Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Falu IF

Följ

Falu IF

Följ oss för uppdateringar
Följ
Falu IF
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Falu IF
Adress Lugnetvägen 17
Postadress 79131 FALUN
Telefon 070-6972673
E-post kansliet@faluif.se
Kontonr 5606-2367
A-lag Herrar

Om Falu IF

Falu IF bedriver idag verksamhet för 402 spelare, och föreningen i sig har 665 medlemmar. Detta gör oss till en av de största idrottsföreningarna i hela Dalarna. Vårt representationslag spelar säsongen 2020-2021 i HockeyTvåan Västra A. Våra juniorlag spelar i J20 Region Väst, J18 Region Väst samt J18 Division 1, där vi har ett lokalt samarbete med Hagströmska Gymnasiet med ishockeyprofil. Vi har lag i alla åldersgrupper, ända ifrån Tre Kronors hockeyskola upp till U16 där alla ska känna glädje och gemenskap, lära sig att ta emot och ge respekt samt att alla får vara med. Vi har ett damlag som säsongen 2020-2021 spelar i DamTvåan Västra. Vi har även ett damjuniorlag där spelare tränar tillsammans och har kul, och vill du prova på ishockey är du varmt välkommen att ta kontakt med laget!

Vi spelar i Lugnets ishall som är nyrenoverad och med en kapacitet på 3 400 åskådare vid ishockeymatcher. Den ligger vid arenaområdet Lugnet där det förutom ishockey även kan utövas merparten av riksidrottsförbundets olika idrottsaktiviteter.

Historia

Falu IF bildades 1968, genom sammanslagning av Falu Bs ishockeysektion och Godtemplarnas IF.
"Falu ishockeyförening (FIF) största framgång, efter kvalet till division 1 norra (dåtidens
elitserie)1969, var under säsongen 1983-1984. Den 10 december 1983 slog FIF Örebro med 8-3 och de innebar avancemang till allsvenskan (kvalserie till Elitserien) Övriga lag i denna allsvenska var Troja, Hammarby, Mora, Huddinge, Timrå, HV 71 och Luleå. FiF inledde på hemmaplan 6 januari 1984 genom att vinna över Mora med 5-2 inför 2871 åskådare. Efter fem spelande omgångar ledde Falu IF serien före Luleå och HV 71. Stor del i Falu IF:s framgångar hade förstås tränaren Dan Söderström. Duktiga spelare i laget var bl.a
Lasse Stenvall som målvakt, Kent Lantz, Per-Olov "Pola" Lundgren , Ulf Zetterström, Roger widhlund, Kjell-Åke Johansson, Bengt-Erik Hammarström, Jörgen Lundberg, Jan Lindberg, Anders Viksten, Leif Eriksson, Hasse Gänger och Kjell Brus.
Efter 5-5 mot HV 71 på Lugnet den 22 januari orkade inte FIF-spelarna hålla emot längre. Efter några matcher låg FIF i botten men lyckades inför den sista matchen hålla hoppet kvar genom att hålla sig ovanför
"fortsättningensspelstrecket". Den 19 februari var det dags att möta Mora på bortaplan . Tyvärr blev det förlust med 3-2 och än en gång föll FIF på mållinjen. Men grabbarna hade gjort en bra prestation och gjort sig kända och fruktade i Ishockeysverige" (Källa Mikael Forslunds bok Glimtar från Falun del 2
)

Klubben gick i konkurs 1997 och gjorde en omstart 1998 och klättrade från divison 3 till division 1. Klubben har varit placerad i division 1 från 2003-2008, 2010-2014, då klubben begärde ner sig från division 1 till division 2 för att stärka klubbens ekonomi.

22 april 2010 Bildade föreningens första damlag; "Falu IF tjejlag". Laget bestod av ett gäng tjejer, som under några år spelat i grannföreningen Hälsinggårdens AIK:s utvecklingslag. Genom en önskan om nystart i Falu IF byte tjejerna, säsongen 10/11 ut de svarta Haik- tröjorna mot vita FiF- tröjor. Under kommande säsonger jobbade tjejerna hårt med marknadsföring för att växa och bli fler, med skolprojekt, prova-på dagar och firandet av internationella tjejhockeydagen.

Under många somrar bedrevs Tomas Jonssons hockeyskola i Falu IF. Klubben kämpade under många år att få kommunen att renovera ishall på Lugnet som då var angripen av mögel och efter många vändor startade renoveringen i olika etapper. Därmed uteblev sommarhockeyskolan, precis som Falu IF:s anrika cuper.

2013 Startades Falu IF Hockey Academy för att stärka ungdomssidan från skridskoskolan till A-pojk. Projektet syftade på att skapa ett gemensamt sätt inom föreningen utbilda ishockeyspelare enligt Svenska Hockeyförbundets ramverk.
Vart efter etapperna av renoveringen av ishallen, så började Falu Hockey Academy bedriva skillscamp, jul-, sportlov-, höstlov-, påsklovhockey, efter den förmågan de kunde för att fortsätta utvecklingen framåt för våra hockeykrigare.

November 2014 tog Lufab beslut om att stänga ishallen tidigare än beräknat. U-15 och yngre fick träna och spela på uterinken och junior verksamheten hänvisades till att spela och träna i ishallen i Långshyttan. I februari 2015 efter många turer hit och dit, sattes ett tält upp över uterinken och den gamla rinken flyttades ut till Karlsbyheden. Nu kunde lagen träna på hemma plan igen.

Trots motgångar kämpade Falu IF:s krigare på. Trots träning på uterinken i snöstorm och kyla tog sig FIF:s U16 lag till SM-åttondelsfinal för första gången i föreningens historia. Ordning ställandet av tälthallen fortskred under sommaren och när säsongen började 15/16 kunde A-laget spela sina matcher i tältet i väntan på den nya ishallen skulle bli klar.

Inför den stora invigningen av ishallen, slöt föreningen upp och med gemensamma krafter byggstädades ishallen. Så den kunde under pompa och ståt, den 15 Januari 2016 invigas. Invigningen inleddes med konståkning och där efter en parad av olika hockeylagFalu IF och Hälsinggården, följt av tal med talarna på rödmatta. Det stora gulablåa invigningsbandet klipptes bla av Christer Abris, Anders Kallur, Bengt Lundholm och Tomas Jonsson som även fick sina tröjor upphängda i hallen.

I början av februari 2016 fick damlaget en förfrågan att ha en cup. Tjejerna tog emot uppdraget och på sex veckor planerade och utförde Dalarnas första flickcup "Kullacupen". Detta var ett stort avstamp för damlaget som under säsongen 16/17 startade upp ett utvecklingslag dit alla i oavsett ålder var och är välkomna.