23 april 2023
15:00

Gideonsbergs IF

Referat: Lysviks IF - Gideonsbergs IF 1-1

Då var det dags för hemmapremiär även om matchen spelades i Rottneros och för motståndet stod fjolårets mittenlag i div 1 Gideonsberg. Mittenlag i ettan ifjol låter kanske konstigt men pga serieomlägning så ramlade hela 6 lag ur div 1 ifjol vilket gör att tvåan iår är mycket tuff. Att de var ett bra ettanlag ifjol kunde kanske skrämma lite men när vi innan matchgenomgång gick igenom vårt lag kom vi fram till att alla spelare i vår startelva utom en har meriter från allsvenskan,elitettan eller div 1 så vi är inte heller några duvungar vilket det trycktes på i genomgången före matchen.
Detta märktes också direkt från start då det var härlig intensitet o bra passningsspel blandat med tuffa närkamper ibland över gränsen. Detta gjorde att det var en härlig match att beskåda och vi var många som håller den som en av de bästa om inte bästa damtvåamatch vi sett speciellt i första halvlek då det i andra blev mer ställningskrig med mycket närkampspel.
Det fysiskt starka bortalaget verkade inte varit förberedda på att våra tjejer skulle stå upp i närkamperna på sånt fördömligt sätt så deras frustrasion tilltog ju längre matchen pågick och när dammet lagt sig stod de med 4 gula och ett direktrött kort vilket är oerhört ovanligt i en dammatch.
Matchen startade i högt tempo med fina kombinationer från bägge lagen där vi skapade det första stora läget efter 5min då Alina är hårsmånen från att skarva in en Emeliehörna från vänster. Målet kommer lite senare när en boll hittar ut till Emelie till höger och hon utmanar o rundar sin back innan hon slår ett hårt inspel efter marken. Löpande mot första stolpen kommer Alina och kan snyggt vinkla in sitt första mål efter korsbandskadan till mångas stora glädje.
Vi hann dock inte jubla klart innan kvitteringen kommer då det lite enkelt tar sig fram till inspelsläge på sin vänsterkant och det inspelet styrs olyckligt imål av en försvarare. Surt sa räven och nu var vi lite rädda att detta skulle sätta sig skallen på spelarna men det gjorde det inte utan vi fortsatte stå upp på ett härligt sätt mot seriefavoriterna.
De var lite farliga i sina omställningar då vi hade för stort glapp mellan försvar o mittfält vilket gjorde att de kunde komma med ibland 4 spelare mot 3 men det blir inte några stora farligheter då vårt försvar är stentufft och snabbt.
Vi skapar inte heller så stora chanser förrrän efter 30 min när en av försvarsjättarna Therese vinner boll lågt och tar sig fram längs högerkanten innan hon hittar fram med en boll till Emelie som kommer till ett avslut som går strax utanför.
Minuterna senare är det Alina som vinner boll ute till vänster och kämpar sig starkt fram trots dragningar i armen innan hon försöker rulla in bollen centralt där tre svartgula finns. Tyvärr kommer ett försvarsben o styr undan passet men bollen går till en av di våra som får nästan öppet mål men de hinner blocka undan skottförsöket. Undrar om det inte luktat straff om Alina hade ramlat när de ryckte till i armen på henne.
I 40e minuten slår Emelie en vänsterhörna som skapar stor oro framför deras mål men vi är inte tillräckligt bestämda när bollen ligger framför fötterna så de kan rensa bort. I slutsekunderna av halvleken bryter Anna ett uppspel och passar in till Alina som från 15meter drar till ett skott med bra tryck i men tyvärr mitt på målisen.
Som sagt en riktigt bra halvlek av bägge lagen där vi har fler skarpa lägen.

Vi startar även andra halvlek bra och i den 47e minuten har vi ett fint anfall där Lotta driver bollen och hittar ut till Emelie på vänsterkanten som går innåt innan hon skjuter/spelar in bollen mot mål men den smiter förbi alla. Hilma löper dock ut o fiskar upp bollen på högerkanten, slår ett inlägg där vi är först och kan avsluta med ett skott som målvakten har stora problem med.
Minuten senare är vi framme igen när Emelie får fint skottläge men än en gång smiter bollen strax utanför stolpen.
Spelmässigt är det jämnt och det känns nästan som att de är på väg att få övertag men chanserna har vi fortsatt då vårt fantastiskt starka försvar inte ger dom chansen att komma igenom helt.
I 55e minuten är vi framme igen då Emelie efter ett fint anfall får bra skottläge som målisen avstyr. I 60e minuten har vi ett inkast till vänster högt upp o det leder till inspel där Emelie i kamp med mittback får fram foten och kan lobba mot mål men bollen går strax över ribban trots vi på bänken var säkjra på att den var på väg imål.
I 70e minuten kommer en situation som gör att de får ännu svårare att skapa något frammåt när deras stora målskytt får direkt rött kort efter några mindre bra ord mot domaren.
Detta gör kanske inte att vi får det lättare offensivt men vi får en spelare mindre att hålla reda på i defensiven vilket gör att vi kan trycka på lite mer. I 77:e minuten är Alina på väg igenom när hon strax utanför straffområdet blir dragen i tröjan o det fortsätter in i straffområdet innan domaren blåser och med den regeltolkningen som finns ska det vara straff men det blir istället bara frispark och den slås lite löst mitt på målvakten.
I 83:e minuten är vi säkra på mål då Emelie blir fint frispelad på en härlig djupledsboll från Elin men skottet parerar målvakten förtjänstfullt till hörna. Hörnan blir också farlig då Hilma är först på den men nicken går över.
I 85:e minuten kommer så vår sista stora chans när ett långt inlägg av Emelie från höger når fram till fristående Alva på bakre stolpen och hon gör rätt som försöker trycka till bollen direkt men tyvärr blir det en miss. Hon suger dock tag i bollen och söker passningsalternativ bakår när målvakten kastar sig o klipper benen bakifrån och om vi hade ett par misstänkta strafflägen tidigare så var denna ganska klar men domaren friar.
Slutminuterna blir mest bollbyte då bägge lagen är ganska nöjda med en pinne.

Spelmässigt ganska jämn match men chansmässigt stor fördel för oss och vi borde satt nått av de skottlägen vi skaffade fram. Deras farligheter kom mest på hörnor och inlägg men Elin S visdae stor pondus o säkerhet i buren genom att plocka ner det mesta så kändes det ganska lugnt och det krävdes ju ett självmål för att spräcka vår nolla bakåt.

Då jag hade Gideonsberg som stora seriefavoriter före serien började hade vi gärna tagit en poäng om nån erbjudit det innan matchstart men såsom matchen utveckalde sig är det lite surt att vi inte kan få in ett vinstmål. Vi kan inte nog berömma laget
som rätt över hela linjen gör en kanoninsats och visar att den spelmässigt svaga insatsen förra helgen bara var en plump i protokollet för kan vi ha denna inställning framöver så går inget lag säkert.

Matchfakta: 1-1 (1-1) hörnor 5-4
7min Hilma varning
1-0 11min Alina (Emelie) Emelie tar sig fram på hökanten och slår ett lågt inlägg där Alina dyker upp vid färsta stolpen o vinklar in bollen.
1-1 12min självmål Försvarare styr olyckligt in inspel från vår högerkant i eget mål
67 min Alva o Tilde in Lotta o Anna ut
79min Sonja in Alina ut