2 april 2016
14:30

Referat: Lunds FF - AIF Barrikaden

Startelva: (4-3-3) Mark – Jonathan, Martin, Alex Nyköping, Danne – Johan L, Osama, Jonas – Henke, Anders, Jamal

Avbytare var Amine som kom in efter 55 min som vänsteranfallare där han spelade resten av matchen, Christoffer som kom in efter 80 min som högeranfallare och Patrik och Albin som kom in inför förlängningen och spelade hela den som mittfältare resp. ytterback (Albin började till vänster men gick ganska snart över på högersidan)

Inramningen var underbar med strålande sol, måttlig vind och cirka 15 grader på den relativt trevliga idrottsplatsen.

Matchen handlade alltså om första slutspelsomgång i DM. Våra motståndare Lunds FF spelade liksom vi i div 5 förra året och klarade sig liksom oss kvar men i deras fall först efter kval. Vi visste annars inte mycket mer om dem än att de vunnit sin DM-grupp och där bl.a. slagit Oxie som ju är en av våra seriekonkurrenter i år och som också besegrade oss med 1-0 i MM för knappt 2 månader sen. De visade sig vara ett relativt genomsnittligt div 5-lag med främst två mycket bra mittbackar och ganska snabba forwards medan deras mittfält föreföll klart svagare men det kan ju bero på att vårt 3-mannatillfället var väldigt bra.

Lagen neutraliserade varann rätt mycket första halvtimmen med extremt få avslut åt båda håll. Det första som åtminstone liknade en rejäl målchans kom i den 30:e min när en av deras spelare omarkerad från nära håll inte fick någon riktig träff utan bollen enkelt kunde tas om hand av Mark. Några minuter senare tippade deras målvakt med yttersta fingertopparna bollen över målet på en mycket fin nick av Jamal som först såg ut att gå in någon decimeter under ribban. Det visade sig dock inte spela någon roll eftersom denna hörna resulterade i ett ledningsmål för oss. Det var Jonas som slog den och sedan bollen först tagit på ett par ben hamnade den hos Danne vid bortre stolpen och han slog in bollen till Henke framför mål som i röran av spelare framför mål stötte in den.

Närmare bestämt hände ovanstående i den 33:e min och därmed blev det åter stiltje i chansproduktionen fram till pausvilan.

Andra halvlek bjöd på något öppnare spel och Lunds FF började bjuda på de stora ytor på mitten som brukar vara ett tydligt tecken på att ett lag börjat krokna rejält. Vi som redan i första halvlek var det något bättre laget hade i början av andra halvlek en kraftig dominans och också de bästa chanserna även om Lund hade de flesta avsluten. I den 65:e min kändes det som att vi kunde avgjort matchen om Dannes fina yttersida längs marken bara gått en decimeter längre in och därmed gått stolpe-in istället för som nu stolpe-ut. Målvakten hade varit chanslös om så blivit fallet.

I den 70:e min tappade vi boll i ett farligt läge vilket skapade ett friläge för dem men innan deras anfallare kom till skott hade en av våra spelare (samma som tappade?) vräkt sig in i bollbanan så att det tunga skottet som nog annars såg ut att bli svårfångat istället tog på honom och gick vidare till hörna. Ungefär samtidigt började vi som tidigare defensivt sett nästan vattentäta ut hela matchen att slarva bort den ena bollen efter den andra och det var inte en som syndade utan i stort sett hela laget som ”turades om” med detta. Eftersom Lund samtidigt började satsa mer framåt svängde matchbilden rätt ordentligt redan lite innan men framför allt efter det kvitteringsmål de gjorde från nära håll men ur mycket dålig vinkel i den 74:e min.

Som tur var utnyttjade inte våra lundensiska motståndare våra misstag vilket innebar att matchen gick till förlängning och även denna kännetecknades av få avslut trots att det syntes att båda lagen ville avgöra och och det var kanske allra mest vi som blev lite väl offensiva även om det inte straffade sig. Den enda riktiga målchansen under dessa 2 x 15 min kom 4 minuter från slutet när ett av deras anfall efter lite flipperspel i farlig närhet av vår mållinje avslutades med att Jonathan räddade på mållinjen.

Det hela skulle alltså komma att avgöras på vad som var Barrikadens första straffsparks-avgörande någonsin utomhus och tyvärr gick detta avgörande inte i vår favör. Kort sammanfattat gick samtliga 10 straffar som slogs på mål och de 3 som räddades av målvakterna var dåligt slagna medan nästan alla de andra 7 var mycket bra slagna sådana. Lunds FF fick ett psykologiskt övertag direkt när vi som fick börja skjuta missade vår första. Sedan de tagit ledningen och Henke därefter satt sin straff lika säkert som alltid (i stort sett) var det Lunds tur att slå en relativt dålig straff och därmed var det utjämnat.

Sen var det dags för Jonas att slå sin ytterst coola straff där han först lurade iväg målvakten nästan springande bort till ena stolpen innan han retfullt med knapp styrfart rullade in den tätt intill den andra. Sedan de satt sin tredje straff säkert missade vi tyvärr vår fjärde. Sedan de också satt sin fjärde helt otagbart var nu Patrik tvungen att sätta sin för att vi skulle behålla chansen till ytterligare straffar men någon nervositet syntes det inget alls av när han lika hårt som bestämt slog upp den i krysset. Tyvärr verkade inte heller deras straffskytt drabbas av nervdaller utan satte sin straff säkert och därmed var alltså förlusten ett faktum.

Sammanfattningsvis en match där vi länge såg ut som ganska säkra segrare trots att vi bara ledde med 1-0 men där vi av någon anledning helt började tappa all koncentration och tappa bollar och slå dåliga passningar i parti och minut vilket gjorde att resten av matchen gick klart i våra motståndares favör. Som helhet var vårt mittfält riktigt bra (även om en av spelarna gick riktigt på knäna efter cirka 70 min…? ) och vår backlinje länge riktigt bra medan anfallarna trots vårt fina mittfältsspel fick relativt lite bollar att jobba med samtidigt som deras mittbackspar var nästintill felfria – den ena dock delvis med hjälp av så bryska metoder att en utvisning inte varit helt omotiverad men det stannade vid ett gult kort.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 5-8 Avslut på mål: 6-7 Avslut utanför: 6-5