Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Göteborgs IK A-lag Herrar

Följ

A-lag Herrar

Följ oss för uppdateringar
Följ
Göteborgs IK
Ishockey
A-lag Herrar

Kontaktinformation

Namn Göteborgs IK
E-post info@goteborgsik.se
Orgnr 857203-0446

Om Göteborgs IK A-lag Herrar

Historia

Historia
En mängd idrottsprestationer har under de gångna 30 åren gjorts. De som fört fram klubbens färger i både med- och motgång borde få en plats i en minneskrönika som denna. Vi kan tyvärr inte nämna alla händelser och personer som betytt mycket för GIK, men den eller de som inte blir nämnda skall inte på något sätt känna sig bortglömda. Eftersom en ishockeysäsong inte sammanfaller med ett kalenderår kommer vi att presentera minneskrönikan säsongsvis.

1973–74
Kortedala HC:s och Kobbens IF:s ishockeysektioner slogs samman till Göteborgs IK. Första årsmötet var i maj månad och till förste ordförande valdes Jan Ander.

Vi fick en barack av SKF som så småningom skulle bli vårt klubbhus. Lennart Käll blev vår förste A-lagstränare. Vi spelade vår första seriematch i Div. III mot Lerum på Ullevi, förlust med 2–3. Efter en strong första säsong hamnade vi på 5:e plats i tabellen. På ungdomssidan hade vi 6 lag med i seriesammanhang.

1974–75
Klubbhuset blev färdigt tack vare stora insatser av Ingvar och Judith Matsson samt Åke Andersson. A-laget kom på 5:e plats igen, men genom en serieomläggning gick vi upp
i Div. II.
B-pojkarna (f. 60/61) vann sin serie klass IV A. GIK-Boys, vilket bestod av ledarna i klubben spelade Hockey-Bockey i Partille-korpen. En fin merit för ledarna, dom vann sin serie.

1975–76
Nye tränaren för A-laget heter Lennart Hjort. Vi kom på 5:e plats i Div. II efter en fint genomförd säsong. I GIK:s poängliga var Kent Fagerberg outstanding med 44 poäng vilket var 17 poäng mer än Leif Wettergård på andra plats. B-pojkarna (f. 61/62) vann sin serie klass III B.

1976–77
I DM (Distriktsmästerskapen) gick vi till final men tyvärr förlorade vi mot Mölndal med 3–5. I serien kom vi på 8:e plats.

1977–78
Ny tränare för säsongen är Per Magnus Larsson från Hagfors i Värmland. Vi kom på 8:e plats i Div. II men genom ännu en omläggning åkte vi ner i Div. III. Vår målvakt Jörgen Rutgersson blev förste spelare till 1–0 matcher i GIK:s A-lag. Glad-Cup startade på initiativ av Bl.a. GIK för våra pojklag. Förutom GIK medverkade även Alingsås, Lekstorp och Demonerna.

1978–79
Klubben fyllde 5 år vilket firades med pompa och ståt i Odinslund. A-laget vann sin Div. III-serie men i kvalet till Div. II blev Hanhals och Grästorp för svåra. I en match mot Gråbo vann vi med 22–2, målrekord för klubben. Staffan Hagelin blev andre man att passera 100 matcher i GIK:s tröja. Vår ungdomsturnering GIK-Cup spelades för första gången på Isdala.
Ungdomssektionen har denna säsongen 8 lag i seriespel. Våra A-pojkar (f. 62/63) vann sin klass i Göteborgsserien samt Västkustserien. Dessutom blev laget 2:a i GIK-Cup, en strong säsong av A-pojkarna. B-pojkarna (f. 64/65) ville inte vara mycket sämre utan vann också sin serie.

1979–80
Vi vann återigen vår Div. III-serie, men än en gång blev kvalet för svårt. Bernt Warenius (fd. Johansson) vann GIK:s poängliga i stor stil med 61 poäng vilket var 18 poäng bättre än Steinar Wilhelmsen och Martin Henriksson. I matchen mot Björkekärr blev det nytt målrekord igen, 21–0. I GP-Pucken deltog vi med 7 st pojklag.

