Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Gimo RK
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Gimo RK.
Gimo Ridklubb - Årets förening 2022
Följ oss för uppdateringar
Kommunikation
Hur kommunicerar hästar och hur kan vi läsa dem?
Idag ska vi prata om hur hästar pratar med varandra och oss.
Och du, du missar väl inte det ursmarta tipset längst ner när det gäller att skapa lugn i hagen
I första hand kommunicerar hästar med varandra genom dofter, men även visuellt med hjälp av kroppsspråket, vilket även du kan lära dig att förstå. Alla hästar är olika. De har olika personligheter, temperament och fysiska förutsättningar. Genom att studera hästens mimik, kroppsspråk och rörelsemönster kan du lära dig att se vilket humör hästen är på. Hästens öron och kroppshållning avslöjar om den lyssnar, är arg eller avslappnad.
Kroppskontakt
Ett tecken på att två hästar tycker om varandra, är att de kliar varandras mankar och ryggar med tänderna. Hästar som kliar varandra har starka band, band som påminner om det som vi människor kallar för vänskap.
Gnäggandet
Att gnägga är hästens sätt att ropa på andra hästar. När hästen släpps ut i hagen, är det vanligt att den gnäggar om de andra hästarna inte syns till. Det hästen säger är: ”Är det någon här?” Ofta svarar de andra hästarna genom att helt enkelt gnägga tillbaka. ”Här är vi!” När hästen hälsar på någon som den tycker om – till exempel sitt föl eller sin ägare – är det vanligt att den ger ifrån sig ett lågt och mjukt gnäggande. Detta betyder ungefär: ”Välkommen! Jag är glad att se dig.”
Läs öronen
Hästar kommunicerar framför allt via kroppsspråk, och det viktigaste verktyget är öronen. Öronspelet är ofta lätt att se, både för andra hästar och för människor. Följ den här länken och du kan se bilder på hästars ansiktsutryck när häsen lyssnar, är arg, glad eller bara är avslappnad
Minspelet är viktigt
Hästar använder sig även av ansiktsmimik för att kommunicera med varandra. Signalerna är ofta mycket små, det kan till exempel röra sig om en vidgning av näsborrarna eller en skrynklad överläpp.Minspelet är, näst efter öronspelet, det viktigaste sättet för hästar att kommunicera med varandra.
Hästar kan vakta sin mat
När hästarna utfodras i hagen, kan det lätt bli bråk om maten. I vissa fall kan det räcka med en varnande blick för att en mindre ranghög häst ska lämna maten och gå sin väg. Det är också vanligt att den häst som är högst i rang lägger öronen bakåt, samtidigt som den hotfullt nafsar åt de andra hästarna. För att minska risken för bråk, bör man därför inte placera ut högivorna för tätt så inte en häst kan vakta två högar. Ett annan bra tips är att ge hästarna en hög mer än det finns hästar i hagen.
Lugn lönar sig
Du vet väl att din sinnesstämning smittar av sig på hästen när du kommer till stallet? Är du till exempel stressad kan det göra att även hästen blir orolig och nervös. Försök behålla lugnet och lämna stressen utanför stalldörren. Då får du och hästen bästa förutsättningar för en trevlig stund tillsammans.
Den är texten och bilden är lånad från RIdsportförbundets hemsida samt från minhast.se
Här kan du läsa mer