13:00

IFK Skoghall DF

Referat: Lysviks IF - IFK Skoghall DF

Äntligen riktig hemmapremiär o det i perfekt fotbollsväder på en helt okej plan denna tid på året.
Med några spelare borta av olika skäl fick vi kasta om lite i startuppställningen men det oroade oss inte så mycket för bra fotbollspelare ska kunna spela på fler platser än den de är vana vid. Mer oroväckande var att flera av spelarna som var med hade lite småkänningar av diverse slag så det var lite funderingar innan match på diverse reservplaner.

Till skillnad mot de senaste matcherna tog vi ett fast grepp om spelet från start men vi hade lite svårt att utnyttja övertaget till chanser då vi är lite ensidiga i spelet och inte utnyttjar ytor som finns med spelvändningar.
Vi får dock ett kanonläge efter 7min när Tilde slår en kanonboll i djupet som friställer Emelie men tyvärr fastnar bollen för henne när hon ska driva iväg mot mål så mittbackarna hinner emellan.
Spelet fortsätter på liknade sätt där vi driver matchen men inte får till spelvändningar till öpnna ytor på kanterna utan söker hela tiden avgörande pass i djupled centralt där det är trångt.
Vi har några skott i bra läge men de är inte tillräckligt bra placerade utan målisen kan göra fotparader på dom även om de var nära i den 14:e minuten när Carro får till en bra träff som vi trodde skulle sitta men även denna gång blir det en fin benparad som räddar målet från påhälsning.
Vi har som tidigare sagts ofta fina hörnor slagna av Emelie som ger oss målchanser och i den 26.e minuten kommer en sån. Lovisa skarvar den mot mål o vi ser framför oss en repris av segermålet senast men bollen smiter strax utanför stolpen.

Det kom under halvleken flera instruktioner från bänken till våra centrala mittfältare att vi måste vända spelet o inte köra fast på en sida hela tiden. Det började efter 20min att få effekt då man nu började vända på huvudet o söka fria yttermittfältare på ett bättre sätt. Detta gör att vi nu får lite svaj på deras försvar och efter 32min kan det ge oss det förlösande ledningsmålet. Det kommer efter ett strålande anfall som börjar på vänsterkanten innan bollen kommer till Louise A centralt som byter kant till högerback Matilda A som fyller på enligt skolboken.
Hon tar emot o lägger fram en perfekt boll mot första stolpen där både Emelie i tilde kommer perfekt inlöpande och de blir Emelie som stöter in bollen utan chans för målisen.
Det finns skolboksanfall och detta är ett sånt så ta med er detta mål i minnet framöver för bättre anfall tror jag inte coacherna kan kräva.
Halvleken går vidare med hemmatjejerna forsatt i förarsätet och vi borde kanske satt nån mer boll men vi är lite för tveksamma / omständiga i avslutslägena när vi har läge att smälla på så det hinner en försvarsfot emellan.
Emelis hörnor håller dock alltid klass o i halvlekens sista miut kommer en sån som Matilda N på bakre stolpen är cm från att kunna stöta in.
Som ni sett så har det inte skrivits nått om defensiven o det har flera orsaker varav en är att vi var spelmässigt klart bättre men också pga att jag sparat det bästa till sist.
Det jag njöt av i förtsa halvlek var försvarets positionsspel som var en njutning att se.
Skoghall körde med en stor stark forward som uppspelen skulle nå men den anfallsmöjligheten tog vi bort helt.
Är det nått Matilda gillar så är det fysiskt spel så hon tog markering och vikarierande mittbacken Julia tog allt som smet förbi som en gammaldags libero o jag njöt på sidan för det försvarsspelet gillar jag skarpt
Längst bak hade vi så en Amanda som var på tå hela tiden och fångade upp det som slapp igenom.
Defensivt en helt perfekt halvlek.

Andra halvlek började vi mycket passivt och lät dom flytta upp spelet på vår planhalva. Tror att de första 5min i andra var mer på vår planhalva än på hela första halvlek.
Vi fick dock ett nytt momentum som det så vackert heter numer i den50.e minuten då vi för första gången i andra håller i boll o söker medspelare. Detta genom Louise o Alva på vänsterkanten som avslutas med ett fint inlägg av Alva som efter lite stök ger oss en högerhörna o hörnor älskar vi.
Hörnan slås in mot straffpunkten där Louise möter med troligen den hårdaste nick jag sett sen jag började följa Lysvik men den räddas mirakulöst på mållinjen, dock i onödan för returen går ut till Lovisa som är stekhet i straffområdet förnärvarande och hon trycker in bollen imål.
Detta kändes matchavgörande för ä'ven om Skoghall lyfte upp spelet inledningsvis i andra så kändes det inte som vi skulle släppa två mål. Spelmässigt föll vi tillbaka i andra och av nån anledning uppträdde vi stressade och ofta bara slog iväg bollen helt i onödan.
Trots att spelet inte når upp till nivån i första halvlek kommer målen som i den 63.e minuten när vi får en frispark i vänsterläge strax utanför straffområdet. Emelie tar hand om den och vi kan till vår stora glädje se den segla in högt vid närmaste stolpe.
Ett par minuter senare kommer Skoghalls stora chans i matchen då de har en hörna som nickas ut men bollen lyfts fram igen o skapar ett friläge som Amanda på ett perfekt sätt möter upp o kan parera.

Resten av halvleken håller inte nån högre klass för vi börjar uppträda oerhört passivt och när vi får bollen stressar vi iväg den utan anledning så det blir mycket spel me bollbyte på mittplan. Varför detta sker är svårt att säga för när vi vågar hålla i bollen o söka medspelare med kontrollerade pass kommer vi fram till bra lägen men det var nästan bortblåst i andra halvlek trots att målen trillade in.
De fanns lägen som kunde gått illa men Amanda var riktigt på hugget även idag o även om det kanske inte var så många räddningar var hon alert o avstyrde en hel del genom perfekt aggerande vid utrusningar etc.
Nu väntade alla bara på slutsignalen då Amanda med en kanonutspark friställde Emelie från mittlinjen och jag hann säga till Micke e att kul för nu får Amanda målassist.
Emelie löpte ifrån försvaret men tyvärr blev sista touchen inte perfekt så måliis kom före dock inte bättre än bollen studsade förbi så Emelie fick läge i högervinkel.
Vi började då skriva in fyran då en back dök upp o styrde avslutet till hörna men okej det är ju också målchans av vad vi lärt oss så varför misströsta.
Frågan var bara om Emelie skulle hinna slå hörnan innan domare skulle blåsa av matchen men det gjorde hon och mitt framför mål 6,75 meter från mål dök en av våra unga tjejer Frida upp och oerhört behärskat tryckte hon in bollen i nät o det var hennes första mål i A-laget GRATTIS.
Matchfakta: 4-0 (1-0)
1-0 32min Emelie (Matilda A) kanonanfall Lousie a---Matilda a som hittar Emelie vid första stolpen
2-0 51min Lovisa (Louise A) hörna som nickas mot mål av Louise men räddas innan Lovisa slår in returen)
3-0 63min Emelie frispark från vänster 20met från mål där Emelie hittar ett hål högt vid närmsta stolpen
4-0 89min Frida ( Emelie) högerhörna som Frida centralt behärskat stöter in o sätter sitt första mål i A-laget.