1980–81
Vi kom på 3:e plats i Div. III, varför vi för första gången inte gick till kval. Ungdomssektionen fortsätter att växa, vi har nu 9 lag med i seriesammanhang. Av dessa har B-pojkarna (f. 67/68) gjort en fin säsong. Dom spelade i högsta klassen i Göteborgsserien och gick till gruppfinal i ungdomsturneringen Upp till 13. dessutom deltog de i Sessan/TorLine Cup där de fick möte en sådan storhet som Djurgården. Vi hade besök av ett pojklag från Winnipeg i Canada som heter Fort Garri Twins. En turnering spelades mellan GIK, Hanhals och Twins, som vanns av kanadensarna.

1981–82
ÄNTLIGEN! Efter många års försök avancerade vi till Div. II genom att vinna serien. Seriens skytteliga vanns av vår Christer Westrin som förstås även vann vår poängliga. Lars Hjalmarsson blev förste spelare som passerade 150 matcher i den gula tröjan. Vid invigningen och avslutningen av VM i ishockey i Scandinavium var GIK representerade på isen av 3 pojkar födda 1972 och 1973 På ungdomssidan har A-pojkarna (f. 66/67) spelat i högsta serien kallad elitserien. Våra B-pojkar (f.68/69) gick till gruppfinal i Upp till 13 samt i GP-Pucken. D-pojkarna (f. 72/73) vann sin serie och gick till gruppfinal i GP-Pucken. I GIK-Cupen kom B-juniorerna (f. 64/65) på 3:e plats.

1982–83
Genom seger mot Kometerna i sista matchen på Rambergsvallen förnyade vi kontraktet i Div. II. Bernt Warenius blev andre spelare att passera 150 matcher i GIK. Hans Göran Svensson gör sin 10:e säsong som lagledare för A-laget. GIK-Cup spelades för 5:e gången. Prisutdelning skedde i kraftigt regn.
Våra B-juniorer (f. 65/66) kom på andra plats i klass I, samma poäng som segraren Lerum. Även våra pojkar födda 1970 kom på andra plats i sin serie efter förlust i avgörande match mot Hisingen. D-pojkarna, som är födda 1972, gjorde en fin säsong och vann sin serie.
Ordföranden Jan Ander och sekreteraren Hans Göran Svensson firar 10-årsjubileum på sina styrelseposter.

1983–84
Tillbaka som tränare för A-laget lennart Hjort. Vi gjorde en mycket fin säsongstart, bl. a. gjorde vår målvakt Mats Bergendahl en kanonsäsong mycket omskriven i pressen och inte minst intervjuad i radio av självaste ”Loket” Olsson. Fin PR för klubben.
Slutplaceringen blev till slut nr 8. GIK-Cup arrangerades återigen och typiskt nog skedde finalspelet som vanligt i regn. Våra B-juniorer (f. 66/67) kom på 3:e plats. Våra pojkar födda 1970 vann ”Mjölk är livet” Cup Lerum. Vann över Partille i finalen.

1984–85
ÄNTLIGEN! Tak över Isdala! Tisdagen den 13/11 1984 togs första spadtaget för den nya ishallen av Fritidsnämndens ordförande Bengt Larson. Tyvärr ramlade A-laget ur Div. II, kom på 11:e plats. Notabelt från poängligan: Thomas Larsson kom 1 och 2:a. Vadå? Jo, vi har 2 st Thomas Larsson. Under hela säsongen tränade och spelade ungdomssektionen på Ullevi eftersom ishallen håller på att byggas. Våra pojkar födda 1972 kom på andra plats i elitserien, förlorade sista avgörande matchen med 2–3 mot Hanhals. Våra D-pojkar (f. 75) gick till semifinal i GP-Pucken.

