16:00

IFK Luleå Akademi

Referat: Ohtana/Pajala FF - IFK Luleå Akademi

Hemma på Skolvallen vinner Ohtana/Pajala mot IFK Luleå Akademi med 5-0 (1-0)
Inledningen är jämn men i den 13:e minuten kommer Luleå i ett farligt anfall där Felle gör en fin räddning på markskottet. I anfallet efter är OPFF centimetrar från ledning när bollen smiter utanför. I den 16:e minuten slår Liam Alldén en långboll in mot Luleås straffområde där IFK:s mittback missar rensningen som snappas upp av Johannes Pekkari som lobbar över målvakten och bollen hinner precis över mållinjen innan den sparkas bort, hemmaledning 1-0. Nästa chans kommer i den 25;e minuten när Nisse Kenttä bredsidar en boll, ur bra läge, men mitt på målvakten. I den 35:e minuten får hemmapubliken hjärtat i halsgropen när Felle rensar en boll som tar på Elias Ylipää men turligt skruvar sig tätt utanför stolpen. Halvlekens sista chans har Joel Hiltunen när han är först på en förlupen boll där han chippar förbi en utrusande målvakt men bollen smiter tätt utanför. 1-0 i halvtid speglar matchen.
Andra halvlek inleds med ett Akademi skott som Felle lätt nyper. Sedan drar Luleås Elias Engström på sig ett rött kort för protest mot ett domslut där han applåderar sitt första gula varvid domaren härsknar till och visar ett andra gult. Det försämrar givetvis möjligheterna för Luleå som viker ner sig i andra halvlek. Matchavgörande 2-0 kommer i den 61:a minuten när "Kotten Ylipää" slår ett utmärkt inlägg som Johannes Pekkari avslutar på volley förbi en chanslös målvakt. Joel Hiltunen framspelad av Petri tråcklar sig förbi flera IFK:are innan han avslutar med att rulla in 3-0 i den 74:e minuten. 10 minuter senare fullbordar Johannes Pekkari sitt hattrick när han löper sig fri på en långbolll från Danne Mäki, dribblar bort sista försvararen och sätter in 4-0. I slutminuten klackar Borri fram Liam Alldén som behärskat placerar in slutresultatet 5-0.

Sett över 90 minuter är OPFF:s seger odiskutabel, laget gör säsongens bästa match och använder hela spelartruppen på ett klokt sätt i den 27-gradiga värmen. I OPFF är det svårt att plussa för enstaka spelare då alla gjorde gedigna insatser. Extraplussen idag går till Petteri Pellikka i försvaret, Nisse Kenttä och Daniel Mäki på mittfältet samt till Joel Hiltunen och "man of the match" Johannes Pekkari. I IFK Luleå Akademi går plussen Leon Isaksson, Rasmus Månsson och Lucas Wikberg.
Domaren Keijo Hyvärinen hade några tveksamma domslut men som helhet en säker domarinsats.
Hörnor: 3-5, Gula kort 0-2, Röda kort; 0-1