Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Råsunda IS U16
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Råsunda IS U16.
U16
Följ oss för uppdateringar
Ont i hälen?
Vi har noterat att allt fler spelare får ont i hälen och har därför luskat lite i vad som orsakar smärtan. Har samlat information via diverse kontakter med andra tränare (tack Jessica i P09 laget!), från olika fotbolls- och rehabsidor samt samtal med sjukgymnaster och tänkte här ge er alla en liten uppdatering.
Ont i hälen kan bero på flera olika saker, men i denna ålder är det troligen något som heter Severs skada som kan drabba unga som växer. Kombinationen att man växer och tränar/springer/går på stumt underlag och använder platta skor är det som triggar. Gäller alltså inte bara fotboll, men fotbollsskor och konstgräs kan göra att spelare som är ca 10-14 år får ont i hälen när de växer.
’Severs skada’ är en överbelastning i hälsenans infästning i hälbenet hos barn, läs gärna mer här:
Severs skada
Idrottsförsäkring
Genom ett samarbete mellan Folksam och Svenska Fotbollsförbundet täcks alla våra fotbollsspelare av en idrottsförsäkring som ger ett grundskydd om man råkar ut för en skada under träning eller match. I försäkringen ingår också tjänsten Råd och Vård för idrottsskador dit man kan ringa för att prata med en fysioterapeut om hur man undviker, behandlar och anmäler idrottsskador.
Fysioterapeuten bedömer om spelaren behöver vård för sin idrottsskada och kan boka in ett kostnadsfritt besök hos en sjukgymnast eller en läkare specialiserad på idrottsskador. Besöket kan sedan leda till rekommendation för att använda inlägg eller hälkopp.
Råd och Vård, telefon 020-44 11 11 (vardagar kl. 8-17)
Vad kan man göra?
Det positiva är att allt tyder på att det går över men det kan ta allt från ett par veckor till år innan det känns bra. Här är olika hjälpmedel som kan underlätta och skynda på utvecklingen.
Inlägg i skorna
Ger stabilitet och ’håller fast’ foten och hälen i skon. Man kan testa generella inlägg med lite högre kant som ´kapslar in foten´ och köps i vanliga sportbutiker för 400-500 kr.
Alternativt kan man boka tid och få hjälp av en specialist som analyserar fötter, gång- och löpstil och sedan tar fram individuella ortopediska fotbäddar. Barn under 13 år har subventionerat pris på 900 kr/par inlägg*, och då får man en personlig och individuell analys och ortopediska fotbäddar formgjutna för ditt barns fot. Ordinarie pris är 1800 kr.
*Anatomic som ligger vid Näckrosen här i Solna är välrenommerad och många föreningar hänvisar sina spelare till dem: Anatomic
Hälkopp
Är ett ortopediskt skoinlägg med höga kanter och en styv djup ’hälkopp’ som avlastar hälen, den ger både stötdämpning och stabilitet till hälen. Behöver vara i rätt storlek för att passa och en nackdel kan vara att det blir lite trångt i skon eftersom man behöver ha både skoinlägg och hälkopp (extra svårt om man har fotbollsskor med strumpa). En generell hälkopp går att köpa för ca 200-400 kr och individuell ortopedisk modell för barn ca 1100 kr.
Fler tips som dykt upp
Använd alltid skor om du har ont – undvik att gå barfota, foten behöver ett stabilt stöd så någon form av sko bör alltid sitta på foten när man rör sig (även inomhus), läkare har vid konstaterad hälsporre rekommenderat crocs (Foppa tofflor) inomhus.
Använd skor med bra svikt – använd gympadojor som är väldämpande, ger stabilitet och svikt när man går. Undvik att använda skor med stumma och platta sulor (Nike, Converse m fl).
Rätt skor för rätt tillfälle - Vi börjar alltid träningarna med 15 minuters löpning (på gräset vid Huvudstafältet, runt planen vid Råsunda IP och i grönområden kring Tallbacka), vi ser gärna att killarna har på sig löpskor vid dessa tillfällen. Se dock till så att din kille är ute i god tid till träningarna så att gympaskorna är på till samlingstiden.
Stretcha dagligen – såväl fötter, vader och underben mår bra av stretching dagligen när kroppen växer och man rör sig mycket. Du finner en del stretchövningar på vår egen lagsida genom att klicka här: Råsunda IS P08 stretchövningar
Det går givetvis utmärkt att googla sig fram till fler övningar annars kan ni även fråga mig eller Alex om ni vill ha tips på fler lämpliga stretchövningar. Men har man återkommande ont i hälen behövs ofta någon form av stöd för foten (se exemplen ovan) för att snabbt bli bättre.
Vid pennan
Marcus
Inga kommande aktiviteter
Tack Marcus för en bra genomgång.
RapporteraRapportera
Toppenbra, tar till oss alla dessa tips!
RapporteraRapportera