24 maj 2024
19:30

Vaksala SK

Referat: Danmarks IF - Vaksala SK

Lönings-fredag, strålande sol och fotboll på Danelid, vilken start på helgen. Vi har Vaksala SK som gör ett besök på hemmaborgen. En hemmaborg där vi inte förlorat på över 4 år. Klockan slår 19:30 och domaren blåser igång kvällens drabbning. Redan i första matchminuten kommer den vindsnabbe Bimer loss på sin höger kant skär in och får till ett bra skott som målvakten räddar, men i den processen tappar hon luften och vi har en avblåsning. Väl igång igen känner lagen på varandra, och gästerna spelar med hög aggressiv press. De är likt gulsvarta bin på rödvita blommor. Vi jobbar fram ett par hörnor via våra snabba offensiva pjäser. Men ingen av dom får vi resultat på. Vi försöker hitta vårt spel, men gästerna pressar på och vi ger inte varandra några bra alternativ.

När vi inte ger varandra alternativ så får gästerna chansen till ett par avslut, men inget av dem innanför ramen. Det är efter ett sådant avslut vi tillslut får till spelet och bollen går som på ett pärlband, det är ren poesi. Kejjan sätter bollen till Thea som lägger upp den till en felvänd Bimer som sjunkit ner. Bimer lägger den till Lina K som breddat ut. Lina driver inåt banan och spelar ner till Kejjan som breddar över till en felvänd Donken på vänsterkanten. Donken lägger den till Peps som tittar upp och ser att Kalle sjunkit hemåt centralt i banan. Peps siktar in sig på Kalle som bröstar ner och lägger över bollen till Ullis på vänsterkanten som tar fart som vanligt. Hon lämnar sin bevakare, passerar en annan, skär inåt i banan och når straffområdet där hon möter en utrusande målvakt. Ullis vickar till sin vänsterfot och placerar bollen i nät bakom Vaksalas målvakt. Det är vackert, det är poesi och det är 1-0 i den 18de minuten. Efter målet går vi in i lite av ett ställningskrig där vi båda försöker hitta vägen fram. Våra uppspel är allt för ofta lite för branta och lite för direkt mot straffområdet vilket gör det lätt för gästernas målvakt. Inget av lagen kommer till några avslut att tala om. Men det känns som om vi har bollen mer än gästerna.

Ställningskriget fortsätter djupt in i förstahalvlek där båda lagens försök blir avväpnat, vi är närmre men mestadels utanför. Det är vid ett sådant utanför försök som gästernas målvakt har inspark. Och med krut i dojan drar hon iväg bollen in på vår planhalva där vi rensar tillbaka in på gästernas planhalva, tyvärr till en motståndare som drar till på volley in bakom vår högt stående backlinje. Och det visar sig inte bättre än att motståndarna är först på bollen och sätter den i nät bakom en utrusande Kejjan som får vittja nätet. Gästerna har 1-1 på tavla och luft under vingarna i den 42a matchminuten. VI får dock en chans till att dra ifrån via Thea som ser att Kalle återigen sjunkit ner central. Kalle vänder bort sin motståndare och, ja vad ska vi kalla det, strumprullar fram bollen till en Ullis på språng centralt. Ullis möter gästernas målvakt långt långt ut och drar till med vänstern och bollen går förbi målvakten och går vidare mot mål, MEN går precis utanför den vänstra stolpen. Ojojoj det där var riktigt nära. Domaren blåser av för halvtidsvila och vi går till den med delad poäng.

Domaren blåser igång andra halvlek och vi sätter igång direkt med ett anfall via den också vindsnabbe Ullis på vänsterkanten men skär igenom straffområdet utan att vi når den, Bimer på högerkanten spelar ner den till Mats som lägger uppdäm på Kalle som tyvärr står offside (VAR granskat så klart). Efterföljande inspark tas omhand av Kapten Sörnis som nickar fram till Kalle som nickskarvar ut på yta för Ullis som ostört får jobba ner mot kortlinjen och lägger in den rakt i målområdet där en framrusande Bimer kommer centralt mellan backarna och kan enkelt stöta in ledningsmålet i 47e minuten och vi har nu 2-1. En bra start på halvleken. Vi har en period där gästerna hamnar fel och vi får ett bättre spel, klart bättre än i första halvlek. Efter en ny inspark av gästerna hamnar bollen via Mats och diverse gästers fötter till Smilla som drar en motståndare och lägger bollen på yta framför en rusande Ullis som viker inåt i straffområdet och rätt ostört får lägga in bollen i nät vid målvaktens närmaste stolpe. 3-1 knappt 5 minuter in i den andra halvleken. Vi fortsätter den första kvarten i halvleken med ett betydligt bättre spel, snacket i vilan gjorde nog susen.

Vi krigar på och får några bra chanser till utökning, men får inte in bollen i mål. Ett par resultatlösa fasta situationer får vi också till även om det är riktigt nära på en hörnvariant. Vi bjuds också på lite överraskande knackningar från Kalle som nu verkar trivas i de nyare skorna. Efter vattenpausen, så får gästerna ny energi och kommer in i en period med bra fotboll och de äger lite boll. De biter sig fast på vår planhalva och bjuder upp till dans.

VI gör ett ryck på vänsterkanten via Ullis som lägger in den på en framrusande Kalle som precis inte riktigt når fram med tån på bollen som fortsätter ut mot högerkanten i straffområdet där Smilla dyker upp och drar till men missar precis och sätter den i utsidan av buren, men målvakten fick ändå sträcka ut. En sekvens med bra fotboll. Detta till trots fortsätter gästerna sin period av bra fotboll. Vi växlar av gästerna och hittar vårt spel och trycker på med bra fotboll. Och mitt i detta kommer gästerna loss och spelar in sig central och drar till strax utanför straffområdet, inget hårt skott men det studsar till och går igenom famnen på Kejjan och rullar retligt in i mål. Och därmed är det reducerat till 3-2 i 78e minuten. Det är hörna för gästerna i 83e minuten och i röran framför mål blir Peps stämplad och får kliva av. Tur att T värmt upp och var redo för inhopp. Kan vara så att inhoppet redan var planerat, stämpling eller ej. Frispark i bra offensivt läge i 87e minuten. Thea gör sig redo och drar till mot bortre men inte bättre än att målvakten kan plocka in den. Coach D gör ytterligare byte där klack-Kalle går ut och Tova kliver in och Spångberg tar plats på plan och Lina K kliver av. Vi vaskar fram ett par tre riktigt bra chanser i slutet av matchen för att utöka ledningen, men den där runda saken vill inte gå in i mål. Det är mer bud på ökning än utjämning. Domaren blåser av efter 96 spelade minuter.

Det är 3 poäng på banken i en annorlunda match än de tidigare på säsongen. Vi vinner bollinnehavet med 69%, vi har också färre passningar än vanligt 212 mot 105, vi tar även hem skotten med 26 mot 10. Vi har 22 fasta situationer mot gästernas 14, kanske önska lite mer utdelning på dom. Det är en krigarinsats med glimtar av fin fotboll där vi till slut står som segrare.

Det är dags att ladda om för ny vecka med borta match på onsdag mot UIF, och veckans vanliga träningar förstås…