Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om SMK Motala Bil

Följ

SMK Motala Bil

Följ oss för uppdateringar
Följ
SMK Motala Bil
SMK Motala Bil

Kontaktinformation

Namn SMK Motala Bil
Adress Vinnerstadsvägen 47
Postadress 59147 Motala
Telefon 0703-218931
E-post kansli@smkmotalabil.com
Orgnr 802422-5404
Kontonr Bankgiro 5606-9214

Om SMK Motala Bil

SMK Motala Bil
– klubben med både SM-guld och världsrekord!

Fakta/historia
SMK Motala Bil har idag drygt 300 medlemmar varav ett stort antal även är aktiva tävlingsförare. Klubben grundades i sin ursprungsform 1946 och redan 1947 arrangerades den första tävlingen som var en isbanetävling för motorcyklar på Motalavikens is. Den första biltävlingen kördes 1959 vid strandbaden i Borensberg och var även den en istävling. Sedan dess har många tävlingar arrangerats på Duntebergets motorsportområde i Motala som är klubbens hemvist. Allt från lokala tävlingar till SM och VM tävlingar har genomförts under åren.

Fram till 2006 hette klubben SMK Motala och innehöll både motorcykel- och bilsport, där bland annat speedwaylaget Piraterna ingick. Från och med 2007 delade man på grenarna i klubben och SMK Motala Bil grundades med inriktigt på bilsport.

SMK Motala Bil innehåller bilsportgrenarna: Rally, Racing, Folkrace, Rallycross, Drifting och Truckracing.
Inom dessa tävlingsgrenar finns många framgångsrika förare, några exempel är:
• Boije Ovebrink – Framgångsrik truckracingförare som har varit Europamästare och satte senast 2012 ett hastighetsrekord med sin hybridlastbil ”Mean Green”.
• Jimmy Joge – Rallyförare med många framgångar. 2010 tog han SM-guld för tredje gången. Dessförinnan har han även ett JSM-guld från 2001.
• Toni Sundqvist – Kartläsare/co-driver i Rally SM. Tillsammans med Leif Pettersson har de kört till sig SM-guld och SM-silver under 5 års tid i klassen Trimmat 2WD.
• Edward Sandström – Racingförare som har kört både JTCC och STCC här hemma i Sverige. Numer tävlar han internationellt i bland annat FIA GT-series och Nürburgring 24H.

Arrangemang
Klubben arrangerar varje år ett flertal tävlingar inom Folkrace, Rally och Rallycross.
Årets största tävling är Folkracefestivalen som varje år körs under 5 dagar vecka 29. Folkracefestivalen arrangerades första gången 1982 och har arrangerats varje år sedan dess. Som mest har festivalen lockat över 25 000 besökare och haft över 1 500 anmälda till ca 500 platser.
Juniorlägret är ett annat årligt återkommande arrangemang som är mycket populärt och lockar ungdomar från hela landet.

Ekonomi
Den årliga omsättningen i klubben är på cirka 1,6 miljoner kronor där Folkracefestivalen står för den största delen. Klubben har en god ekonomi med ett stort positivt resultat under de senaste åren. Pengarna återinvesteras i klubben genom underhåll av fastigheter och tävlingsområdet på Dunteberget, där säkerhetshöjande åtgärder utgör en stor del. Även ungdomsverksamhet och förebyggande miljöåtgärder är något som satsas stort på.

Ungdomsverksamhet
SMK Motala Bil är nationellt kända för sitt juniorläger som arrangeras varje vår. Under juniorlägret har ungdomar från hela Sverige chansen att under en hel helg genom både teori och praktik lära sig motorsportens grunder och då framför allt inom Folkrace. Helgen varvar teori, där man tar upp säkerhet och miljötänkande, kost och hälsa, regler och körteknik med praktik där deltagarna får lära sig hur man framför en tävlingsbil på både ett säkert men vägvinnande sätt. Hela helgen avslutas med en lagtävling som är oerhört populär.