Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IF Mölndal Hockey

Följ

IF Mölndal Hockey

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej

Kontaktinformation

Namn IF Mölndal Hockey
Adress Idrottsvägen 5 Åby Ishall
Postadress 43162 MÖLNDAL
Telefon 031-87 10 00
E-post kansliet@molndalhockey.se
Orgnr 852000-2091
Kontonr BG 218-2129

Om IF Mölndal Hockey

Klubben
Namn: IF Mölndal Hockey
Bildad: 1970

Åby Isstadion
Byggår: 1976
Publikkapacitet: 1527/ alla sittplatser
Handikappvänlighet: Toalett och rullstolsramp på kortsidan
Café/varm mat: Ja/ Korv och Toast
Parkering/pris: Fler än 1000 platser/gratis


Från Dämmet till Mölndal Hockey Stars

Den första ishockeymatchen i Göterborgsdistriktet spelades 1938
på klassiska Dämmet ovanför Krokslättsvallen och gick mellan Fellows-Udden.
Under 40-50-talen var Mölndal mycket större än göteborg, bla beroende på att man hade två arenor, Sågdalen uppe i Kikås och Fellows vid Krokslättsvallen.
Under denna period var det vanligt att dom främsta spelarna i regionen valde Mölndal framför Göteborg, därför att det fanns betydligt bättre träningsmöjligheter. Göteborg hade då endast Gamla Ullevi som inte var speciellt välskött i förhållande till Mölndalsbanorna.

Då kraven blev högre gick det inte längre att bara spela på naturis. Den enda då befintliga isbanan vid Ågatan blev färdig 1959 genom många frivilliga arbetsinsatser.

Fellows-Sågdalen spelade i div2-3 under denna tid, och Sågdalen satsade hårt i början på 60-talet att gå upp i ettan men lyckades aldrig klara det. Båda klubbarna hade dock ganska bra ungsdomslag.

En tredje klubb bildades: Rapid, som satsade mest på ungdomssidan och hade inga lag i högre seiesystemet. Alla tre klubbarna var mycket verksamma, men dom hade alla problem, (exakt samma som idag 40 år senare) istider och ekonomi från år till år.
Det var däför naturligt att önskemål om sammanslagning kom fram.


Initiativtagare till detta var från början Thure Larsson som drog upp riktlinjerna. Malte Larsson, Georg Gustafsson o Kalle Lövgren följde upp och sammankallade klubbrepresentanterna. Många möten hölls i Idrottshuset.
Man ville driva både bandy och hockey och ville satsa vidare då allt fler ungdomar började ägna sig åt dessa sporter, och Mölndals kommun visade sig vara välvilligt inställd på breddad ungdomsverksamhet.

Sammanslagningen föverkligades år 1970 och klubbnamnet ändrades till FSR Mölndal, vilket var den första bokstaven i dom tre klubbarna. En huvudstyrelse valdes och bestod av:
Ordf: Sven Ohlsson
Sekr: Thure larsson
Kassör: Arne Lilja
Samt: M. Larsson o G Gustafsson Sågdalen.
..........O.Håkansson o BÅ Ferm Fellows
..........Eiron o Erne Andersson Rapid

År 1971 ändrades namnet till Mölndals IF, och efter ett par års samarbete med bandysektionen blev det åter en delning då bandyn gick ihop med Fässbergs IF. 1991 ändrade dom då namnet till Mölndal Bandy.

Sammanslagningen kom rätt i tiden och dom kommande åren var arbetssamma, men tack vare outtröttliga ledare arbetade klubben vidare.Nästa steg kom naturligt, man frågade Kommunen om en ishall.Efter en del uppvaktande av kommunalråden Skoog o Pellmerasom sa att det inte var aktuellt med en ishall före 1980.

Föreningen ansåg att det var otänkbart med så lång väntetid och bestämde sig för att göra någonting åt gamla Isbanan, en överbyggnad. En kostnadsberäkning blev på 350 000kr och då det ej fanns likvida medel kontaktade man Svenska Handelsbanken.
Man lånade summan mot tecknande av andelar, men då Mölndals kommun ägde isbanan kunde man inte företa sig något om man inte fick tillstånd till överbyggnaden.
Kommunen sa dock nej pga "grundförhållandet på banan och ammoniakaggregatet". Man påtalade då att detta gjordes på fler platser i landet och läget ljusnade då då motorvägen och flytten av järnvägen skedde fortare än beräknat.

Säsongen 74/75 spelade laget sina matcher i Scandinavium, och
kommande säsong 75/76 flyttade man sina matcher till Frölundaborg Åby Isstadion blev klar 1976 och man började en långsiktig planering för att höja den sportsliga nivån på seniorlaget. Säsongen 1983/84 klev man upp i div, och målsättningen var att bli en stabil div1 klubb med en bra ungdomssektion.
Och säsongen 87/88 blev föreningen historisk då man som första svenska klubb värvade en rysk hockeyspelare till klubben.

Säsongen 90/91 ändrades namnet till Mölndal Hockey och laget kvalade till elitserien och var mycket nära men föll på mållinjen, men med mycket bra spel. Efter säsongen 90/91 drog sig klubbens huvudsponsor ur och en sanering av ekonomin blev nödvändig.


Senare års fakta:
1992: Daniel Alfredsson lämnar klubben för spel i Västra Frölunda.
Laget spelar fortfarande i division 1.
1995: Klubben åker ur ettan och får stora problem med ekonomin.
1997: Stefan Axelsson kommer från Frölunda.
Laget börjar fungera och etablerar sig i toppen av division 2.
1999: Laget kommer tvåa i kvalet till hockeyallsvenskan.
Ekonomin stadigt bättre.
2000-2001: Mölndal får en gratisplats i allsvenskan efter Västerås IK:s konkurs. Planer på att betala sina skulder, delvis med hjälp av arbetsinsatser åt kommunen.
2001-2002: Klarar inte att hålla sig kvar i allsvenskan på våren utan åker ner i div 1. Kommer 6:a i div på hösten. Vinner fortsättningsserien på våren och håller kvar div1 platsen.
2002-2003: Kommer 11:a i div1 och får kvalspela på våren.
Tackar nej till Div1 2003-2004 på våren av ekonomiska skäl,
och spelar i Div2 istället.
2003-2004: Vinner Div2 och Div1-kvalet övertygande.
Går upp i Div1 till säsongen 2004/2005.
Ekonomin stabiliseras och på väg upp.
2004-2005: Mölndal kommer på 11:e plats i Div1, kommer 4:a i kvalet och åker ner till Div2 igen. En turbulent säsong för Mölndal på många sätt.
2005-2006 En turbolent säsong igen med alaget långt ner i tabellen och kvalspel med osäker framtid, tillslut blir det div. 2.
2006-2007

2007-2008
Skriven av Anette Nyholm 1993 och