Referat: Lysviks IF - Torsby IF

Fotbollens dag, härligt om än lite blåsigt väder, stor publik samt en mycket bra träningsvecka innan var förutsättningarna inför lokalderbyt mot en av seriefavoriterna Torsby.
Tyvärr fortsätter våra skade o sjukbekymmer så de var 5 spelare + de två långtidsskadade som inte var uttagningsbara idag och de sista avhoppet kom bara timmar innan start. Detta gjorde att coacherna hade ett pussel ända in till samlingen hur den optimala uppställningen i denna match skulle vara.
Det blev en intressant uppställning som vi hoppades skulle kunna skaka om motståndet och det visade sig att det antagandet var rätt.

Vi fick sidmedvind i första halvlek och tog ett bra grepp om spelet då alla var på tårna och följde de uppgjorda planerna på ett bra sätt framförallt defensivt med bra stress och tight markering på nyckelspelarna i bortalaget. Vi visste att deras spel byggde helt på att mata Amanda W med bollar på mitten som hon sen skulle förvalta med avgörande pass i djupled eller eget avslut.
Vi höll henne stången bra i första halvlek främst genom ett hästjobb av Matilda N som var som en igel på henne hela tiden. Deras hot i djupled hade vi också bra koll på så Ida kunde plocka ner i stort sett alla bollar som spelades i djupled mot oss.
För egen del så var vi som alltför ofta lite för stressade med bollen och det blev många pass utan tanke och de gånger vi hade läget att ge lagkompis fina lägen så var vi alltför tveksamma i tillslaget så försvarare hann emellan.
Det är en liten gåta att vi ofta uppträder så stressat med boll för de gånger vi tar det lugnt o tittar upp så får vi ofta till bra kombinationer, inte sällan med bollar ut på våra kantspelare i bra lägen.
Efter ca en kvart fick vi dock ett gyllene läge när Amanda med en lång utspark friställer Emelie till vänster men avslutet blir inte perfekt så målisen kan avvärja.
Mycket mer till stora chanser fanns inte åt nått håll första halvtimmen utan ett ställningskrig med två lag som tog ut varandra ganska väl även om vi som sagt var det mer speldrivande laget.

Efter en halvtimme får vi dock utdelning då Julia A genom sitt idoga slit stressar fram ett dåligt bakåtpass och hinner före målvakten innan hon enkelt rundar henne o lägger bollen imål.
Detta var naturligtvis gött och de var klart att Julia var målskytt då hon hela matchen hade fart i bena o var ett hot för Tifförsvaret. Att testa henne i kedjan som hon aldrig spelat tidigare har varit ett lyft för anfallspelet vilket visas av 3mål på två matcher från henne och med lite mer vana kommer hennes löpningar komma än mer rätt med många mål som resultat.
1-0 stod sig fram till paus och jag tror tränarna var nöjda med spelet och framförallt de fina jobbet utan boll som var nästan perfekt.

Nu var läget i stort sett samma som förra matchen med en övertygande första halvlek i medvind så man var lite spänd på hur inledningen på andra skulle se ut för det brukar vara en bra indikator på hur halvleken blir.

Tyvärr syntes det omgående att laget inte gick på alla cylindrar vilket vi gjorde i första och det gjorde att Torsby på några positioner fick all tid i världen med boll och kunde därmed flytta upp spelet på vår planhalva.
Detta gjorde också att matchens lirare Amanda W fick bollar högre upp i plan och kunde hota själv med avslut o inte bara med pass till medspelare.
Detta visade sig redan i 49:e minuten vara ödestigert då en till synes ganska ofarlig långboll blev farlig då mv-försvar inte kändes synkade så bollen kom loss till Amanda som vände sig om o kunde rulla in bollen mellan mv o stolpe.
Detta gjorde naturligtvis att Tif fick ännu mer tro på sig och tvärtom för oss så nu blev det en period med ganska stort tryck från dom. Matchens lirare hos oss Ida H var emellertid en av dom som även i andra visade samma inställning som i första halvlek och gjorde många avgörande brytningar så det var egentligen bara på hörnor som man var orolig då de oftast slogs bra.
Vårt bolljagande gjorde också att vi allterftersom tröttnade på många håll så det blev en hel del byten hit o dit.
Offensivt kom vi inte fram till så mycket första halvan av halvleken men efter ca 20min började vi tugga in oss lite mer i matchen igen så vi fick fram lite bollar till en Julia som i varje anfall var på språng. Hon jobbade hårt i defensiven, mötte uppspel och sprang i djupled vilket visar på stort engagemang men det vore kanske effektivare om hon fick koncentrera sig lite mer på rena offensiva löpningar så hon inte är slutkörd när lägena dyker upp.
Då måste dock alla spelare visa samma gnista hela matcherna för hackar nån av de 11 cylindrarna som är på plan blir det tufft om andra måste köra dubbelt.
Tyvärr gav inte vår nyfunna kraft några jättelägen då bollarna i djupled aldrig lyfttes över backlinjen och kanske Julia också skulle ta mer löpningar bakom deras backlinje (de kommer tror jag med mer matchträning i denna ovana position) för nu fick hon bollen med ofta tre spelare mellan sig o målet.
Vi hade ett jättefint läge i 64:e min då Julia kom runt på vänsterkanten men på inlägget kommer Tilde ett steg för sent när det var öppet mål.
Matchen gick mot sitt slut och ett rättvist oavgjort resultat såg ut att vara gjutet sett till de få chanserna som var i matchen.
Med tre min kvar får vi så en vänsterhörna och det kändes som nu var får vi en sista chans att avgöra.
Det kommer också att på sätt o vis bli avgörande men inte på det sätt vi hoppades.
På hörnan kommer Lovisa (tror jag) först och styr bollen mot mål men den räddas före mållinjen o sen rensas bollen iväg ut mot vår vänsterkant där en Tifspelare från straffområdet tar upp jakten och hinner före den spelare vi har som täcker andra vågen. Hon löper vidare mot vårt mål och det slutar med en högerhörna för Tif.
Den slås långt, lite förbi bakre stolpen där naturligtvis Amanda W hade skakat av sig sin markering och kan sätta bollen mot mål där Matilda A vid första stolpen stoppar bollen men oturligt så tar den på målisens vader och studsar in imål och de var ridå ner.
De funderades lite på om det var fel att gå för segermål o flytta upp nån mer än vanligt men då Tif hade alla sina spelare hem i straffområdet ska det inte va nån fara då vi hade två spelare kvar som säkring. Problemet var att på renssparken efter hörnan får inte en Tifspelare bli först utan den ska vi ta hand om.

Surt sa räven i en match som borde slutat oavgjort men ännu surare är hur laget efter en perfekt genomförd halvlek i ett derby kan komma ut i andra och inte alls prestera på samma nivå och svaret på det sitter nog spelarna själva på för tränarna förvånas stort när detta nu hänt två gånger på en vecka.

Matchfakta 1-2 (1-0)
1-0 29min Julia A. Julia stressar fram o bryter dåligt bakåtpass, rundar mv o lägger in bollen
1-1 49min Långboll ger efter obeslutsamhet i bakre leden skottläge för motståndare
1-2 87min Skott på lång hörna via back o målvakt i nät.