Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Gimo RK
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Gimo RK.
Gimo Ridklubb - Årets förening 2022
Följ oss för uppdateringar
Nu har vi kommit till att prata om hästens sinnen
Sinnen
Hästar är bytes- och flyktdjur som upplever omvärlden på ungefär samma sätt som sina vilda förfäder. Deras fem sinnen (syn, lukt, känsel, smak och hörsel) hjälper dem att upptäcka faror.
Syn
Hästar ser jättebra! De har också ett bra mörkerseende även om deras ögon tar lite tid på sig att anpassa sig när de går mellan olika upplysta områden. Genom att deras ögon sitter på sidan av huvudet skiljer deras synfält sig från vårt. Hästens synvinkel är över 300 grader – med andra ord kan den se från sin ena has till den andra och de är snabba på att se en rörelse i omgivningen Däremot har hästar ett blint fält rakt bakom öronen och över ryggen. Det är bra att känna till och tänka på när hästen exempelvis ska ridas in.. Här kan du se en bild på hur hästen ser För att kunna se rakt bakåt måste alltså hästen vrida något på huvudet. Hästen fokuserar för att se klart genom att lyfta eller sänka huvudet. Med sänkt huvud ser hästen saker på nära håll tydligare medan de lyfter huvudet för att se saker på långt håll. Detta är bland annat viktigt att tänka på när hästen ska hoppa. Får den inte titta upp och se hindret så kommer den inte hinna se det tidigt nog för att klara hindret. Hästen kan dock inte se ett hinder under sig precis när den hoppar över det, inte heller kan den se gräset den äter om den har sänkt huvudet för att beta.
Lukt
Hästar har ett väl utvecklat luktsinne som hjälper dem att skilja det kända från det okända. Och de märker snabbt om något avviker från det ”normala”. Lukter som kan få en häst att reagera starkt är till exempel brandrök och vilda djur som älg och vildsvin. Det är framför allt genom dofter som hästar kommunicerar med varandra.
Smak
Smaken tar vid när lukttestet är avklarat, det vill säga hästen väljer i första hand ut vad den äter med hjälp av lukten, sedan efter smaken. Hästar brukar ogilla bitter smak och föredrar sådant som är sött.
En häst som luktar eller smakar på något obekant eller en hingst som får lukt på ett sto grimaserar genom att ”rulla upp” överläppen. Det kallas för att flema.
Känsel
Ibland kan man se verkligt tuffa tag bland hästar ute i en hage och vi kan tro att hästen är okänslig men hästar är mycket känsliga varelser. Deras känsel är väl utvecklad, framför allt kring nosen och mulen. Klipp aldrig bort känselhåren runt mulen! Hästen har ju svårt att se precis rakt framför sig, men med hjälp av känselhåren kan den registrera att den kommer i kontakt med något. Hästars hud och päls är känsliga och kan reagera på minsta fluga. Du kan se hur det rycker till i hästens hud när flugan promenerar över pälsen.
Hästen är också känslig för hur den hanteras. Det är också något som kan övas upp så att känsligheten och förmågan att uppfatta mycket fina hjälper blir ultrafin. En finstämt inlärd häst vet reagera på små hjälper som - en tryckning med skänkeln, en tygelkramning med handen, en viktförändring. Å andra sidan kan en felriden häst lära sig att "sortera bort" ryttarens hjälper. Den blir i stället extremt ouppmärksam och verkar totalt okänslig. På en ridskola blir ofta hästarna lite mer okänsliga eftersom det är många ryttare som rider samma häst vilket gör att hjälperna ges lite lite olika av varje ryttare och hästen skaffar sig en generell uppfattning av vad varje hjälp betyder.
Hörsel
Hästar hör jättebra och kan uppfatta mycket högre toner (frekvenser) än människan. Du behöver alltså inte skrika åt din häst. Den förstår inte vad du säger ord för ord, men den är mycket känslig för röstläge och tonfall - om du talar bestämt, uppmuntrande eller lugnande. Hästen kan höra saker på långt håll och reagera innan du själv uppfattat ett enda dugg. Öronen är trattformade och kan vridas nästan ett helt varv. På så sätt kan hästen fånga upp ljud från alla håll och kanter oavsett från vilken riktning som ljudet kommer från.
Den här texten är till stor del lånad av Ridsportförbundet men du kan också läsa mer på följande länk
Vill du fördjupa dig ytterligare lite så är den här länken också intressant