Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Öbacka BK

Följ

Öbacka Boxningsklubb

Följ oss för uppdateringar
Följ
Öbacka BK
Välj lag/grupp

Kontaktinformation

Namn Öbacka BK
Adress Eriksbergsgränd 11
Postadress 87193 Härnösand
Telefon 076-3053844
E-post boxningharnosand@gmail.com
Orgnr 802465-7879
Swish 1236714471
Kontonr 450-4833
Öppettider Måndag 18.00 Kidbox 20.00 Motionsbox Tisdag 18.00 Matchbox Onsdag 17.00 PD-BOX 18.00 Motionsbox Lördag 11.00 Motionsbox

Om Öbacka BK

Öbacka Boxningsklubb finns i Landgrenshallen i Härnösand, vid gymnasiet, och har varit en aktiv boxningsklubb sedan 1979. Hos oss kan du träna boxning på motionärsnivå samt på elitboxarnivå. Vi har grupper för barn från sex till 12 års ålder, ungdomar och vuxna från 13 års ålder och uppåt samt att vi har boxning för parkinsonssjuka. Vi har avancerade grupper för matchboxare samt att vi har rena självförsvarspass för tjejer.


Här presenteras Öbacka BK:s handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling.

1. Inledning
Vi i Öbacka BK tycker att vi ska definiera begreppen mobbning, diskriminering och kränkande behandling på följande sätt:

Mobbning: Kan vara när en person upprepade eller enstaka gång under tid blir utsatt för negativa handlingar (fysiskt eller verbalt)från en eller flera personer.

Kränkande behandling: Är när en person upplever sig kränkt vid enstaka tillfällen. Detta kan förekomma öppet som t.ex. glåpord eller dolt som t.ex. blickar och miner.

Diskriminering: Är när en person behandlas annorlunda än någon annan på grund av till exempel kön, funktionsnedsättning, ålder, hudfärg, utseende, inkomst, sexuell läggning, religiös åsikt eller politisk åsikt etc.

Följande dokument/beslut utgör en slags grund för vår handlingsplan

Barnkonventionen, se https://unicef.se/barnkonventionen/las-texten#short
Rätt att vara medlem i förening, se http://www.svenskidrott.se/Juridik/Medlemienforening/

Skapa trygga idrottsmiljöer, se http://www.svenskidrott.se/ImageVaultFiles/id_36837/cf_394/Skapa_trygga_idrottsmiljoer_webb_rev_nov_2013.PDF
Idrotten vill, se https://www.rf.se/ImageVaultFiles/id_33077/cf_394/Idrotten_vill_-idrottens_id-program-.PDF

Härnösands kommuns beslut ”Skapa trygga idrottsmiljöer”, se http://www.harnosand.se/

2. Syfte och värdegrund för handlingsplanen

Samtliga medlemmar, ledare och andra representanter i vår verksamhet (så som funktionärer och domare )ska känna sig trygga i den idrottsmiljö som Öbacka BK på erbjuder alla som deltar på våra träningar, matcher och/eller i andra föreningsaktiviteter.

Öbacka BK:s värdegrund för arbetet i trygga idrottsmiljöer bygger på och präglas av följande ledord:
*Engagemang
*Känna till
*Förebygga
*Påverka
*Agera

3. Övergripande mål

Öbackas BK:s övergripande mål i arbetet trygga idrotts miljöer redovisas här:

Medlemmar ska få möjlighet att delta i arbetet med att utforma, genomföra och följa upp kompletteringar och eventuella justeringar av handlingsplanen löpande då detta är ett ”levande dokument”. Medlemmar och deltagare i vår verksamhet ska när handlingsplanen är fastställd av styrelsen få information och kunskap om handlingsplanen.

Öbacka BK har nolltolerans mot mobbing, kränkande uttryck och kränkande Handling.

Samtliga ledare, tränare, deltagare och funktionärer i Öbacka BK ska känna till Handlingsplanen inklusive hur man ska agera i fall när åtgärder krävs, handlingsplanen kommer att finnas väl synlig i lokalen.
Mål ledare, föräldrar och deltagare i vår verksamhet:

Öbacka BKs mål för våra ledare, föräldrar och deltagare redovisas här:
*I föreningen aktivt medverka vid revidering av handlingsplanen.
*I föreningen ska känna till föreningens handlingsplan mot mobbning diskriminering och kränkande särbehandling.
*I föreningen ska känna till hur man ska agera vid incidenter och händelser som innebär mobbning, diskriminering eller kränkande behandling.
*I föreningen ska under vår verksamhet aktivt jobba för att förebygga mobbning, diskriminering och kränkande behandling.
*I föreningen ska känna trygghet i att kunna kontakta ledare i föreningen om man känner sig mobbad, kränkt, eller känner sig utsatt för annan kränkande behandling.
*I föreningen ska känna till grundreglerna för det förebyggande arbetet mot mobbing, diskriminering eller kränkande behandling inom vår förening

Grundregler
*Alla är lika värd i våran verksamhet (finns inga undantag)
*Behandla alla som du själv vill bli behandlad
*Lyssna vad din kompis säger
*Våga säga ifrån när nått är fel

4.Aktiviteter - förebyggande arbete.
Ledare:
*Utbilda ledare inom klubben om så behövs
*Hålla en öppen diskussion vid tränar/styrelsemöten och andra träffar med koppling till vår verksamhet
*Vara lyhörd och prata med dom andra tränarna för att säkerställa våran verksamhet
*Våga vara obekväm genom att fråga ”en gång för mycket”
*Ha en väl fungerande dialog med föräldrar där det är möjligt

Föräldrar.
*Ska känna sig trygga med att lämna sina barn i våran verksamhet.
*Ska vid träningar och matcher uppträda korrekt och då i positiv anda mot egna och andras barn/ungdomar.
*Ska vid träningar och matcher uppträda korrekt och då i positiv anda mot våra tränare/ledare och vid matcher även mot samtliga motståndare funktionärer och domare.

