Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Högdalens AIS

Följ

Högdalens AIS

Följ oss för uppdateringar
Följ
Högdalens AIS
Välj lag/grupp

Kontaktinformation

Namn Högdalens AIS
Adress c/o Ivan Llorca, Mölndalsbacken 134
Postadress 12266 Enskede
E-post haiskansli@live.se
Orgnr 802006-2439
Swish 1231326578
Kontonr PlusGiro: 658564-0

Om Högdalens AIS

Högdalens AIS bildades 1966. Föreningens ursprung och utveckling är starkt kopplad till förorten Högdalens utbyggnad i början på 60-talet.

Redan 1961 fanns i Högdalen en förening, som spelade ishockey. Högdalens IC, grundat av Stig Löfving (”Mr Högdalen”). Stig startade verksamheten för att ungdomarna i Högdalen skulle få möjlighet att spela ishockey i S: t Erikscupen.

Under 60-talets början fanns det ett antal fotbollsspelande kvartersgäng i området. Juventus från Harpsundsvägen, Tre Stjärnor från Björksundsslingan, Rondo från villaområdet vid Högdalens Sjukhus samt IF Barkätarna från Sjösavägen. Andra lag att nämna är Lejonen, Tegelstapeln, Röda Stjärnan och Zingo.

Den 3 oktober, 1966 slogs alla dessa kvartersgäng samman med Högdalens IC och antog namnet Högdalens AIS med Berglund som första ordförande. Stig Löfving fortsatte vara starkt engagerad i föreningen fram till sin pensionering 1991. Högdalens AIS har under årens lopp varit verksam i ett flertal lagidrotter.

Föreningen bedrev Bandy under åren 1967-92. Under säsongen 1989 var laget uppe i div 2. Ungdomarna i området prioriterade ishockey och fotboll varför bandyverksamheten försvann.

Högdalens AIS hade också en sektion för Basket. I huvudsak var det elever från Åsö Gymnasium, som ansvarade för detta. Laget gick i början på 80-talet över till Hammarby IF.

Ishockeysektionen var verksamt ända fram till 1982. Det året var man uppe i kval till div 2. En oavgjord match mot Finspång fällde HAIS och därmed också föreningens A-lag.

Under Göte Petterssons ledning bedrevs bordtennis och föreningen spelade seriespel i bordtennis ända upp i div. 3.

Fotbollen blev under många år den sammanhållande verksamheten. Av alla kvartersgängen bildades en mycket livskraftig sektion, som fortsatt har en stark ställning i föreningen. Jonny Näsholm och Gunnar Eklöf var tränare, respektive lagledare i fotboll. Jonny och Gunnar hade hand om både junior- och seniorlaget under många år och förde seniorlaget från div. 8 upp till div.3 på bara 5 år. Högdalens A-lag var bäst under mitten på 70-talet. Träningsläger genomfördes utomlands. Länder som Rumänien, Jugoslavien, Holland och Italien besöktes av HAIS fotbollslag.

I hällande regn såg över 3000 åskådare HAIS spela 1/8-delsfinal i Svenska Cupen mot Elfsborg på Hagsätra IP den 24 Juli 1977. Matchen slutade 0-5 men HAIS hängde med hela första halvlek som slutade 0-1.

Fotbollssektionen slogs 1977 samman med Stureby SK. På så sätt räddades Stureby kvar i div. 4. Säsongen 1977 spelade laget under namnet Högdalen/Stureby. Tre år i rad från 1976-1978 var laget nära att avancera till div.3 (motsvarar div.2 idag). Vi kom nämligen på andra plats tre år i rad, men hade oturen att ha samma poäng som seriesegrarna, men sämre målskillnad. Året därpå hade vi bättre målskillnad, men 1 poäng mindre. Efter all turbulens och problem med att få sammanslagningen att fungera på alla plan, avslutade Högdalens AIS samarbetet med Stureby SK 1979 och började om från div.8 igen. Men redan 1982 var HAIS uppe i div. 4 igen då med Ulf Björklund som tränare. Senaste säsong, spelade HAIS A-lag på en betydligt blygsammare nivå. Laget har under åren tappat många talanger till omgivande storklubbar och spelar i div. 5.

Innebandyn är i dag den stora sporten i föreningen och på -90 talet så firade Damlaget stora segrar i form av SM-guld (4st) och Europacupsguld (3st) Ungdomssidan har flertal medaljer av olika valörer. De senaste i föreningens namn är tagna av F92 och F94 då de spelade sina sista år som ungdomslag.