10 juni 2023
15:00

Arentorp/Helås FK

Referat: Jung/Kvänum 10 IF - Arentorp/Helås FK

Knappast någon i publiken hade haft några sakliga invändningar om Arentorp-Helås rosaklädda lirare hade lämnat Kvänum med tre poäng i bagaget. De kom till Nya IP laddade för storvilt, möjligen också för att bevisa att den förödmjukande bortaförlusten med 1-7 mot topplaget Grolanda/Floby bara var ett tillfälligt bakslag.
Matchen var också bara någon minut gammal när AHFK:s målspottare - och ledare av skytteligan - Albin Jonsson tvingade till sig en hörna. Den blev visserligen resultatlös, men de rosaklädda var i inte i Kvänum för att förlora, den saken stod klar.
JK10, som kom med en urladdning från mötet med ENV i benen, verkade lida av en mental baksmälla och var inte riktigt på hugget inledningsvis. Tio minuter in i matchen sågade sig Benjamin Boström och Elias Ohlin Belfrage igenom motståndarnas backlinje på högerkanten och skapade en första farlighet framför motståndarmålet, något som dock bara ändade i en resultatlös hörna. Spelet ute på planen började bölja fram och tillbaks.
Dryga kvarten in i matchen tappade de JK10 bollen på egen planhalva, mitt i uppspelsfasen. Arentorp högg blixtsnabbt på det gratisläge som uppstod. JK:s försvarare bröt precis vid straffområdeslinjen och det hördes ända till sidlinjen hur skrapade i benskydden men domare Peter Jäger lät spelet fortsätta. Istället fick de blåsvarta till en snabb omställning som slutade med att Elias Ohlin dundrade iväg ett skott som fick överliggaren att vibrera.
Så här fortsatte det halvleken ut. Spelet böljade fram och tillbaka, JK10 hade ett litet spelövertag i kraft av mer bollinnehav men spelet såg trögt och omständligt ut. Arentorp-Helås hade snabbare omställningar även om avsluten var relativt tama. Men kvarten kvar av första halvlek fick Gustav Björk till en skalle som tog stolpens insida och därmed kan första halvlek sägas ha gått till de blåsvarta i kraft av något fler måltillbud.
Men det gällde inte andra halvlek…
JK10 var fortsatt tröga i sin anfallsuppbyggnad medan Arentorp-Helås lirarare spelade med ett ökande självförtroende. Successivt tog spelarna i rosa över matchen och alltmer av spelet hamnade på JK:s planhalva. Sju minuter in i halvleken fick de utdelning. Ett misslyckat rensningsförsök i JK:s straffområde resulterade i en vänsterhörna som slogs mot bortre delen av straffområdet, en av de våra kom fel i upphoppet och efter en kort kalabalik hamnade bollen hos Albin Jonsson solo framför målvakt Aladin. Skottet, eller snarare bollstöten, smet in.
0-1 var ett faktum och, skulle det visa sig, dessutom ett välförtjänt faktum. För med en ledning i ryggen fortsatte Arentorp-Helås att spela ut och dominerade tillställningen. JK10 kom inte upp den nivå de visat i tidigare matcher och det såg otvivelaktligen ut som om säsongens andra förlustmatch stod på tur. Visst hade även de blåsvarta sina anfallsförsök, bland annat hade Gustav Björk ett skott i nätgaveln - på utsidan - men initiativet hade obevekligen glidit över till motståndarlaget vars lirare agerade kreativt och skapade flera heta målchanser och en räcka av tillbud framför JK-målet.
Avgörandet borde ha kommit i 71:a matchminuten då gästerna skapade en dubbelchans djupt inne i JK:s straffområde och att det inte blev så kan vi bara tacka JK:s målis Aladin Hodzic för, han reflexparerade två skott på nära håll med bara några sekunders mellanrum. Några minuter senare gjorde samme Aladin klart för hemmapubliken att det var han och ingen annan som skulle premieras med utmärkelsen ”matchens lirare”, han avvärjde ett skott från giftige Albin Jonsson som var helt ren framför JK-målet.
Men, en gammal ”sanning” inom fotbollsvärlden gör gällande att bra lag har tur. Och om det stämmer så är JK10:s herrlag modell -23 ett väldigt bra lag för med med blott tio minuter återstod av full matchtid så blev de blåsvarta insläppta i matchen igen. Gustav Björk blev nedriven i utkanten av gästernas straffområde i samband med ett lätt desperat anfall. Adam Stridh tog frisparken och lyckades hitta en möjlig bollpassage i det överbefolkade straffområdet. Stridh slog ett hårt pressat skott som smet in vid bortre stolpen.
Utjämnat, 1-1, och målet återgav också våra lirare det självförtroende som dittills hade lyst med sin frånvaro nästan hela matchen. Sista tio var det JK10 som höll i taktpinnen och vi på kanten började räkna hem åtminstone en värdefull poäng i kampen för att hänga kvar i serietoppen.
Och så var det ju det här med ”bra lag” och ”tur”. När klockan tickade mot full tid drog Arentorp-Helås på sig en frispark en bit in på egen planhalva, på mittplan men något till höger. Upp med alla utespelare i straffområdet varpå Stridh lyrade in ett inlägg modell bandyklubba med en bollbana som skruvade åt vänster de sista dussintalet meter. Benjamin Boström nådde högst och knoppade in bollen i närmsta krysset. 2-1. Ett väldigt snyggt mål som mer eller mindre satte punkt för matchen.
Vi kan knappast räkna in den här vinsten till samlingen välförtjänta segrar, men det får ju ingen återverkning i serietabellen. När tre matcher återstår av våromgången fortsätter JK10 att vara i topp, skuggad av Grolanda som ligger två poäng efter. Och även om serien inte ens ha nått halvvägs så tyder alltmer på att kampen kommer att stå mellan JK10 och Grolanda.
Närmast väntar en bortamatch mot Annelund på torsdag i veckan som kommer.

Målen: Albin Jonsson (52), Adam Stridh (80) och Benjamin Boström (90).

Matchens lirare: Aladin Hodzic, JK10 IF, Albin Jonsson, Arentorp-Helås FK.