Barn och ungdomar
*Arbeta på olika sätt med sammanhållningen, så att alla lär känna varandra.
*Under träningar och samlingar diskutera vad är en bra kompis, hur det förväntas att man ska bete sig för att vara en bra kompis, att man inte ska kalla varandra dumma saker samt att fokusera på det som är bra och inte på det som är dåligt.

5. Åtgärder. Vid de fall där mobbning, kränkande beteenden eller diskriminering upptäcks ska denna åtgärdsplan användas:

Steg 1 – Någonting har hänt
*Reflektera över vad som hänt, prata med övriga ledare/styrelse och värdera det som inträffat.
*Meddela någon i föreningens stödgrupp om vad som hänt och få stöd för hur vi lämpligen går vidare med händelsen och agera utifrån det.

Steg 2 – Något som upprepas. Agera!
Ett upprepat dåligt beteende måste uppmärksammas.
*När en ledare har ett upprepat dåligt beteende så prata direkt med någon av övriga ledarna samt med någon i föreningens stödgrupp som i sin tur pratar med styrelsen. Aktuell ledare ska snarast informeras om eventuell åtgärd.
*När en förälder har ett upprepat dåligt beteende så prata direkt med föräldern det är alla skyldighet och rättighet att påpeka ett dåligt beteende detta skall även meddelas styrelsen.
*När ett barn/ungdom eller annan medlem har ett upprepat dåligt beteende så prata direkt med den berörde ta hjälp om så behövs av stödgruppen det är alla skyldighet och rättighet att påpeka ett dåligt beteende detta skall även meddelas styrelsen.

Steg 3 - Det dåliga upprepade beteendet förbättras inte trots tillsägelse.
Kontakta föreningens stödgrupp som tar kontakt inblandad part. Styrelsen skall tillsammans med stödgruppen eller ledaren i fråga komma fram till hur man går vidare med åtgärder så som varningar, avstängning, utbildning, eventuell uteslutning eller annan bestraffning allt enligt våra stadgar

6. Barn/ungdomar som far illa
När man jobbar med barn är det viktigt att vara uppmärksam på tecken som kan tyda på att barnet far illa i sin vardag. Det kan till exempel vara psykisk/fysisk misshandel, sexuella övergrepp, trakasserier eller annat. Om jag som förälder/tränare/ledare/deltagare oroar mig,och eller fått vetskap om att ett barn far illa kontaktar jag föreningens stödgrupp/styrelse som i sin tur beslutar hur ärendet ska hanteras vidare. Någon i föreningens styrelse kontaktar vid behov kommunens socialtjänst, och tillsammans med dom hittar ett sätt att komma tillrätta med problemet,detta p.g.a. att vi i föreningen inte sitter på kunskap hur man löser dessa problem och att alla problem är unika.

7. Förankring och levande hållande av handlingsplanen
För att få en förenings handlingsplaner och policydokument ”levande” visar erfarenheterna att det är av stor vikt att handlingsplaner/policies utarbetas och processas fram efter dialog med alla inblandade parter i föreningen,när det gäller planer/policies speciellt anpassade till föreningars barn/ungdomsverksamhet. Det är vidare viktigt att hålla planer/policieslevande genom kontinuerliga uppföljningar inom föreningen.

Föreningens handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling har därför processats fram med deltagande av alla inblandade parter, inklusive föräldragruppen. För att hålla handlingsplanen levande har vi fastställt att uppföljningen av planen ska ske på följande sätt.

*Föreningens stödgrupp har möten minst två gånger per år och väljs på årsmötet.
*Handlingsplanen förmedlas till tränare/ledare minst en gång per år.
*Handlingsplanen finns tillgänglig I klubblokalen
*Förebyggande arbete mot mobbning, diskriminering och kränkande beteende tas regelbundet upp på ledarträffar inom föreningen.
*Barn/ungdomar och deltagare informeras inför varje säsong om föreningens handlingsplan.
*Ändringar/justeringar av handlingsplanen fastställs av föreningens styrelse.

8. Handlingsplanens fastställande
Öbacka Bk´s handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande beteende har godkänts av styrelsen vid mötet 2015. Styrelsen är ansvarig för handlingsplanen men har delegerat vissa uppgifter i handlingsplanen till föreningens valda stödgrupp som väljs på årsmötet.Handlingsplanen kommer att fastställas av årsmötet 2015 och då kommer även föreningens styrelse att väljas som stödgrupp.