Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Rasbo IK

Följ

Rasbo IK

Följ oss för uppdateringar
Följ

Kontaktinformation

Namn Rasbo IK
Adress c/o Dennis Svensson Påskvägen 4
Postadress 75595 Uppsala
E-post styrelse@rasboik.com
Orgnr 817601-0299
Kontonr Bankgiro:5448-6469
A-lag Herr Div 2
A-lag Herrar Div 4

Om Rasbo IK

Rasbo IK en förening med känsla


Rasbo IK

Rasbo IK bildades den 2 april 1928 vid Frötuna gård av ett gäng grabbar som ville ha sitt idrottande lite mer organiserat. De som startade RIK var: Evert Axelsson, Emil Eriksson, Ivar Eriksson, Nils Eriksson, Gustaf Gustafson, Elner Mars, Lennart Nordenhag och Folke Widén. Vår första ordförande blev Emil Eriksson. Det är ingen slump att Rasbo idrottsplats med klubbhuset ligger där det ligger. Redan från början hade klubben stort stöd från dåvarande greven på Frötuna, Carl Bernadotte. Han upplät marken att anlägga fotbollsplanen på. Det goda samarbetet fortsatte sedan med greve
Oscar Bernadotte som också är hedersordförande i klubben.KLUBBLOKAL
Den första klubblokalen, som invigdes i början på 30-talet, utgjordes av en backstuga vid vägen. Det nuvarande klubbhuset byggdes 1955 och har sedan byggts ut (1980) med bl.a nytt domarrum. Det senaste tillskottet skedde 1995 då nya omklädningsrum anordnades i en fristående byggnad.

AKTIVITETER
Under de 70 år som gått sedan starten har idrottsgrenar kommit och gått.
Friidrott, cykel, bandy, bordtennis, ishockey och gång har bedrivits i olika omgångar i klubben. De som är kvar nu är fotboll, skidor, orientering och innebandy.


Fotboll är den enda idrott som varit med hela tiden sedan 1928 och utgör den största verksamhetsgrenen för oss idag. Den första seriesegern togs redan 1935 och klubbens bästa period hittills iföll på 60- och 70-talen då vi låg i division 4 tretton säsonger i rad. Under 70-talet utvecklades och expanderade klubben kraftigt. På 60-talet, då jag själv var med hade vi tre pojklag, men nu har klubben åtta pojklag, två flicklag och en stor knatteverksamhet. De senaste åren har fotbollskolan blivit en stor succé.
Närmare 200 ungdomar har varje år deltagit i de två veckorna på sommaren som verksamheten ägt rum både i juni och augusti. Populära inslag förutom fotboll har varit att ungdomarna får stifta bekantskap med hästar och hundar under kunnig ledning. Ungdomssektionen har de senaste åren även utökat sin verksamhet med innebandy och har nu åtta lag igång.


Skidor har funnits med nästan alla år. Det var bara några år på 60-talet som verksamheten låg nere. När elljusspåret tillkom vid Gåvsta 1971 fick ungdomsskidåkningen ett stort uppsving. Trots problem med snötillgång har det varit en populär verksamhet som dragit många ungdomar. Man har de senaste åren kompletterat verksamheten med terränglöpning för att kunna hålla igång
när vädrets makter inte fyllt sin uppgift.
Vasaloppsåkande har varit en betydande del av verksamheten. Redan 1951 hade vi vår första deltagare och på senare år har Rasbo IK haft 30-40 deltagare per år.

Orienteringen var stor i klubben under 30-40 talen. Den största framgången kom 1944 då Lars Kampf vann seniorklassen i DM. Verksamheten låg nere från 1954 till 1980 då en nystart gjordes. Flera framgångar har noterats bl a av systrarna Åsa och Ylva Gahne som har tagit flera DM tecken. Även femdagars orienteringen har klubben varit flitigt representerad med 15-20 deltagare varje år. Till kuriosa hör att historiens första 10-mila hade de första kontrollerna i Rasbo.

Antalet medlemmar var under 30- och 40-talen ungefär 50 stycken och först fyrtio år senare, 1970, passerades hundrastrecket. Vid jubileet var vi 500 medlemmar och vid 70 års jubileet 1998 var vi 825 medlemmar.

Ekonomi
Med ökad verksamhet kommer ju även ökade kostnader. I klubbens barndom var den stora inkomstkällan, förutom medlems- och entrèavgifter, festarrangemang vid klubbens egen dansbana som låg söder om den gamla fotbollsplanen. Den första dansbanan byggdes i slutet av 30-talet och 1943 byggdes en ny. Den största publikframgången kom 1949 då Calle Jularbo uppträdde. 1951 tog dansbaneepoken slut och dansbanan såldes för 250 kronor för att användas som ved. Under den expansiva perioden på 70- och 80-talen var julgransförsäljningen en stor inkomstkälla och nu är ju Bingolotto en stor välsignelse för oss, likväl som för hela föreningsrörelsen.

Marsloppet
Om man skall utse någon speciell person att personifiera klubben
under de sjuttio åren måste det bli Evert Mars.
Han var ju med och bildade klubben 1928 vid Frötuna gård och var aktiv i det mesta men speciellt fotboll, cykel, bandy och skidor. Efter den aktiva karriären blev han ledare i fotboll och skidor. På äldre dagar var han "hustomte" vid klubblokalen och innehade posten som matrialförvaltare till sin död 1994. Vid Everts 90-årsdag instiftade klubben ett terränglopp, Marsloppet, som vi arrangerar varje år i maj månad vid
elljusspåret i Gåvsta.

Bengt Karlsson
f.d Ordförande Rasbo IK

2007-03-14 23:54