Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Hudiksvalls Karateklubb

Följ

Hudiksvalls Karateklubb

Följ oss för uppdateringar
Följ
Hudiksvalls Karateklubb
Hudiksvalls Karateklubb

Kontaktinformation

Namn Hudiksvalls Karateklubb
Adress Vänortsvägen 6
Postadress 82440 Hudiksvall
Telefon 070-2340500
E-post brita.timmermann@gmail.com
Orgnr 802437-2941
Kontonr PG 74 99 14-8

Om Hudiksvalls Karateklubb

Vårterminen 2024 har vi följande schema:

Måndagar 19:00-20:30 - Fortsättningsgrupp vuxna (13 år och äldre)
Torsdagar 17:45-18:45 - Barngruppen (8-12 år)
Torsdagar 19:00-20:30 - Fortsättningsgrupp vuxna (13 år och äldre)

Vi tränar i B-hallen i Badhuset (Norra Kyrkogatan 9, Hudiksvall)

Nybörjarträning våren 2024
Träningstiden för vuxna nybörjare (13 år och äldre) är måndagar och torsdagar 19:00-20:00 med start 5/2.
Träningstiden för nybörjarbarn (8-12 år) är torsdagar 17:45-18:45 med start 8/2.

För båda grupperna gäller att det är prova-på-tillfällen under vecka 6 och 7. Det går bra att vara med på ett eller flera prova-på-pass under dessa veckor. Efter vecka 7 tar vi inte in flera nybörjare förrän till hösten.

Obs! För barngruppen krävs föranmälan då vi har ett begränsat antal platser!
För vuxengruppen behövs ingen föranmälan.

Som nybörjare går det bra att träna i vanliga träningskläder (gärna utan blixtlås och alltför många andra hårda detaljer).Vi tränar utan skor.

Träningsavgiften är 600:- för vuxna (13 år och äldre), 300:- för barn (8-12 år) och 1000:- för familj. Avgiften ska betalas in på PG 749914-8 senast 15/2 (28/2 för nybörjare) för vårterminen.
För varje kalenderår betalas dessutom en medlemsavgift om 50:- per medlem.

Karate innehåller många saker, däribland att hålla sig i god form, träningen är allsidig och ger styrka och smidighet. Utöver motionsaspekten finns möjligheten att träna karate som tävlingssport. Karate kan vara en sorts stresshantering och en möjlighet att alltid förbättra dig själv. Givetvis är karate självförsvar. Karate är en kampkonst där fokus ligger på diverse slag, sparkar och blockeringar. Det tränas även svep, kast och i liten omfattning fasthållningar.
Karate kan tränas efter varje persons egna förutsättningar oavsett ålder och kön. Det finns inga krav, frånsett att man alltid skall göra sitt bästa under träningspasset.

Historik
Karate-do (jap. ung. den tomma handens väg) räknas till de japanska budokonsterna (stridskonster), exempelvis judo, aikido etc. Karatens historia ligger till stora delar i dunkel då mycket litet finns nedtecknat. Kampsystem som liknade karate fanns troligen i antikens grekland och spreds via indien till Kina där det kallas Kung-Fu eller Wushu. På den lilla ön Okinawa, sydväst om japan uppstod det vi i dag kallar karate. Man hade täta handelsförbindelser med Kina och influerades av Kung-Fu. Under tidigt 1900-tal spreds karate till japan av bland annat Gichin Funakoshi, Shotokan karatens grundare. Det var först efter andra världskriget som karaten vann popularitet utanför japan. Den stil vi tränar kallas Shotokan och vi tillhör JKA (japan karate association), vilket är världens största karateorganisation.

