14:00

Lysviks IF

Sala FF - Lysviks IF 2-3

Vi kan säga direkt att förhållandet för skönspel idag inte var direkt optimala då det var +3 bitande hård nordanvind och snö i luften vilket ihop med gammmal hård konstgräsplan med mjuka bollar gjorde det svårt att prestera bra passningsspel.
Som vanligt vann Julia slantsinglingen så vi kunde börja i medvind och det präglade naturligtvis första h-lek då vi ofta kunde trycka på och vinna boll högt. Spelkvalliteteten var kanske inte på vår högsta nivå men när vi inte stressade utan vårdade bollen hade vi en hel del fina kombinationer som gav några mål och många hörnor.
I 6e minuten har vi så första läget när en vänsterhörna från Emelie nickas bort på mållinjen och nästan alla 8 hörnor i första h-lek blev farliga. I 14e måljublar vi för första gången när en Emeliefrispark från vänster trycks in i mål men domaren hittar ett ruff på målisen i momentet innan. Ledningsmålet kommer ändå ett par minuter senare på en vänsterhörna från Emelie som slås inåtskruvad i medvinden mot första stolpen där Alina är med o kampar såpass bra att försvarare touchar in bollen i eget mål.
Fyra minuter senare kommer tvåan efter ett kanonanfall med fint uppspel från Hilma till Emelie som direktskarvar till friställd Amanda med säkert avslut som följd.
Alina får i detta skede av matchen en boll i djupled och går en match med målisen att hinna först vilket hon gör men målvaktens hinner med benen kasta sig fram o stoppa boll och Alina på ett tufft sätt.
Vi fortsätter utnyttja medvinden och kan stoppa deras uppspel tidigt vilket gör att vi skapar flera lägen som när vi i 23e min har bollen i nät igen men det blåses bort pga offside som måste varit hårfin. Trean känns ingte långt borta och I 32.a minuten kommer vi fint fram igen då Alina nickskarvar fram bollen till Amanda i bra läge men skottet över. Vår press fortsätter och I 35e minuten har vi ännu en boll i nät som blåses bort pga knapp offside.
I 37min kommer så Sala till sitt första riktiga avslut i halvleken när de löper igenom på vår högerkant följt av bra avslut men Elin är med o kan parera skottet.
Vi sitter på bänken och känner att ett tredje mål kan vara riktigt viktigt då vi kommer ha rejäl motvind i andra och det kommer äntligen i 43e min när vi får en frispark mitt på vår planhalva. Den tar Elin hand om och den fina lyftningen nickskarvar Emelie vidare och via försvarares fot hittar bollen fram till Alina som sliter sig loss och kan avsluta säkert.
Skönt med trean innan pausvilan då vi förutspådde att de skulle lyfta upp spelet i andra.

Mycket riktigt så blev spelbilden annorlunda i andra då det nu var Sala som hade stark medvind men det var ändå vi som skapade första stora läget efter 50min när vi har en riktigt fin kombination Alva---Amanda ------Lotta där den sistnämnda får ett kanonlägen men skottet blir inte optimalt så målisen kan ta hand om bollen. Ett par minuter senare får vi ännu ett skapligt läge när Alina hittar Emelie till höger och hon kan i kamp med försvare till höger komma runt men det blir lite dålig vinkel så avslutet pareras av målisen. I 66e minuten är det Amanda som får bra läge men målisen är än en gång med på noterna och fixar biffen
I 77e minuten har vi andra halvleks bästa spelsekvens när Tilda hittar fram till Emelie som får bollen vidare till Alina till höger. Hon löper sig loss och rullar in mot nyss inkomna Jonna som är nära att kunna sätta bollen i nät efter bara några minuter i sin debut på plan i Lysvik men i avslutsläget blir det nån typ av krock med egen spelare.
Även om Sala fick mer boll på vår planhalva i andra så höll vi stången utan några större farligheter emot oss då vi inte krånglade till det därbak utan lyfte undan bollen istället för att spela fast oss. Tyvärr började vi slarva med detaljerna ju längre halvleken gick om de nu berodde på trötthet eller inte är svårt attt veta. Det betydde dock att vi började hålla i bollen nått moment för länge och gav våra medspelare svåra bollar att jobba med vilket gjorde att Sala kunde hota mer o mer.
Till slut kom en icke ologisk reducering när vi tråcklar för mycket och de kan bryta med friläge o mål som följd.
Detta satte naturligtvis ännu mera fart på dom och vi hade andan i halsen flera gånger innan vi i 86e minuten trodee på att matchen skulle avgöras. Detta då ett inspel hittar fram till Alina i friläge och hon har gått om tid atyt lägga rätt bollen men avslutet går i gaveln på utsidan. Vi får ett nytt bra läge minuten senare när Alva ger Emelie fritt läge mot målis men då Emelie tvekar lite hinner mv före,
Som ett brev på posten kommer Sala upp och får ett inkast till höger där vi inte riktigt är med på noterna utan inkastet ger deras forwardsstjärna en 50-50 duell mot Ida vilket gör att hon sparkar i Idas knäveck och faller vilket domaren anser är straff.
Billig eller inte men vi kan bara konstatera att då vi varit strafflösa i 4 säsonger men haft bra mycket klarare lägen än detta utan åtgärd. Som tur är så var tiden nästan slut så vår seger var ett faktum.

Skön seger men vi kan mycket bättre spelmässigt då vi allmänt förlorar för många 50-50 kamper och speciellt i andra halvlek sprider vi bollar utan adress. Visst är det svårspelat men vi ska även under lite press kunna hitta medspelare med enklare pass för får vi bollen med rättvända spelare på mittplan blir det ofta farligt för motståndarna.
Trots vi tjatat mycket om att prata mer så måste den saken höjas ända nerifrån målis och upp till anfallare vilket är ännu viktigare när förhållandet är så tufft som idag.

Salas spel byggde mycket på att få upp bollar på deras riktigt duktiga anfallare som med bra fart, teknik och fin balans var ett orosmoment hela matchen, De hade även nån riktigt bra spelare på mitten som kom med i spelet mer o mer ju längre matchen pågick och var den som ofta hittade fram till anfallaren. Ingen blyg nykomling utan spelade med bra självförtroende och var tuffa i närkamperna.

Till sist så måste jag säga att det var ett mycket trevligt bemötande av både ledare och personer runt laget. Bra kommunikation veckan innan och perfekt mottagande på plats. Det var även upp mot 175pers på läktaren trots vädret som inte alls lockade till uteaktiviteter.

Matchfakta: 3-2 (3-0)
Hörnor 10-2 (8-1)
1-0 16min Emelie. Vänsterhörna som via försvarares ben går in vid första stolpen.
2-0 20min Amanda ( Emelie) Hilmauppspel mot Emelie som med skarv friställer Amanda som avslutar säkert.
3-0 43min Alina (Emelie) Lång frispark från Elin som Emelie skarvar till Alina som avlutar säkert i friläge.
45min Alva in Nora ut
62min Tilda in Hilma ut
73min Jonna in Lotta ut
3-1 78 min Lite slarv i bakre leden ger deras skyttedrottning friläge med säkert avslut
85min Amella in Linnea ut.
3-2 88 min straff efter att anfallare sparkat Ida i knävecket och ramlat.