1985–86
Den 26/10 1985 togs det första skridskoskäret i den nya hallen av GIK-spelare. Invigningen skedde den 30/11 1985 av Bengt Larsson. Invigningsmatchen spelades mellan GIK–Västra Frölunda Oldtimers, resultatet 6–7 vilket visar att gammal är äldst. Ledare och föräldrar gjorde en fin arbetsinsats, bl. a. byggde vi läktaren. Ny tränare för A-laget är Kjell Jönsson, som bl. a. tränat och spelat i Västra Frölunda. A-laget började seriespelet i Div. III dåligt, men kom till slut på en 5:e plats. Rikard Öhman vann poängligan, 14 poäng före Anders Nordin. Mats Bergendahl och Bernt Warenius passerade under säsongen 200 matcher i GIK A-lagsdräkt. Vårt pojklag födda 1972 gjorde en kanonsäsong, eller vad sägs om följande: 3:a i serien, 2:a i DM och sist men inte minst 3:a i Magnus Cup. Detta är det bästa ett Göteborgslag gjort och då skall vi veta att lag från hela Sverige deltar.

1986–87
A-laget var länge med och kämpade om en kvalplats till Div. II men tyvärr höll vi inte serien ut, slutplacering 5:a. Tillsammans med Fritid arrangerade vi en ishockeyturnering på lussenatten för pojkar födda 1972 (14 år). Finalen spelades klockan fyra på morgonen. Vårt 72-pojklag gjorde återigen en fin säsong, kom på 2:a plats i serien efter Västra Frölunda. Serieseger blev det för våra pojklag födda 1974 och 1975.

1987–88
A-laget kämpade länge om seriesegern men fick ge sig i näst sista matchen som blev en direkt avgörande match mot Lions. En fint genomförd säsong med en 2:a plats i tabellen.
För första gången har GIK varit representerade i Göteborgs TV-pucklag. Vi hade 6 st spelare med (födda 1972). Jan Ander och Hans Göran Svensson firar 15-årsjubileum som ordförande resp. sekreterare i klubben.

1988–89
Ny tränare för A-laget är Magnus Olsson, med bl. a. 9 elitseriesäsonger i Frölunda. I div III kom vi på andra plats efter Lerum som vann på bättre målskillnad.
I play-off till kvalserien för div II föll vi med uddamålet i tredje och avgörande match mot Grästorp. 77-laget kom på tredje plats i serien, C 77/2. Hans Göran Svensson efterträder Jan Andersson som ordförande.

1989–90
Conny Magnusson blir ny tränare för A-laget. Conny spelade tidigare i Mölndals IF. I serien kom vi på tredje plats efter Kungälv och Järnbrott. I play-off till div II blev vi återigen utslagna i tredje och avgörande match, nu mot Tibro.
Vårt 79-lag besökte Vänersborg och Teli-Cup och kom där på en tredje plats, en mycket fin insats.
I serie B 76/2 kom GIK på en andra plats. I GP-pucken blev GIK:s E-pojkar (1981) utslagna i semifinalen. Stefan Ståhl spelade i Göteborgs U-18 lag.

1990–91
Henry Wilhelmsson blir ny ass. tränare för A-laget. Henry har bl. a. tränat Hv71 och varit ass. tränare i AIK med ett SM-guld som merit.
I serien div III, kom vi på andra plats efter Pantern från Malmö. I play-off gick det som det brukar tyvärr. Efter tre jämna matcher mot Värnamo blev vi åter utslagna.
Åke Karlsson, Tranåspojk men närmast från Falköping blir ny tränare för juniorlaget. 77-laget och 80-laget vann sina respektive serier och avancerade till högsta serien.
Ola Hällström och Patrik Stenqvist blir uttagna till OK-pucklaget.

