Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Sundsvallscyklisterna

Följ

Sundsvallscyklisterna

Följ oss för uppdateringar
Följ
Sundsvallscyklisterna
Välj grupp

Kontaktinformation

Namn Sundsvallscyklisterna
Adress Medborgargatan 26
Postadress 85630 Sundsvall
E-post info@sundsvallscyklisterna.se
Orgnr 889201-3437
Swish 1231053081
Kontonr 437499-7

Om Sundsvallscyklisterna

Välkommen till Sundsvallscyklisterna!
Vi är en cykelklubb i Sundsvall som funnits sedan 1979. Just nu med fokus på vår barn- och ungdomsverksamhet inom mountainbike, men vi har också andra slags cyklister som medlemmar.

Vi i Sundsvallscyklisterna älskar cykling och vill att de aktiva har roligt såväl av som på cykeln. För vår barn- och ungdomsverksamhet satsar vi på cross-country mountainbike (även kallat XC-cykling). Det är på skogsstigar som vi trivs bäst och där tränar vi vår kondition samt tekniska färdigheter, vilket är en central del i vår sport. På köpet kommer vi ut på olika områden runt Sundsvall, upptäcker nya stigar, hittar nya utmaningar både uppför, nerför och framåt och inte minst får nya likasinnade kompisar.

Våra grupper:
-Cykelskoj 5-8 år
-Träningsgrupper 9 år och äldre

Cykelskoj är Sundsvallscyklisternas grupp för 5 - 8 åringar. Vid 9 år brukar man vara redo för nästa steg som är grön grupp, men en del väljer att ta steget tidigare (och en del senare).
Syftet med cykelskoj är att på ett lekfullt sätt lära sig hantera sin cykel. Detta innebär teknikövningar för att bromsa, hålla balans, ta olika sorters svängar samt att klara hinder i form av t.ex. små hopp/gupp/rötter. Målet är (förutom att rent allmänt ha skoj och lära sig hantera cykeln) att bli bekväma med att komma ut på enklare skogsstigar och kunna ta sig fram där så smidigt som möjligt. Vi kör därför också övningar med korta slingor på skogsstigar.

En annan sak vi gärna uppmuntrar är att ”kämpa och ta i”, d.v.s. uppmuntra kämpaglöd på ett individuellt vis. Vi undviker naturligtvis tävlingsövningar som skapar onödig jämförande press på prestation. Lekfullhet, cykelhantering och kämpaglöd är ledorden :-)

Det är ingen träningsavgift men krav på medlemskap. Under 18 år behövs familjemedlemskap vilket kostar 800 kr för ett år. Det är okej att prova en träning innan man blir medlem.
Barnet måste ha en cykel och hjälm. Se gärna till att bromsar och eventuella växlar fungerar innan träning.
OBS! För barn upp t.o.m. 10 år behöver en förälder följa med under träningen, antingen cyklandes eller springandes. Vi försöker cykla säkert men ibland kan det bli någon vurpa eller problem med cykeln.
Vid frågor, maila tranare@sundsvallscyklisterna.se

Träningsgrupper 9 år och äldre
Vi erbjuder fyra olika grupper som är indelade efter kondition (längd på rundorna) och teknik (hur svåra/kuperade stigar vi använder). Gruppernas färger liknar slalombackarnas gradering där grön är enklast och svart svårast.

Grön grupp – Här kör vi ganska korta (ca 3-5 km) rundor på relativt enkla stigar. Rundorna brukar passa barn i åldrarna 9 – 11 år, eller äldre nybörjare.

Blå grupp – Rundorna är ca 5 – 8 km och aningen mer utmanande såväl i kupering som svårighet på stigarna. Typisk ålder brukar vara runt 12-14 år och passar de som gillar att cykla stig, hoppa till på gupp, men nödvändigtvis inte börjat rikta in sig mot tävlingar.

