Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Oranje FK Fotboll

Följ

Fotboll

Följ oss för uppdateringar
Följ

Kontaktinformation

Namn Oranje FK
E-post niklas@oranje.se
Orgnr 802410-3841

Om Oranje FK Fotboll

-När bildades laget?
Hösten 2000, inför säsongen 2001.

-Varför bildades laget?
Vi var ett rätt stort kompisgäng där många gillade att lira boll, men rätt få hade så mycket erfarenhet. Jag som har spelat en del kände väl åren innan att vi var lite för dåliga, men hösten 2000 hade vi ändå tillräckligt många killar som var hyfsade nog för att göra slag i saken.

-Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Oranje är ju smeknamnet på det nederländska landslaget. En av oss tre är hälften nederländare och hans nederländska pappa var det som hade gett upphov till hans fotbollsintresse och han hejar helhjärtat på Nederländerna i fotboll. Dessutom tyckte vi andra två att just det holländska landslaget (som det kallades på den tiden) var otroligt charmigt, med killar som Gullit, Van Basten, Rijkaard, Kluivert, Bergkamp och många fler, så vi var inte svårövertalade.

Vi tyckte också att orange var en mycket smart färg, för då skulle vi aldrig behöva bortaställ. Då visste vi inte att vi skulle spela i samma serie som Kungsholms FK de flesta säsongerna och dessutom bli vänförening med En Bro För Myckers, som blev orangea ungefär i samma veva ...

Klubbmärket var från början bara ett lån av det nederländska landslagslejonet, men uppdaterades för ett antal år sedan till en sköld med både lejonet och Stockholms-symbolen S:t Erik, just eftersom vi är från Stockholm.

-Geografisk hemmaort?
Ja, bra fråga ... I början hade vi först Kristinebergs IP som hemmaplan och sedan Stadshagens IP och kände oss som ett riktigt Kungsholmslag, då även många i laget bodde där. Vår adress har alltid varit hemma hos mig, först i Hägersten och sedan i Blåsut (nära Globen). På senare år har de allra flesta bott söder om stan. När vi bildade laget var det ett stort gäng ursprungligen från Bromma och ett halvstort gäng från typ Vasastan och Östermalm som utgjorde truppen. Men sedan knappt 15 år tillbaka spelar vi våra hemmamatcher på Essinge IP.

-Vilket mål har laget med verksamheten?
Det har varierat lite genom åren. Från början var det bara att lira och ha kul tillsammans, sedan när kompisgänget byttes ut mot nya spelare (om än fortsatt med familjär stämning) blev det lite mer fokus på att försöka ta sig uppåt i seriesystemet, i alla fall till femman. Men vi har inte kommit längre än till sexan.

Under några år hade vi även ett futsallag, med en mer uttalad satsning uppåt och dessutom med spelare huvudsakligen från högre upp i seriesystemet. Vi var tyvärr tvungna att lägga ner futsallaget 2019 på grund av bristande ork, organisation och ekonomi. Lite synd, då vi tagit oss upp och nosade på SFL-kval den våren.

Nu har vi endast ett A-lag kvar, i år i division 7. Men målet nu är återigen/fortfarande att ta oss upp till femman, nu med en ny generation – mestadels sydamerikaner födda på 90-talet.

-Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Inte direkt. Författarförbundets ordförande 2012-18 och Augustpris-nominerade författaren Gunnar Ardelius är känd i författarkretsar, men inte bland gemene man. Vi har haft en eritreansk mittfältare med meriter från VM-kvalspel med Eritrea. Det är väl det mest kända vi har haft i laget, tror jag.

-Lagets största framgång?
Större framgångar har nog bara futsallaget stått för och vi är rätt stolta över att vi med mycket små medel lyckades ta laget till toppen i division 1 och var så nära som ett märkligt självmål i slutminuten från att få kvala till SFL säsongen 2018/2019.

För fotbollslaget är det några seriesegrar i division 7 och ett par avancemang utöver det som är de största framgångarna. Men högre än division 6 har vi som sagt aldrig kommit. 2016 nådde vi åttondelsfinalen i Stockholm Cup men föll mot det nuvarande Ettan-laget Stockholm Internazionale, det är väl största cupframgången, förutom några turneringssegrar i mindre cuper.

-Mest minnesvärda match eller händelse?
För alla som var med på den resan tror jag att träningslägret i Athen 2015, med den avslutande matchen där, är det mest minnesvärda. Vi hade hyrt en riktigt lyxig lagbuss, spelade Champions League-musiken när vi inför videokameran gick ut ur bussen en och en, uppklädda. Sedan mötte vi ett grekiskt lag från fjärdedivisionen (alltså svenska division 2) och lyckades vända 0-2 till seger med 3-2 efter en heroisk insats. Stämningen på bussen efteråt var magisk och det är nog enda gången som vi i Oranje verkligen har känt oss som ett "riktigt" fotbollslag. :-)

-Finns det något mer att berätta om laget?
För mig som var med och startade laget och även varit tränare och mycket annat under 21 år finns det såklart massor, men jag vet inte om så mycket är av allmänt intresse. Men det är som jag nämnde ovan lite oväntat att Oranje FK numera består till allra största delen av sydamerikaner och att spanska är vanligare än svenska i vårt omklädningsrum. :-) En generationsväxling som gick väldigt fort, när killarna i generationen innan numera är runt 35 och har småbarn, mycket jobb och annat som stjäl tid. Men det känns som en rolig början på något nytt och viljan att skapa "sitt eget Oranje" märks verkligen bland spelarna. Jag hoppas och tror att den här generationen kommer att vara de som till slut tar oss förbi division 6!

Vi tackar grundaren och ordföranden Niklas Fält för svaren och önskar laget lycka till säsongen 2022.
https://www.stff.se/nyheter/2022/juni/oranje-fk-laget-bakom-namnet/