Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Frövi Båtklubb

Följ

Frövi Båtklubb

Följ oss för uppdateringar
Följ
Frövi Båtklubb
Frövi Båtklubb

Kontaktinformation

Namn Frövi Båtklubb
E-post frovibatklubb@hotmail.com
Orgnr 802473-1351

Om Frövi Båtklubb

Frövi Båtklubb drivs som en ideell förening med ca 150 st medlemmar. Båthamnen ligger belägen vid den underbara sjön Väringen. Hamnen har idag ca 147 st båtplatser med Y-bommar, Plats för vattenskoterplatser kan även erbjudas. Plats för trailerförvaring på sommaren. Hamnen är på sommarhalvåret även bemannad med vakt.

Väringen

Denna sägenomspunna sjö med sina otaliga holmar, småöar och klipphällar.

Väringen ligger 31,7m över havet och är 19 km2 stor. Största djupet ligger på cirka 15m. Sjön ligger på gränsen mellan Närke och Västmanland. Väringen är en del av vattenflödet till Arbogaån och vidare ut till Mälaren. Sjön sträcker sig från Käglans branta stup i väster till de sanka ängarna i Dylta. Den är Frövibornas sommarparadis med dess många öar, sommarstugor och fiskeplatser.

Badplatsen heter prästryggen och ligger en bit nedanför kyrkan, Det är en alldeles utmärkt badplats för barnfamiljer. Under 1930-talet inplanterades Sjögull eller "kanadensisk näckros" i Väringen för att gynna fiskproduktionen i sjön.

Men som vanligt när det gäller mänskliga ingrepp ingrep i naturen blev det ett fiasko som hotar hela sjön, men genom Frövifors bruks försorg skördas stora mängder Sjögull årligen.

I gamla tider var sjön till stor del var uppdelad mellan olika ägarintressen. Det var Ebborna på Kägleholm, Magnus Gabriel De la Gardie och brukspatronerna på Hinseberg samt härskarna på Medinge. På Kägleholmsön finn även ruinerna av Kägleholms slott som brann 1712.

Väringen har också varit platsen för en omfattande timmerflottning både från käglan och från Frövifors till Frövi ångsåg som låg vid Hinsebergsbron. Väringen hade en egen båt som hette Isak, den användes till flottningen på vardagar och som ett söndagsnöje på helgerna. den togs ur drift på 40-talet.


Kort och text om Väringen kommer från www.frovisidan.com