Röd grupp – Här blir rundorna ännu längre ca 9 - 15 km och farten är högre och kuperingen likaså. Vi drar oss inte för bitvis tekniska stigar. Träningen har mer tävlingsförberedande inslag vad gäller intervaller, backträning m.m. eftersom en del vill börja prova att tävla. Typisk ålder brukar vara 14-15 år.

Svart grupp – Här är det full svårighetsgrad som gäller. Vi tar oss an långa rundor, rejäl kupering, svåra stigar. Mycket konditionskrävande rundor och stigar som är tävlingslika. Från ca 16 års ålder och ofta utförs träningen med sikte mot tävlingar.

Träningen består av att varje grupp för sig cyklar en stigrunda och att vi ibland stannar vid något roligt stigparti och t.ex. cyklar några varv där, kör lite intervallövningar, eller utmanar deltagarna i något tekniskt inslag. Fokus är som sagt på rolig stigcykling där kondition, kämpaglöd och teknik går hand i hand. Det är enklare för ledare att hålla ihop en grupp där cyklisterna håller ungefär samma nivå, därav kan vi ibland rekommendera gruppbyte (antingen ”uppåt” eller ”neråt”). Stäm gärna av med ledare om ni är osäkra kring vad som känns som rätt grupp, eller maila tranare@sundsvallscyklisterna.se

Träningstillfällen:
Vi tränar tisdagar och torsdagar kl 18 – 19:30.
Vi samlas på olika ställen i Sundsvallsområdet, vilket meddelas vecka för vecka via mailutskick och facebook-inlägg på https://www.facebook.com/Sundsvallscyklisterna

Krav:
-XC-mountainbike med terrängdäck. Växlar och bromsar måste vara tipptopp. Fråga en ledare om du vill ha tips på sadel- och styrhöjd så det blir en bra sittposition.
-Väl sittande cykelhjälm
-Gärna vattenflaska på ramen.
-Träningskläder som andas och tål att smutsas ner.

Det är ingen träningsavgift men krav på medlemskap. Under 18 år behövs familjemedlemskap vilket kostar 800 kr för ett år. Över 18 år kan man ha individuellt medlemskap vilket kostar 400 kr. Välkommen att prova en träning först.
OBS! För barn upp t.o.m. 10 år behöver en förälder följa med under träningen, antingen cyklandes eller springandes. Vi försöker cykla säkert men ibland kan det bli någon vurpa som behöver tröst. Det går bra att en vuxen följer med äldre barn också, men vi brukar säga att de får hitta tillbaks själva om de blir efter ;-) I övrigt tar vi självklart hand om varandra ute i skogen och håller ihop gruppen.

Historia
Sundsvallscyklisterna är en fin gammal cykelklubb som startades 1979 av några lokala eldsjälar inom cykelsporten, Tord Elke, Bert Mattsson, Eje Lindkvist och Bror Jaktlund. Säkerligen är det fler som borde få ta del av äran för att dragit igång klubben, men dessa är de i sammanhanget namngivna. Sundsvallscyklisterna startades av detta sällskap efter att den gamla motionsklubben Sidsjö-Böle lagts ner.
Från start så var Sundsvallscyklisterna en ren motionsåkar-klubb för cykelentusiaster. Senare i tiden då Robert Edin kom med i gemenskapen, så gjorde även tävlingsverksamheten sitt intåg i klubben. Sedan dess har det blivit flera medaljer och utmärkelser, bland de att nämna i historiken är Mikael Lidholm och Mats Jansson som tog flera SM-guld i klubbens färger. Mikael kammade även hem SM-guld i grenarna; tempo, linje, lag och partempo.
Därefter har flertalet duktiga cyklister varit med och visat upp sig på tävlingsarenorna runt om i landet, men dessa skall vi försöka registrera i ett gemensamt medaljarkiv med tiden.
Sundsvallscyklisterna har stått värd för många arrangemang genom åren, men det som bitit sig fast är vår lilla landsvägsklassiker Alnötrampen. Då tillåts vi varje vår cykla landsvägen runt den fina lilla ön och som regel njuta av den varma vårsolen.