29 juli 2023
16:00

Habo IF

Snöplig finalförlust trots fin insats

Vista som var uträknade, sist i gruppen trots bra spel, reste sig på 9 och kom till slut tvåa i gruppspelet. B-slutspelet var en framgångssaga efter skön straffvinst mot Hultsfred och fantastikst spel i semin mot Brokinds IF och seger med 4-0. I finalen väntade Habo IF, ett lag som vi är väl bekanta med från seriespelet. Jan-Åke hade tittat på deras kvartsfinal och kommit med en muntlig scoutingrapport, iaktagelser som också bekräftades när vi såg första halvlek av Habos semifinal mot Tingsryd. Hårt jobbande lag som satsar mycket på fysiskt spel och långbollar, beroende av individuella prestationer för att komma till lägen. Taktiken var klar för Vista, man skulle vara bollförande, slå enkla passningar och försöka få motståndarna i rörelse för att skapa luckor i deras täta defensiv och det kändes på förhand att det här skulle bli en tät tillställning.

1:a halvlek
Precis som väntat inleddes matchen ganska tillknäppt. Vista hade mycket boll, men främst på egen planhalva. Habo var vassa och utnyttjade att planen var kort med långa in- och utsparkar som vållade en del bekymmer för de rödklädda. Vista kommer till ett par bra lägen efter ett par minuter och vaskar fram ett par hörnor som tyvärr blir resultatlösa. Filip kommer igenom på högerkanten och avlossar ett skott från snäv vinkel som går ut via stolpen. Habo har fram till minut 13 inte ett skott på mål och det är därför väldigt olyckligt när de rödklädda slår en något snål inspark som sen blir en felpass som Habospelarna hugger direkt på och helt otagbart kan rulla in 0-1. Habo tar efter målet över och skapar en del oreda framför mål, men Olle är vaken och kan tillsammans med sina lagkompisar reda ut situationerna och det står 0-1 i paus.

2:a halvlek
Känslan i paus är att det defintivt inte är avgjort, sett över första halvlek har Vista varit spelförande och skapat flest lägen. Killarna kommer ut till andra halvlek med bra energi och matchbilden är ganska lik inledningen av första halvlek. Efter sex mnuter tar Pelle ner en höjdboll på mittplan, låter bollen studsa och trycker till på halvvolley. Bollen går i en fin båge över Habos målvakt och in i nät, kvitterat till 1-1! Habo trycker upp spelet och det är lite nervöst i hemmaförsvaret stundtals vilket leder till några reultatlösa hörnor och frisparkar. Med 7-8 minuter kvar flyttar Vista upp positionerna och går för segern. Pelle får chans på frispark, men målvakten i Habo räddar uppe i krysset. Wide kommer till skottläge från när håll men de blåvitrandiga spelar uppoffrande och fredar sitt mål. Med fyra minuter kvar får Habo frispark till höger utanför straffområdet. Man lyfter in bollen, en Vistaförsvarare får undan den men inte bättre att en Habospelare direkt får en fot på bollen så den går in i straffområdet igen och framför Olle står en Haboit och tåar in bollen till 1-2. Spelarna i rött ropar på offside, spelare från Hultsfred som stannat för att titta på matchen skriker också att det är offside, men domaren är säker på sin sak, mål för Habo. Sista minutrarna jobbar Vistaspelarna frenetiskt för att få till en kvittering men lyckas inte komma till några klara lägen mot ett vilt kämpande motståndarlag. Matchen slutar med förlust 1-2 och Habo går hem som segrare.

Återigen en fin insats av killarna mot ett tufft motstånd. Vi släpper in två så kallade skitmål, varav det ena förmodligen borde dömts bort för offside, vilket också Habo-ledarna halvt om halvt tyckte. Matchen var jämn sett till målchanser, men spelmässigt var Vista något bättre. Killarna var väldigt besvikna efter slutsignalen, men kommer säkert blicka tillbaka på cupen i Vimmerby som något positivt. Kan vi hålla den här nivån och intensiteten under höstens seriespel kommer poängen att trilla in även där.