26 juni 2023
19:30

Eda IF

Referat: Lysviks IF - Eda IF

Derbydags och en match som kändes oerhört viktig då seger skulle innbära att vi nosar på topp tre men förlust att vi kanske skulle få börja kika neråt i tabellen istället.
Var även match mellan seriens defensivstarkaste lag då lagen släppt in endast 8 resp 9 mål hitills.
Trots kvällsmatch var det stekande sol o ca 25 grader när matchen började vilket var en faktor att ta med i förberedelser etc.

Matchinledningen blev jämn o det var till en början ett litet ställningskrig utan stora chanser men i den 11e min hettade de till lite. De kommer då en fin lyft in mot inlöpande Alina och hon får bra förstatouch men blir sekunden senare översprungen av försvarare utan åtgärd. Luktade lite straff men de kan vi glömma denna säsong för de verkar var heklkört att få det. Var säkert 10 dueller senare i matchen med mindre kontakt som gav frispark.
Detta blev dock starten på en bra period av oss då vi ofta störde deras uppspel såpass bra att vi kunde bryta och gå på mottatack. Detta hände i den 15e minuten då bollen komer ut till Linnea som får till ett fint inlägg centralt där Alina dyker upp o styr bollen mot mål men tyvärr är försvararna sanabbare i tanken än oss och kan rensa på mållinjen.
I 17e minuten får vi vår första frispark och minuten senare kommer så ledningsmålet efter att Therese bryter uppspel vid mitten följt av en raid längs högerkanten. Hon accelererar med tyngd o snabbhet förbi 2-3 motståndare och kan slå ett långt fint inlägg över mv o försvarare till fristående Alva lite bortom bakre stolpen. Alva väljer som tur är att ta emot bollen istället för att chansa med ett direktskott mot det öppna målet och det gör att hon får till ett behärskat skott som via en sprattlande målis letar sig in i mål.
I 22a minuten får vi en omställning då Alina bryter långt ner på vänsterkanten innan hon tar med bollen och slår ett pass längs kanten till frilöpande Emelie. Centralt är Amanda med i fritt lägen men när Emelie ska passa in bollen så fastnar den lite i det torra underlaget så det blir inget riktigt pass. Minuten senare är vi dock beredda att plita ner tvåan när Linnea hittar in till Alina i fritt läge centralt och hon rullar bollen lugnt förbi målisen mot bortre gaveln men de var en sån dag för Alina så bollen går i stolpens insida o sen är de först o rensar undan bollen.
Matchbilden är sån nu att Eda hittar inte rätt i sina uppspel då vi oftast stör dom på ett bra sätt men när vi ligger för lågt med våra mittfältare så kan de spela sig ur pressen. De skapar dock inte några större farligheter även om de vid några tillfällen kunde gjort det med bättre bollar mot sina toppspelare.
Vi själva har inte heller haft nån spelmässig kanonhalvlek såhär långt men vi har skapat några jättelägen så ledningen är befogad. En ledning som utökas i den 30e minuten när Amanda bryter på mitten och tar med bollen ut mot vänster där hon via en back hittar in med en boll som friställer Emelie och hon rullar lugnt in bollen med vänstern till vänster om målisen.
Detta kändes naturligtvis riktigt bra och känslan var att vi hade rätt bra kontroll på matchen även om vi förlorade lite för mycket närkamper på många håll. Detta kom också att straffa sig när vi förlorar en duell på vår vänstersida med inlägg som följd och även inne i straffområdet är vi tveksamma så deras spelare kan komma först o enkelt lyfta in bollen i nät. Detta tände till Edaspelarna för sista 10 min tar de över spelet mer o mer då vi blir passiva och sjunker ner för djupt vilket ger dom fina ytor att spela upp på. När vi sen stöter utan understöd kan de enkelt spela sig runt oss så längtan efter halvtidsvisslan är stor. Den kommer och i ledning kan nu coacherna försöka rätta till det som inte är bra.

Vi startar andra halvlek riktigt bra och borde första 10min punkterat tillställningen då framförallt Alina hade några gyllene lägen men de var inte hennes dag i straffområdet.
I 49e minuten har vi ett fint anfall på vänsterkanten med boll in till Alina i bra skottläge men tyvärr blir det en snedträff. Minuten senare har vi en högerhörna som ger oss två skottlägen i straffområdet men jag tror det är våra spelare som blockar bägge skotten som annars gått in. Det går bara en minut till när nästa läge dyker upp då Emelie hittar Alina som löpt sig fri in mot mål men mv hinner ta bollen innan Alina kommer till avslut. Några minuter senare är vi än en gång på väg att jubla när Elin hittar en helt fristående Alina som lugnt placerar bollen vid närmsta stolpen men målvakten gör matchens räddning när hon dyker mot sin högra stolpe o parerar skottet.
Att skapa så många lägen utan att näta bjuder ofta in motståndarna i matchen och så var fallet verkligen idag.
Efter 59 min kommer så kvitteringen då de skaffar sig en vänsterhörna som nickas mot mål av vad jag tror vår spelare och bollen hamnar nära mållinjen där Edaspelare är hetast och kan trycka in den. Detta sänkte humöret hos oss och tände en gnista hos Eda för direkt i nästa anfall kan de ta ledningen efter att vi är tveksamma på en långboll följt av ett för löst bakåtpass vilket ger deras anfallare friläge som utnyttjas maximalt.
Efter dessa mål kom en period på ca 20min när vi mer eller mindre blir utspelade på ett sätt vi inte varit i närheten av iår. Edaspelarena briljerar med fint passningsspel,härlig rörelse och tufft närkampspel men vi står emot i defensiven så de skapar inga jättelägen att utöka ledningen. Vi får även lite krämpor på några spelare så det kändes som matchen var på väg att rinna oss ur händerna. Mitt i deras press får vi ett läge när Amanda kommer runt på vänsterkanten och får till ett bra skott som går längs med målet men utanför. (Detta var bara en inskjutning av Amanda inför det som skulle komma). Som sagt så kändes matchen körd när vi 80e minuten får en högerhörna och hörnor ger oss nästan alltid målchans så liten låga tändes. Emelie slår den mot bakre delen av målet där Amanda dyker upp och från ca 7meter trycker hon in bollen i nät. Detta mål gjorde att matchbilden ändrades helt än en gång för nu var det Eda som började uppträda stressat och se trötta ut.
Några minuter senare utnyttjar vi deras plötsliga obestämdhet när Elin lyfter en lång fin frispark mot straffpunkten där Emelie på nått sätt (hur visste hon inte själv)får friläge bakom mittbacken och då brukar det bli mål vilket nu också skedde när Emelie rullar in bollen till vänster om mv.
Nu blev det febril aktivitet på sidan för att få til bästa möjliga defensiv och mitt i den kom matchavgörande 5-3 när Amanda tar emot ett inkast från Alva, vänder upp och dunkar in bollen i nättaket utan chans för målvakten.
En riktigt skön seger då vi nu kan börja kika lite på topptre i tabellen trots missflytet vi haft med skador, sjukdommar och missade vinster trots spel o chansövertag i nästan alla matcher.
Vi fick nu äntligen lite flyt i ett matchslut med tre mål inom sju minuter i ett läge där vi såg besegrade ut vilket vittnar om en stor inneboende moral och styrka.