Träningen
Inleds med en allmän uppvärmning och avslutas med styrketräning och stretch. Karateträningen har tre grundpelare – kihon, kata och kumite.
Kihon – grundtekniker: Framförallt tidigt i träningen läggs mycket tid på detta men grundtekniker tränas på alla nivåer inom karaten. Grundteknikerna är stora, övertydliga och ställningarna är låga. Syftet är flera med denna för nybörjaren underliga träningsform. Man utvecklar benstyrka, balans och lär sig att utnyttja höftens rörelser för att ge kraft till teknikerna, vilket är centralt i karate. Vidare utvecklar man bland annat timing, avståndsbedömning och kroppskontroll.
Kata – mönsterövningar: En vanligt förekommande träningsform inom all budo. Varje kata utgörs av en serie tekniker som skall utföras med en förutbestämd rytm och hastighet. Inom JKA finns 25 stycken kata i svårighetsgrad från nybörjar- till svartbältesnivå.
De olika kata är av varierande ålder, en del troligen flera hundra år gamla med rötter i kinesisk Kung-Fu. Kata är central i karate och kan tränas på olika nivåer och med skiftande syften. Från att tränas som enbart fysisk träning eller för att parvis träna sjävförsvarssituationer till en mer mental träningsform där man enbart har teknikernas utförande i tanken.
Kumite – kamp: Kumiten skiljer sig från nybörjare till avancerad. Gemensamt är att inom JKA tillåts inte fullkontakt utan teknikerna utför med full kraft men med kontroll så att de enbart nuddar motståndaren. Därför börjar nybörjaren med att träna förutbestämda tekniker och använder sig då av grundteknikerna vilket gör att man lättare lär sig avståndsbedömning och kroppskontroll. Efter hand ökar man svårighetsgraden till fri kumite.

Gradering
Inom JKA finns nio nybörjargrader (kyu-grader) som avspeglar kunskapsnivån hos utövaren. Man har olika bältesfärger beroende på grad och i slutet av varje termin genomförs en gradering där utövaren får visa upp kihon, kata och kumite. Ograderad har vitt bälte. 9e kyu har rött och därefter följer orange, gult, grönt, två blå grader och tre bruna.
Svartbältesgraderna kallas för dan-grader och finns i 10 grader.
Graderingar hålls vanligtvis i slutet på varje termin, och för att få en ny bältesgrad krävs en godkänd gradering. De första graderingarna får man göra i hemma-klubben, men för de högre graderna måste man åka på graderingsläger som hålls tillsammans med andra klubbar i organisationen.

En gradering börjar med uppvärmning, därefter ska eleven/eleverna visa kihon (grundtekniker), kata och kumite enligt anvisningar.

Det finns inga krav på att man ska gradera, och det är heller inte givet att man får gradera varje termin. Det är instruktörerna i klubben som avgör om eleven får gradera eller inte. Har man deltagit vid flertalet av träningstillfällena under terminen, brukar det inte vara något bekymmer, men man måste självfallet också ha nått en viss kunskapsnivå. Man ska därför alltid prata med någon av instruktörerna i god tid om man är intresserade av att gradera. För högre grader finns även krav på att man ska ha deltagit på ett visst antal läger innan graderingen.

Barnen graderar (minst) två gånger på varje grad och har så kallade mon-bälten (vita med en längsgående färgad rand). På de graderingar där barnen inte får en ny färg på bältet, får de, beroende på kunskapsnivå, ett eller två svarta streck som sys fast på bältet. Normalt sett flyttar barnen upp till vuxengruppen den termin de fyller 13 år, och instruktörerna avgör då vilken grad de får gradera till vid nästa graderingstillfälle.

En gradering kostar mellan 100 och 300 kronor beroende på ålder och vilken grad man ska gradera till. Detta är en registreringsavgift, som är lika för alla JKA-anslutna klubbar i Sverige, och är alltså inget klubben kan ändra. Avgiften ska betalas före graderingen.

Tävling
Man tävlar både i kata och kumite oavsett oavsett bältesgrad. Kata finns både som individuell tävlingsform och som lagtävling. Kumitetävling följer ovanstående principer angående teknisk kontroll och matchen bryts efter varje poänggivande träff.
Det finns inget krav på att man skall tävla utan man väljer själv på vilken nivå man vill träna. Det förväntas dock av eleverna att de efter egen förmåga skall göra sitt yttersta under träningarna.