Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Storskogens SK

Följ

Storskogens SK

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Storskogens SK
Storskogens SK

Kontaktinformation

Namn Storskogens SK
Adress Ateljevägen 3
Postadress 17279 Sundbyberg
E-post info@storskogensk.net

Om Storskogens SK

Berättat av grundaren Gunnar Hjälmmark

Året var 1955 då jag kom till Sundbyberg och började arbeta på värmeverket i Storskogen. Storskogen var under uppbyggnad, familjer flyttade hit allt eftersom fastigheterna blev färdiga. Barn kom från olika miljöer och fick leva med bland annat byggnadsställningar i trapphusen, området var oplanerat och absolut inget föreningsliv existerade i området. Föräldrar skaffade sig fritidstomter långt från närboendet och många barn blev så kallade "Nyckelbarn", utan tillsyn när de kom hem från skolan och även på helgerna då föräldrarna höll på med sina fritidstomter och många barn inte ville följa med. Och ännu har ju inte tv kommit ordentligt. Så något måste göras. Jag jobbade på värmeverket och blev också den förste "portvakten" på Ateljevägen, så jag lärde snart känna en del familjer, deras barn och ungdomar.

Sundbybergs kommun hade startat kvarterserier ibland annat fotboll, så grabbarna behövde en vuxen ledare. En kallelse till möte sattes upp i portarna och första mötet hölls på Golfängarna i gräset, med medhavda bullar och saft. Där beslöts att vi skulle försöka skaffa en lokal för samling och eventuellt bilda en förening. Vi fick av Förvaltaren disponera en rivningsfastighet i kvarteret Lärkan, nuvarande Tuletorget. Plötsligt hade vi 10 st. 7-mannalag i fotboll, jag handplockande ca tio föräldrar som handledare åt lagen och det fungerade utmärkt. Under tiden revs fastigheten i kvarteret Lärkan, men vi fick ett stort skyddsrum på Skogsbacken utan sanitära möjligheter.

Vi tog kontakt med dåvarande kommunstyrelsens ordförande Artur Sköldin som också var direktör på Förvaltaren, vi tog denna kontakt för att snabbt få gehör för våra önskemål. Vi fick förslag på en lokal på nuvarande Ateljevägen 3 som redan var uthyrd till en möbelfirma som lager, de fick en annan lokal och vi lämnade in en ritning på hur vi ville att lokalen skulle inredas för att passa oss. Efter två månader kunde vi flytta in med inventarier och allt.
Nu kommer det viktiga.
Efter inflyttningen kallades det till möte med dom handplockade föräldrarna, efter diskussion beslutade vi att bilda en styrelse och också en förening. Vid nästa allmänna möte med ett fåtal föräldrar beslutade vi om föreningens målsättning och stadgar, som vi i förväg gjort upp som förslag.
- Att klubben som skulle ha som verksamhet fotboll, bordtennis och ungdomsverksamhet med tyngdpunkt på det sistnämnda.
- Att begränsa medlemsantalet till 150 medlemmar mellan 7-15 år och sedan uppåt. Tanken med detta var att varje medlem skulle bli garanterad en ledare för personlig kontakt.
- Öppettid för lokalen beslutades till klockan 17-21 med tanke på att medlemmarna skulle upp till skolan på morgonen efter.
- Vidare att ha intim kontakt med skolan och föräldrarna.
- Samt en medlemsavgift av 10 kr/år.

Kvartersfotbollen fortgick under 1955 och under tiden tillverkade och skänkte byggfirman Baltzar Lundström 5st bordtennisbord åt föreningen. Vi tiggde ihop fotbollsdräkter och bollar av olika firmor i Sundbyberg. Så kom hösten och vintern, och då ville ungarna åka skridskor, Golfängarna var oplanerad mark, men vi hittade en plätt där nu tennisbanorna ligger. Men det var ganska stor lutning för att kunna göra is. Vi fick låna brandslangar av brandkåren till att spola med och detta gjorde vi om nätterna eftersom vi hade vårt arbete om dagarna och vi var väldigt beroende av vädret. Till slut fick vi en någorlunda bra isbana, samtidigt tiggde vi ihop en belysningsanordning om 6 stycken 1000 w strålkastare med stolpar och kablar av Siwerts kabelverk. Sen var skridskoåkningen i full gång även matcher mot andra klubbar vad det gällde bandy. Inkomster började vi få genom lotterier och julmarknad. Samtidigt bildades Fritidsnämnden som innan hette Idrottsstyrelsen, vi sökte och fick föreningsbidrag.
Vi fick ihop en bra styrelse med Ove Hector, Åke Wikström, Rolf Sundborg, Sture Persson och Gunnar Hjälmmark.
På vintrarna 55-58 ordnade skolan med läraren Kjell Grane skidtävlingar med mera, vi hade även filmvisningar både i lokalen och Östergårdens hörsal, där alltid skolvaktmästare Harry Ulveruud ställde upp som maskinist. För att samla och få kontakt med föräldrar ordnade vi bingoaftnar som aldrig gick ihop ekonomiskt, men det var viktiga träffar. 1956 gick vi in i Riksidrottsförbundet, Fotbolls, Bordtennis och Bandyförbundet.
Det rullade på och grabbarna växte till sig så 1958 hade vi ett stort tältläger under tre dygn ute på Ekilla. Vi hade matchutbyte mot Bollsta IF med tre lag. Ve beslutade under lägret att starta ett ishockeylag till nästkommande säsong. Vi kom in i seriesystemet Stockholmsringen i fotboll och anslöt oss till Ishockeyförbundet.
Dom första fem åren var väldigt jobbiga. Vi bodde nästan i lokalen för att alltid finnas tillhands, men grabbarna var väldigt lojala och kallade lokalen för sitt andra hem.
Ja det rullade på även med ishockeyn ända upp till div. 2, men med åren blev grabbarna för gamla för hockeyn, så när vi blev erbjudna att överta bandyn från S.I.K. slog vi till i två syften. Det ena var att grabbarna kunde spela bandy högre upp i åldern, samtidigt att med sin erfarenhet av klubben ta över ledarskapet. Ishockeyn är dyr i drift i förhållande till bandyn och ungdomsverksamheten behövde mer resurser. Så vi beslöt att sluta med hockeyn vilket har visat sig vara ett klokt beslut.

Dessa rader om Storskogens SK:s drygt 40-åriga historia har Gunnar Hjälmmark skrivit så kortfattat han kunde. Jag garanterar att han skulle kunna berätta i oändlighet.

Gunnar Hjälmmark är en människa som fortfarande kommer till lokalen med jämna mellanrum och hyllar grabbarna för deras insatser och även oss som idag leder klubben. Men sin egen insats är inget att orda om tycker han.

Men Gunnar, jag kan genom alla som passerat genom Skogens lokal inget annat göra än att buga mig djupt för den tacksamhet vi känner emot dig och ditt arbete för ungdomen i Sundbybergs kommun sedan 1955.

Gunnar Hjälmmark
Gm Christer Andersson