Referat: Lysviks IF - Västerås SK FK 0-1

Match mot ännu en seriesegraraspirant efter en vecka där vi haft stora problem med sjukdommar mm i truppen.
Så sent som dagen före match hade vi 9 friska spelare på träningen inkl ett par som efter skadebekymmer borde tagit det lugnt. Detta gjorde att vi stod inför en stor utmaning när löpstarka VSK kom på besök. Ett öag med många unga riktigt duktiga spelare vilket bevisas av att de i laget har 3st landslagsspelare på flicknivå.
Den som spelade på topp av dom ska visst vara nyckelsspelare i F16-landslaget och brukar löpa över 10km i varje match så det kändes bra att vi har en trebacklinje av hög kvallitet även om sjukdom mm spökat även bland dom denna vecka.
Då planen var mycket svårspelad så förväntades en match med mycket långa bollar samt en del närkamper och så blev det.
Vi höll på att få en riktig drömstart när vi redan i första minuten tar oss fram på högerkanten när Lotta hittar ut till Emelie som slår ett inlägg mot bakre stlpen där Alva dyker upp men får inte ordentlig träff på bollen.
I 4e minuten är de efter en långboll på väg att få ett friläge men Elin är bra ute och kan rensa tyvärr inte bättre än at bollen studsar tillbaka från en motståndare upp i ögat på Elin som blir liggande. Efter några minuter där vi höll andan kommer hon upp och kan till vår stora glädje fortsätta dock med en blåtitira vid ögat
De forsätter söka långbollar i djupet på deras snabba och lagom småfula anfallare som anväder armarna preccis så mycket som domaren tillåter men våra försvarare är inte lätta att komma förbi.
I 12e minuten blir det dock nått sorts missförstånd på vår vänsterkant för helt plötsligt är deras ytterbreddare helt ren långt ner på kanten. Hon slår ett lågt inlägg mot mål och där kan deras anfallare en av få gånger idag vinna kampen mot sin back och stöta in bollen imål. Tidigt baklängesmål med förutsättningarna vi hade gjorde att man började oroa sig för att det skulle kunna bli mera.
De trycker också ner oss en del med sina långbollar på löpande forwards men skapar inte så mycket chanser mer än ett otal hörnor.
Vi själva aggerar lite passivt och står ofta o väntar in både en o två studs innan vi går på bollen och det funkar inte alls på denna nivå mot lag som är heta i närkampspelet. Vi märker dock att när vi väl får upp bollen o lite tryck så håller inte försvaret samma klass som deras offensiv och detta ger oss i 20e minuten en högerhörna. Det slår som vanligt Emelie på ett bra sätt och det ger Erika fint läge vid bakre stolpen men bollen smiter strax utanför stolpen.
Även om de fortsatt försöker hota i djupled med sina långbollar så börjar vi äta in oss mer i matchen vilket gör att vi jämnar ut hörnstatistiken under sista kvarten av halvleken men vi får inget jätteläge på nån av dom.
De får dock ett jätteläget efter 37min när vi är passiva på mittplan o låter dom enkelt vinna boll med en snabb omställning som följd. Detta utmynnar i ett inlägg som Elin når högst på men bollen stöts direkt mot mål igen där Elin hinner med o kan stöta bollen via stolpen o ut.
I slutminuten får vi en frispark vid mittlinjen som Therese lyfter fram perfekt mot mål men ingen säger ingen tar löpningen mot punkten där bollen kan tänkas hamna förrän mv tar hand om den. Detta är något som vi behöver förbättra för det är många bollar fram mot mål som vi kan gå på men står o tittar tills bollen passerat innan löpningen kommer.
0-1 i paus är väl inte helt ologiskt även om chans o hörnstatistik är ganska jämnt då de varit hetare o vunint fler närkamper.
Inga byten i paus men vi känns ändå mer påkopplade än i första h*lek och det är så när på att ge resultat efter 1min när Anna med en fin boll frispelar Emelie som tar sig fram innan hon avslutar men bollen går via målisen i stolpen.
Spelet böljar nu lite mer och deras djupledslöpningar är inte riktigt lika skarpa som i första halvelk mycket beroende på jättejobbet av trebackslinjen Therese, Julia, Erika.
I 57-62 min kommer några byten när Linnea som gör comeback, Maja S som inte spelat sen i höstas , en i veckan sjuk Alina samt Chatrine inlånad från Råda kommer in. Detta gör att vårt spel offensivt höjer sig en nivå till då de är fulla av energi och tar löpningar på ett bra sätt. Resten av halvleken kommer vi nu nästan parkera på deras planhalva då vi vinner boll och med bra löpningar trycker ner dom djupt vilket gör att de får svårt att få fram bollar i anfallsläge.
Vi skapar många fina lägen som i den 68e minuten när Alina med ett härligt pass hittar Emelie som slår fram bollen mot Linnea och trycker sig starkt förbi sin motståndare innan hon med sin första bolltouch är nära att näta men bollen i stolpen. På detta kommer ett inlägg som ger Emelie fint läge men skottet över. Vi fortsätter ösa på med flera halvbra lägen som resultat och får ett gäng hörnor där vi är nära att komma rätt
I 82a minuten en större chans när Erika får bollen i bra läge efter et inkast men skottet i gaveln. I 88e minuten ännu ett kanonläge när vi vinner några närkamper o bollen går till Linnea som får bra träff men strax utanför krysset.
I 91a minuten kommer en lite omdisskuterad situation när Alina på väg igenom till synes hakas upp och faller i straffområdet. Som vi såg det så var det kontakt från backen och ALina får en medvridning o faller, om det är tillräcklig kontakt för straff låter jag vara osagt men när domaren menar att det var solklar filmning då det var en meter mellan Alina o backen går jag igång lite. Filmning i damfotboll på denna nivå händer i stort sett aldrig och att Alina skulle göra det när det är chans på friläge i slutminuten finns inte på kartan och var det sån solklar filmning så borde hon fått varning.
Sammanfattningsvis så borde vi fått minst en pinne med tanke på alla lägen i andra halvlek och insatsen är med beröm godkänd sett till förutsättningarna som var, Då vi sett hur de i sina andra matcher kört över motståndarna i andra halvlek är det än mer imponerande hur vi tar över matchen i andra halvlek när vi borde kännt av veckans febertoppar etc.
Inhopparna har berömts för hur de vände matchbilden men vi har ett försvarsteam som nog är i en egen division i serien då de med sin snabbhet och fysik nästan inte släpper till några lägen alls vilket motstånd vi än har. Deras anfallstjärna hade ingen chans i andra innan hon fick ledas av med kraftig krampkänning.
Vidare så finns en sista utpost i Elin S som skapar ett lugn med sitt spel och gör avgörande räddningar när de behövs samt plockar ner hörnor med stor pondus.
Om vi nu kan hålla oss friska och läka ut alla småskavanker så kommer vinsterna komma för kan vi skapa så mycket chanser mot de tilltänkta topplagen som vi gjort måste målen trilla in framöver.
Vi ska även ha i åtanke att två av de spelare som varit bäst i de första tre matcherna var borta på semester o kommer tyvärr vara borta fler matcher.

Matchfakta 0-1 (0-1)
0-1 12min Spelare löper sig fri på hökant o slår inlägg som anfallare är först på i kamp med försvarare.