13 augusti 2022
15:00

Rynninge IK

Referat: Lysviks IF - Rynninge IK 2-1

Hösthemmapremiär i tryckande värme men laget brydde sig inte om det utan visade samma kämpaglöd som senast vilket gav 2-1 seger mot Rynninge efter två vackra mål tidigt i matchen.

Efter matchen i våras visste vi att de med snabba ytterspringare sökte farligheter genom fartfyllt kantspel men även att de själva pga sin uppställning får problem om man söker ytorna i djupet på kanterna. dessa två saker låg lite i fokus under veckans träningar och resultatet av det blev ju lyckat. Nu saknade de en av dessa ytterspringare och spelade upp mer på mötande stor anfallare som sen vände upp och sökte avgörande passningar när vi inte låg tillräckligt nära. Vi lyckades dock bemästra även det spelet bra i första halvlek så den spelaren blev utbytten stund in i andra halvlek.

Vi började matchen bra och kom fram i många fina anfall via bra kantspel och den första farligheten kom efter 7min när Alva får bollen på kanten och tar sig innåt i plan innan hon avlossar stora kanonen från ca 30meter. Skottet oroar målvakten men stryker tyvärr preccis över ribban.
Ledningsmålet dröjer dock inte så länge för i 9:e minuten får Matilda A bollen på egen planhalva där hon tar den med sig framåt innan hon lyfter en perfekt boll i djupet över ytterbacken på framlöpande Emelie. Hon löper sig ren innan hon rundar målisen men ser ut att komma ur vinkel vilket var en synvilla då den räcker för att Emelie ska kunna rulla in bollen i nät. Bra start och även att målet kom på ett sätt som vi hade pratat om kan ge oss chanser.
Spelbilden var ganska jämn men vi skapade farligare lägen då vårt försvar var stabilt och fixade de lägen som kunde blivit farliga.
Efter 20min kom tvåan och det på ett mycket vackert sätt än en gång via spelet vi tränat på under veckan.
Nu var det Carro som hittade ut till Julia som sprang sig lös ute till höger och hon tar med sig bollen innan hon får till ett kanoninlägg som sveper in några meter utanför målet. Där har Emelie tajmat löpningen perfekt och kan på volley stöta in bollen i mål vilket fullborde ett perfekt anfall enligt alla skolböcker.
Spelet fortgår på samma sätt med jämnt bollinnehav men vi skapar fler bra lägen som i den 32.a minuten när Emelie sliter sig loss o skjuter ett vinkelskott som målvakten släpper retur på men tyvärr ligger en försvarare lite före Julia o kan slå bort bollen.
Ett par minuter senare är det Alva som ett par gånger går runt sin back och får till ett kanoninlägg me vänstern som Julia är nära att trycka in men målvakten är såpass nära att hon kan täcka bort all yta som fanns.
Detta var bara en av flera gånger som Alva gick runt sin back på utsidan med fina vänsterinlägg som följd.

Som sagts tidigare så skapade de nästan inga farligheter alls så då var det riktigt surt när vi är tveksamma i en uppspelsfas vilket ger dom ett friläge som säkert utnyttjas. Surt sa räven men vi gräver inte ner oss utan skapar än en gång via kantspel ett fint läge. Detta efter att Emelie o Matilda A broderat sig fram på högersidan vilket gör att Matilda kommer loss och kan slå ett fint inlägg som Julia är hårsmånen från att kunna nickskarva i mål men tyvärr kan målvakten me sina fingerspetsar styra undan bollen decimetern framför Julias huvud.
Rättvis ledning i paus även om spelet var jämnt då vi skapade klart fler farilga chanser.

I andra halvlek ändrar de sitt spel lite och istället för att spela upp centralt på mötande forward börjar de rulla runt mer inom laget för att kunna luckra upp vår stabila defensiv.
Detta göt att vi får jaga mycket utan boll och speciellt då vårt centrala mittfält vilket gör att vi snurrar en del på spelarna där för att orka med. Vi får då se vårt senaste nyförvärv Sara Brunzell göra debut med den äran.

En stund in i halvleken håller vi på att sätta vattnet i halsen när de slår en djupledsboll till en klart offsidestende spelare och linjemannen vinkar men domare låter spelet gå vidare till allas förvåning. Som tur är så slutar inte maja spela utan hon möter upp den frilöpande spelaren såpass bra att hon gör ett hafsavslut som går över.
(Orsaken till att domaren släppte var troligen det att en försvarare gjorde en aktiv rörelse för att stoppa bollen med en touch på den som följd. Då ska det enligt regelboken inte va offside så domaren gjorde kanske rätt men de som är lite konstigt är att jag tror mig aldrig sett en domare följa denna regel ens på mästerskapsnivå)

De får även ett friläge till under första kvarten men då gör Julia ett hästjobb o kan störa skytten såpass mycket att avslutet blir klent och Maja kan enkelt plocka ner bollen.
I 61.e minuten får vi en läge när Carro lyfter in bollen vilket skapar kalabalik framför mål men i dessa lägen är vi fortsatt lite för tama så de kan slå bort bollen.
Några minuter senare har vi ett jätteläge när Emelie tar emot ett uppspel, vänder upp och hittar ut till Alva som löper till sig fritt skottläge i vänsterläge. Skottet är bra men tyvärr någon dm utanför närmsta stolpen.
Även om de pressar oss spelmässigt är vi giftiga i våra omställningar som i den 76.e minuten när Tilde får en boll på öppen yta till höger och skär innåt innan hon rullar in mot inlöpande Alva som får till ett bra lågt skott men målvakten gör en reflexräddning.
Då många gick på knäna blev sista kvarten en kamp mot klockan och vi fick byta runt en hel del för att försöka ha så stark uppställning som möjligt och detta lyckades.
De fick dock ett par halvchanser i slutminuterna genom ett halvfriläge där skottet lite stressigt skjuts utanför och etn skarv på ett inspel som Maja dock säkert plockar ner.

Till slut kom den efterlängtande slutsignalen och spelmässigt kanske inte resultatet var rättvist men chansmässigt var den i sin ordning då de hade svårt att bryta igenom vår defensiv så de var på fasta situationer som pulsen gick upp lite. Spelarkritikmässigt så ska alla ha stort beröm för sina kämpainsatser och den inställning som visats i de två höstmatcherna är på en nivå över det man sett tidigare och de kommer vara viktigt framöver när man vet att man orkar mer än man tror när det börjar ta emot.
Även kul att se de taktiska sakerna som pratats om o tränats på under veckan följdes på ett berömvärt sätt.

Matchfakta: 2-1 (2-1)

1-0 9min Emelie (Matida A) Friläge o rundning av målis efter fin djupledsboll
2-0 20min Emelie ( Julia) Vollyavslut nära mål efter kanonanfall Carro-Julia-Emelie
2-1 35min Friläge efter tveksamt uppspel av oss.