5 maj 2024
14:00

Hvetlanda GIF 2

Seger i den tidiga seriefinalen mot Hvetlanda!

Åskan hängde i luften och värmen var påtaglig när det stundades hemmapremiär i Ölmstad på en av våra två hemmaplaner. Motståndare för dagen var Hvetlanda GIF, som besegrat Nässjö med 3-1 i sin premiärmatch och därmed var det tidig seriefinal. Gästerna från Vetlanda var ytterligare ett lag vi aldrig spelat mot tidigare, så utgången innan match var oviss.

1:a perioden
Det är hemmalaget som omgående tar tag i spelet och skapar tryck mot bortamålet. Elias får i den sjätte minuten ett bra läge men bollen tar i ribban. Sju minuter senare är det återigen dags för ribban att vibrera när Pelle träffar densamma med ett fint avslut som var värt ett bättre öde. Hvetlanda fokuserar mest på omställningsspel och framförallt långa och snabba utsparkar från sin duktiga målvakt som ställer till lite oreda på den något hårda och studsiga planen. Hvetlandas målvakt får sträcka ut ordentligt två gånger i rad i slutet av perioden, bland annat räddar han ett distansskott från Pelle uppe i bortre krysset. Spelmässigt gör de rödklädda en väldigt fin period, men resultatet är 0-0 i första pausvilan.

2:a perioden
Hvetlanda tar för sig mer i inledningen av andra perioden och skapar ett visst tryck mot Alexanders mål. Man vaskar fram ett par hörnor där man bland annat har en nick i ribban 10 minuter in i perioden. Fyra minuter senare kommer det förlösande ledningsmålet för hemmalaget. Helmer slår en perfekt frispark från egen planhalva över Hvetlandas backlinje och Wide kommer ensam med målvakten och kan skjuta in bollen, via målvaktens hand i mål. Resten av perioden jämnas spelet ut men inget av lagen skapar de riktigt stora lägena att göra mål och Vista/Öis går till pausvila med ledning 1-0.

3:e perioden
Trots den knappa ledningen känns det ganska tryggt och det blir därför extra snöpligt när Hvetlanda får in sin kvittering nio minuter in i perioden. En offsidestående spelar får bollen och lättar den mot mål. Våra backar tar det lugnt eftersom han står så tydligt offside, men domarens signal uteblir. I sista sekunden görs en ansträngning att få bort bollen som är på väg in i målet men den studsar olyckligt på målets hjul och kvitteringen är ett faktum. Bara minuten senare kommer 2-1 för hemmalaget när Wide snor bollen från mittbacken och petar in den i mål. Endast två minuter efter ledningsmålet lägger Jonathan en hörna som målvakten styr bakåt till Helmer som kan skjuta in den via en blåklädd försvarare. Sen blir det lite skakigt och stressat i några minuter när vi ger bort lite för mycket boll och Hvetlanda kan skapa några farliga chanser, med ett skott i ribban från nära håll som farligaste läge. När det värsta lugnat ner sig tar hemmalaget tag i spelet igen och kombinerar sig igenom i anfall efter anfall ofta anförda av Noels kantspel och kommer till fler bra lägen där matchen definitivt borde dödats. När klockan passerat 75 minuter får Hvetlanda in reduceringen till 3-2 på ett lågt skott utifrån. Alexander får en hand på bollen men den letar sig in vid stolproten. Hvetlandagör en kraftansträngning för att få fler lägen utan framgång och matchen slutar 3-2.

Sammanfattning
Spelmässigt bättre insats än i premiären, dessutom mot ett bättre lag än vi mötte då. Vi äger betydligt mycket mer boll och i perioder rullar vi killarna väldigt fint. Försvarsspelet är återigen väldigt stabilt över hela banan och det känns som principerna för försvarsspelet verkligen satt sig ordentligt, trots att Hvetlanda spelade lite annorlunda med innermittfältare som överbelastade mot våra ytterbackar. Offensivt fyller vi på med fler spelare inne i motståndarnas straffområde, vid något anfall räknade vi till fem rödklädda, vilket är en jätteskillnad mot förra säsongen då det som mest var två. Idag kändes det som att killarna var någon klass bättre än sina motståndare trots det blev matchen blev onödigt spännande på slutet, speciellt när domaren hittade 2-3 minuter tilläggstid. En jättefin laginsats där alla presterar jättebra utifrån sin egen nivå men Noel och Helmer kasserar ut en extra guldstjärna för sina insatser.