1991–92
Äntligen tog Vi steget tillbaka till div 2, efter en rafflande kvalserie där allt avgjordes i sista matchen mot Grästorps IK på bortais där vi vann med klara 6–1, vilket betydde att vi tillsammans med Grästorp kunde avancera till div 2.
Spelande tränaren Conny Magnusson grundlade avancemanget med ett mycket bra träningsläger i Ryssland (St. Petersburg), och ett par starka nyförvärv i form av Johan Mellström och Magnus Ekendahl gav laget den stabilitet och tyngd som till slut fällde avgörandet.

1992–93
Äntligen tillbaka i div. II. För att få ett slagkraftigt lag värvades flera etablerade spelare till GIK, bl. a. Tyrone Lasu, Mölndal och Per Lönnqvist, Hanhalls. Vi lyckade bra och slutade sjua i serien. Säsongen inleddes med GIK:s sommarhockeyskola som blev en succé. GIK arrangerade alla finalpassen av GP-pucken, med massor av folk på Isdala och prisutdelning av självaste Leif ”Loket” Olsson.

1993–94
A-laget kom på åttonde plats den andra säsongen Vi spelade division 2 hockey, efter stora problem i inledningen av serien, andra säsongen är ju som bekant alltid svårare än debutåret. Det bästa som hände under den här säsongen var våra 85:ors vinst i GP-Pucken vilket var den första inteckningen i GIK:s historia.

1994–95
A-laget missade på målskillnad att nå den nyinrättade ”alltvåan” på målskillnad, men kom igen med besked efter juluppehållet och vann ”fortsättningstvåan” och var därmed kvalificerade för Play-Off 1 till div. 1. Värnamo var motståndare i Play-off 1 och där gjorde laget två mycket bra matcher genom att vinna både borta och hemma, därmed låg Play-off 2 framför våra fötter. På bortais mötte vi ett mycket favorittyngt Västervik, laget gjorde en heroisk insats i den första matchen trots 4–2 förlust, men vi ledde länge med 2–0. På hemmaplan kom vi till korta och förlorade med 3–0 mot ett mycket bra spelande Västervik inför ett fullsatt Isdala.
På ungdomssidan försvarade våra 85:or titeln i GP-Pucken genom att krossa allt motstånd i turneringen, Mats Johansson i 85-laget var briljant och påminde om en Mats Näslund i miniatyr.

1995–96
A-laget hade stora förväntningar på sig efter Play-off spelet säsongen innan. Vi kunde tyvärr inte leva upp till de högt ställda förväntningarna, men befäste trots allt ställningen som ett stabilt och respektingivande division 2 lag. Våra pojkar födda 1982 gjorde succé och vann överraskande GP-Pucken efter finalvinst mot Kungälv, en ny stjärna tändes i Jens Karlsson, stor, stark och tuff spelare med mycket goda framtidsutsikter.

1996–97
Vårt A-lag gick för första gången till den attraktiva serien ”alltvåan” efter juluppehållet, där visade vi verkligen att vi kunde spela bra ishockey och bjuda bra motstånd till seriens samtliga lag, vi slutade till sist sexa, men med lite tur hade vi kunnat nå kvalserien till division 1.
Vår nya ungdomsstjärna Jens Karlsson fick debutera 14 år gammal i juluppehållet mot Värnamo och visade att han klarade sig bra, en match till hann Jens med under säsongen med A-laget, sista seriematchen mot Gislaved. Våra 88-or vann silver i GP-Pucken efter finalförlust mot Lerum, en stark prestation av våra killar!

1997–98
Ett på förhand favorittippat GIK gjorde en mycket dålig höstsäsong och lyckades bara skarpa ihop 13 poäng på 18 matcher och fick således spela i ”fortsättningstvåan” efter juluppehållet. Där tog laget sig dock samman och hamnade på en bra andraplats efter Skövde och med facit i hand får vi trots allt godkänt. Samtliga av våra pojklag gick till slutspel i ”nya” GP-Pucken men hade inte rätta turen med sig så någon ny triumf i GP-Pucken blev det inte.

