Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Funbo IF P11/12

Följ

P11/12

Följ oss för uppdateringar
Följ

Matchinfo framöver och lite tankar kring speltid

21 aug 2021 8 kommentarer 274 visningar
Mattias Ottestig Tränare
8 kommentarer
  • 22 aug 2021 Jenny Fransson

    Jag tycker ni gör ett toppenjobb🙏

    Rapportera

    Rapportera

  • 22 aug 2021 Julian Firpo

    Hur tror du det känns att bli aktivt utpekad som sämre än sina lagkamrater när du toppar laget? Hur tror du det känns att få spela 5 min av första halvlek och se sina lagkamrater med längre speltid bli utbytta och senare inbytta igen medan han får stå kvar på sidlinjen? Vad tror det gör med självförtroendet för det barnet? Vilka signaler skickar du till spelarna när du gör på det här sättet? Och det här var inte det du sa efter matchen till mig. Är det Funbo if ståndpunkt att coacha barn som är 9-10 år på det här sättet? Har ni inte gått på ledarutbildning så är det något ni borde göra. Ni borde även läsa på vad forskningen säger om detta. Nedan är inkopierat från svenska fotbollförbundet.

    Rapportera

    Rapportera

  • 22 aug 2021 Julian Firpo

    * Varför är det fel att toppa laget inom barn- och ungdomsfotboll??– Vi vet från forskningen att det ökar risken för avhopp. Och det är inte bara de som blir bortvalda som tenderar att sluta med fotboll. Det gäller även de som får spela mer. Ur ett långsiktigt perspektiv finns det alltså många risker med toppning, inte minst då vi inom svensk fotboll vill att så många som möjligt ska hålla på så länge som möjligt.
    * Finns det fler risker, förutom att spelare slutar i förtid??– Ja, i och med att du skapar ett resultatorienterat motivationsklimat riskerar du att få spelare som är rädda för att tappa sin plats, och därmed att göra misstag. Då kanske man slutar att göra saker som utvecklar en som spelare. Ett exempel är att spelaren bara använder den fot hen är mest bekväm med. Det kan hämma utvecklingen på längre sikt.

    Rapportera

    Rapportera

  • 22 aug 2021 Julian Firpo

    * Vad säger man som ledare till en förälder som undrar varför laget inte toppas??– Det gäller att förklara att utvecklingen inte är konstant för barn och ungdomar. Ibland går den långsammare och ibland går den snabbare. Den ser dessutom olika ut för alla individer. Alla spelare behöver få samma möjlighet att utvecklas genom att spela matcher. Som ledare och förening har man också ansvar mot alla spelare, inte bara de som hunnit längst i fotbollsutvecklingen just nu.
    * Går det att erbjuda spelare som kommit långt andra alternativ till toppning för att stimulera de??– Ja, i äldre åldrar kan man till exempelvis erbjuda de att träna och spela med äldre lag.

    Rapportera

    Rapportera

  • 22 aug 2021 Julian Firpo

    * Varför är det så fel att försöka nå en vinst i en match genom att toppa??– Vi måste förhålla oss både till resultatet i en match och den långsiktiga utvecklingen. Bägge är en viktig del av idrotten. Men om vi ser ”att vinna” och ”att utvecklas” som varsin ände på en skala, så vill vi röra oss mer mot utveckling. Det betyder inte att vi ska sluta att kämpa för att vinna, däremot kan vi använda andra metoder än att toppa.
    * Är det därför tabellerna slopats för barn under 13 år??– Ja, tabellen är en del som bidrar till att skalan går mot resultat. Sen finns det andra delar som också påverkar i den riktningen. Till exempel är resultatet lättare att mäta, vi vet ju direkt efter en match om vi har vunnit eller förlorat medan det är svårare att mäta om vi har utvecklats.

    Rapportera

    Rapportera

  • 22 aug 2021 Julian Firpo

    * Varför fortsätter vi att jaga snabba resultat??– Det finns flera faktorer. Dels att det är lätt att mäta, dels att det finns externa påtryckningar på ledare. Från föräldrar och inte minst massmedier som gärna lyfter fram elitidrotten och dess vinnarskallar. Det är inte lika ofta medierna pratar om elitidrottares drivkraft att utvecklas och lära, för den har ju också alltid funnits där.

    Rapportera

    Rapportera

  • 22 aug 2021 Karin Söderqvist

    Jag håller med Jenny. Tycker tränarna gör ett väldigt bra jobb och gör så gott de kan med att fördela speltiden så rättvist som möjligt. Jag har sett många av lagets matcher och upplever inte att det sker någon toppning eller (avsiktligt) orättvis fördelning av speltid.

    Rapportera

    Rapportera

  • 22 aug 2021 Cecilia Lindén

    Kul med träning och match!
    Tack för allt jobb ni gör!

    Rapportera

    Rapportera

Endast sidans medlemmar kan kommentera