26 maj 2024
16:00

IK Vista /ÖIS

Första serieförlusten i tät drabbning mot Aneby/Bälaryd

Återigen var det dags att besöka Aneby, men den här gången bytte vi kyla och konstgräs mot värme och naturgräs. Regnet hade piskat ner någon timma före avspark och kombinerta med den varma luften blev det en något kvalmig känsla. Aneby/Bälaryd har visat sig vara en riktig mardröm för oss och vi har inkasserat två större förluster med 8-2 i en träningsmatch 2023 och 4-0 i cupen i våras. Därmed var det inte svårt att hitta revanschlusta hos spelarna som ville visa att de var ett betydligt bättre lag än vad de preseterat tidigare mot Abeny/Bälaryd.

1:a perioden
Matchen blåstes igång fem minuter innan utsatt tid då domaren hade kort om tid för att hinna till nästa match i Lommaryd. Matchen startade i ett rasande tempo och anfallen avlöste varandra. Det var bortalaget som skapade farligast lägen när Pelle var framme både en och två gånger men blev störd vid båda tillfällena vilket gjorde att avsluten inte hamnade där han önskade. Inledningen var jämn med ett visst övertag för de rödklädda. Därför var det riktig kalldusch när hemmalaget gjorde två mål mellan minut elva och tolv. Två klassiska skitmål som var kombination av obeslutsamhet och otur i hemmaförsvaret. Efter målen tog Aneby över mer och var farliga med sina långa, höga diagonala passningar mot sina snabba yttrar. Vista/ÖIS vaskade oftast fram sina chanser genom instick mellan ytter- och innerback, men anfallen lev resultatlösa och Aneby/Bälaryd gick till första vilan med ledning 2-0.

2:a perioden
Pelle beövde endast fyra minuter för att få in reduceringen till 2-1. I en stenhård kamp på förlängda mållinjen lyfter han bollen över sin motståndare och driver mot mål, ur snäv vinkel tofflar han in bollen precis intill målets bortre stolpe. Matchens mellanakt var mer tillknäppt än första perioden. Vista/ÖIS låg närmre sina motståndare och gav dem inte så mycket tid att måtta sina långa bollar bakom backlinjen. De bollarna som de lyckades pricka in bakom backlinjen var Alexander i mål ofta påpasslig på och lyckades avstyra. Aneby/Bälaryd å andra sidan verkade ha justerat sin backlinje som låg något tätare och spelade mer tillsammans än i första perioden, vilket gjorde att insticken som var lyckosamma i första perioden blev svårare att få till för de rödklädda. I slutet av perioden skapar hemmalaget lite tryck med flertalet inlägg, men Alexander är vaken och styr undan. Han hinner också med att göra en kalasräddning på en frispark strax utanför straffområdet. Efter andra perioden är ställningen 2-1.

3:e perioden
Om period två var tillknäppt så exploderade verkligen matchens sista tredjedel. Tio minuter in i perioden slår Elias en hörna som når fram till Jonathan som borrar in bollen i målvaktens högra hörn, kvitterat till 2-2! Historien från första perioden upprepar sig när Aneby får göra två snabba direkt efter kvitteringen och går upp till ledning med 4-2. Intensiteten i matchen ökar och närkmaperna blir tuffare. Vista/ÖIS får kämpa för varje millimeter på plan och lyckas få in 4-3 med fem minuter kvar när Wide ska friställa Pelle men en back hinner emellan men inte bättre än att han glidtacklar bollen in i egen kasse. Bara minuten senare får hemmalagets duktiga innermittfältare vända upp ostört och attackera bortaförsvaret med fart, kraft och finess. Han tar sig mellan två backar och placerar in 5-3. Vista/ÖIS vägrar att ge upp och Pelle hittar fram till Wide som kan dundra in bollen till 5-4. Bortalget gör en sista ansträngning och vinner boll direkt efter avspark. Mitt på motståndarnas planhalva blir Jonathan kapad och domaren väljer att inte blåsa frispark utan han blåser av matchen. Protester uppstår i Vista/ÖIS, men domaren som hade bråttom till Lommaryd är säker p åsin sak, matchen slutar 5-4.

Sammanfattning
Aneby/Bälary är fortsatt ett spöke och deras spelstil passar inte oss speciellt bra, även om vi var närmre i den här matchen än tidigare. Stora och tunga spelare som utnyttjar sin fysik till fullo. Många spelare med bra tillslag som fick möjlighet att lyfta långa bollar, något som vi inte är helt bekväma med. Trots allt starkt av killarna att hitta energi efter snöpliga mål, men det kändes som att det saknades lite energi jämfört med de tidigare matcherna i serien. Förhoppningsvis kan förlusten höja intensiteten på veckans träningar så att vi kommer väl förberedda till nästa match mot ett annat topplag, Sävsjö FF. Alexander är värd ett omnämnande då han höll oss kvar i matchen i slutet av andra perioden och i övrigt spelade stabilt mellan stolparna.