9 mars 2024
14:00

Eda

Lysviks iF - Eda 1-1 (1-0)

I säsongens andra träningsmatch stod Eda If för motståndet och det förväntades bli en tight tillställning som alla våra matcher mor dom varit senaste året. Matchen spelades på konstgräset vid Fryxellska i ett vindpinade kyligt väder.
Vi visste tidigt att vi skulle sakna flera tilltänkta startspelare men fick sista dygnet ytterligare ett antal återbud så nu skulle vi få bekänna färg och alla nyförvärv mycket speltid.

Första halvlek präglades av ett ställningskrig med jämnt bollinnehav där målchanserna var lätt räknade.
Edas anfallspel hade vi ganska bra kontroll på i första halvlek då de ofta sökte bollar ut på kanterna men de kom sällan till nån farlighet. I 9e minuten missade vi dock i komunikationen så det blev vidöppet på vår vänsterkant vilket gav dom friläge i högerinneposition med ett fint skott mot bortre stolpen som följd men Elin var på tårna och gjorde en fin parad o styrde bollen till hörna.
Vi replikerade omgående med ett fin omställning där bollen gick på ett snöre med bra uppspel till Amanda som hittade Alina som fann Emelie i djupled men skottet blev lite löst så målis plockade ner det.
Vi hade under första halvlek en del fina kombinationer när vi fick bollen på rättvända mittfältare som hittade våra anfallare men lite för ofta kom det uppspel utan riktig adress och då kunde Eda vända
I 28e minuten hade vi en lyckosam sekvens med bra uppspel så bollen hamnar hos Emelie som lyfter en hög boll ut mot Alva. Alva lyfter bollen elegant över sin back innan hon avvancerar lite och får till en fin skottlobb som seglar över målisen o in i nät. Minuten senare kom vi fram i ännu ett filygande anfall som ger Amanda bra skottläge men målvakten gör en fin räddning ner mot stolpen.
Vi höll Eda borta från farliga chanser på ett bra sätt men i 42a minuten var vi lite passiva på en lång boll mot Julia M så hon kan lugnt ta emot bollen och ladda men skottet går mitt på Elin.
Vi hinner få ett sista bra läge innan halvtidsvisslan ljuder när Maja från högerkanten drar in en hård fin frispark som Amanda kommer rätt på men skarven går tätt utanför

I andra halvlek börjar Eda hota mer centralt istället för att söka bollar ut på kanterna och det ger resultat redan i 52a minuten då det helt plötsligt är helt tomt centralt på en djupledsboll och det friläget utnyttjas utan chans för Elin.
Då Eda nu börjar röra sig mer på mittfält och anfall får vi jobba hårt för att freda oss. Detta gör vi bra även om det kommer nån djupledslöpning bakom ryggen när vi är lite ouppmärksamma som hotar lite men Elin avstyr det som behövs.
Matchen slutar 1-1 och de är väl inte helt ologiskt även om Eda hade spelövertag i andra halvlek.
Kul att se våra nya spelare ta för sig och prestera på så bra nivå att vi kan hålla jämna steg med Eda trots att många rutinerade sknas.

Vi hade i andra halvlek lite problem i positionsspelet i defensiven vilket till stor del troligen beror på att vi inte pratar o styr varandra tillräckligt. Om ex en mittfältare pressar en spelare måste lagkompissen täcka hålet bakom och ser vi då längst bak att vi inte gör det så måste vi ropa hem spelare om vi inte är övertagliga därbak och kan ta upp markeringen själva. Utgångsläget bör ju vara att vi ska en lös i backlinjen o sen ska övriga i försvar o mittfält ha markering men när vi inte pratar så blir det ibland man man därbak vilket inte är bra men de är inte heller bra om vi är tre mot en för då innebär det att en mittfältare har markering på en spelare som försvaret borde ha o då blir vi undertliga på mitten och får onödigt tryck på oss.

Matchfakta 1-1 (1-0)

1-0 28min Alva (Emelie) Alva får boll av Emelie, drar sin back o lyfter in en vinkelskottlobb från ca 25meter
1-1 52min Djupledsboll centralt som ger friläge vilket utnyttjas säkert.