1998–99
För A-lagets del blev det en lång säsong, då vi tvingades till kvalspel. efter sista matchen såg det ut som vi tyvärr hade blivit degraderade. Tack vare att Linköping gick till Elitserien klarade föreningen att stanna kvar i nya Div I. På ungdomssidan vann 86-orna distriktets högsta serie. I GP-pucken visade våra lag som vanligt framfötterna med bl. a. finalspel för våra 89-or, som tyvärr förlorade.

1999–2000
Nedflyttning till Div II blev facit för GIK:S A-lag trots många chanser med flera kval. En höjdpunkt dock ett ”knökat” Isdala i mötet mot Hammars från Halmstad. Våra 86-or vann sin serie överlägset plus en mycket meriterande 4:e plats i Göteborg Hockey Cup (inofficiellt pojk-SM). Dessa 86:or kommer säkert att ta fram fler kommande A-lagspel plus säkert också spelare till mycket höga nivåer. I ungdomslagen fortsätter framgångarna med fina triumfer för många av lagen. Kanske är vi snart nästan självförsörjande på A-lagsspelare.

2000–2001
A-laget slutade på en 3:e plats i div. II under höstsäsongen. På våren blev det spel i All-Tvåan där man slutade på en 5:e plats. Det bästa som hände under året var att våra 86-or spelade till sig en plats i Elitserien med bl.a. matcher mot HV71, Västra Frölunda, Malmö, Linköping och andra storheter. Kronan på verket en avgörande match mot Hästen och seger med hela 15–1 på Isdala. Stort jubel inför storpublik i hallen.

2001–2002
När Göteborg för första gången vann TV-pucken deltog flera spelare från GIK. Vår egen Sebastian Karlsson blev vald till turneringens bäste forward efter bl.a hela 4 mål i finalen. F.d. förbundskapten Curt Lundmark var helt lyrisk av hans framfart. Storebror Jens (numera i VF´s A-lag) var under sommaren med i NHL-Draft. Vårt U16 lag spelade i Elitserien och slutade fyra, en helt lysande prestation. Våra andra U-lag gjorde flera bra insatser med flera turneringssegrar. Vårt A-lag gick till Div I-kval där bl.a. Mölndal blev för svåra, nu stundar fortsatt spel i Div II. Under Hockey-VM i Göteborg jobbade många GIKare som volontärer, där bl.a. vår Peter Abrahamsson var en mycket uppskattad speaker.

2002–2003
A_laget kom fyra i grundserien. I den fortsatta kvalserien till div I räckte man inte till utan slutade tyvärr där sist. Bättre gick det då för juniorerna som lyckades avancera till div I. Våra duktiga A-pojkar räckte inte riktigt till i ”elitserien” trots många jämna matcher mot bla VFrölunda och HV71. Till slut blev det en kvalplats för våra 88:or. Dessa räckte inte till mot Gislaved. I U-sekt gjorde våra yngre lag flera starka bedrifter med bla en serieseger. Slutligen gjorde Jens Karlsson nu V-Fs A-lagsdebut i Tre Kronor, där Daniel Alfredsson tidigare var den första f.d GIKare att göra detta.

2003-2004
A-laget ställde upp med ett kraftigt föryngrat lag och slutade sexa i serien. Man missade därmed kvalspel trots en bra start på säsongen. Sett som helhet, och till ålder, gjorde laget dock en bra säsong.
Istället blev det juniorerna som stod för säsongens stora överraskning när de placerade sig tvåa i sin serie efter Tvåstad Cobras. De sistnämnda lade ner sin verksamhet kort därefter och GIK erbjöds – och accepterade - platsen i J18 Elit.
Nämnas bör också föreningens 91:or, som gick obesegrade genom två serier.
Klubbens jubileumsår firades med en fest på Assaredskolan där två av föreningens starka män – ordförande Hans-Göran Svensson och kassör Jan Ander – var självklara hedersgäster. Bägge har ingått i föreningens styrelse under alla 30 år som den verkat.