viktigt att varje medlem bidrar med sitt ideella arbete för att föreningarna skall kunna leva vidare. Låt oss hoppas att engagemanget kan hållas vid liv och därmed ge Lysviks IF fortsatt livskraft för många år framöver. Detta för att bidra till att ge ungdomarna i Lysvik med omnejd en meningsfull fritidssysselsättning.

Vill vi också sända en tacksamhetens tanke till alla näringsidkare, kommunens fritidskontor och alla supportrar som under 70 år stöttat föreningen ekonomiskt eller på annat sätt. Detta stöd har stor betydelse för föreningens utveckling. Sammanställning av skriften har gjorts av Stig Edqvist och Agne Larsson. Sekreterare i föreningen mellan 1966-94 resp. 1995-2000.

Vi vill samtidigt uppmärksamma tidigare sekreterare Kjell Eråker, som lade grunden till det väl dokumenterade historiska material, som finns ordnat från föreningens bildande.