Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Pite Runners
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Pite Runners.
Pite Runners LDK
Följ oss för uppdateringar
Krister Hansén sprang som ende från Pite runners Ultravasan 90km. Just det, 90km! Mycket imponerande!
Tack för att du delar med dig av denna race rapport samt en inblick i ditt träningsupplägg!
"Sedan drygt ett år är jag medlem i Piterunners, förmodligen helt okänd för de flesta i klubben, då jag är en så kallad brevlådesmedlem. Eller har varit i alla fall. Mina rundor går mest runt byn där jag bor i Arnemark. Däremot är jag inne på mitt 23 år som löpare. Under studietiden i Malmö under början av nittiotalet inledde jag min bana som löpare. Då hade jag ingen tanke på tävlingar, träningsplaner, mål osv. Det tog mig runt tio år innan jag ställde upp i en tävling, men då slog jag på stort. Det blev en multisporttävling här i Piteå som bara arrangerades under ett år. Efter det fick jag lite blodad tand när det gäller tävlingar, men jag springer bara några få utvalda per år.
Förra året blev lite av ett rekord för mig i antalet tävlingar, och det hänger i sin tur i hop med min träningsfilosofi som jag la om för två år sedan. Sedan dess har det handlat om mer än bara löpning, och jag försöker skapa en helhet när det gäller träning och hälsa. Ett av målen är att komma upp i en träningsmängd som ligger mycket över det klarat tidigare, utan att bli skadad eller sjuk. Därför satsade jag i år på Ultravasan. Det var ett sent beslut i våras så förberedelsetiden blev aningen kort, lite drygt 2 månader. Men eftersom jag tränat kontinuerligt i två år på ett kontrollerat sätt utan skador och sjukdomar och gradvis ökat mängden bedömde jag att det gick att komma i tävlingsform på den korta tiden.
Nu tränar jag utifrån Phil Maffetones filosofi som kort och gott kan sammanfattas: Träna långsamt, tävla hårt. Långsamt i detta fall hänger på pulsen. Hans formel kallas 180-formeln och bygger på att räkna fram en löpares mest optimala aeroba bas-tröskel. MIn tröskel har legat på 129 de senaste två åren. Eftersom jag har lyckats genomföras dessa två träningsår utan skador eller fler förkylningar än två per år, i mitt fall tror jag att det handlar om en under båda åren, kommer jag nu att höja min tröskel fem slag till 134, i enlighet med Maffetones filosofi. Vid denna gräns lägger jag mängdträningen. Alla distanspass och alla långdistanspass. Så gjorde jag också nu inför Ultramaran. Toppade dessutom mot slutet av träningsperioden med några tempopass och intervallpass. Men då körde jag hårt! Kortare vila och snabbare än vad som normalt rekommenderas, vid intervallträning. Exempelvis 5x1000m i tävlingsfart på 5000m. Vila 60sek mellan rep. En sådan träningsperiod eller tävlingsperiod är dock aldrig längre än max 8 veckor. I detta fall blev den bara 4veckor, inklusive nedtrappningen inför tävlingen. Resultatet blev helt okej även om jag hade tjänat på en längre förberedelse med fler mil och fler långa pass. Jag klarade Ultravasan på 11.09.20 och slutade på 412 plats bland herrarna. Mest nöjd är jag med att jag under loppet för varje kontroll förbättrade min placering och bara tappade 16 placeringar i slutet från min bästa placering trots kramp i höften de sista två milen.
Loppet var mycket stimulerande och tuffare än jag räknat med och jag är trots min tappade stortånagel redan inställd på nästa år."
En trevlig rapport att läsa Krister. Tack för den. Inspirerande. Alltid intressant att få höra olika personers syn på träningsupplägg och belastning/vila (tempo)!
RapporteraRapportera