5 juni 2024
19:30

Gällstads FK

Seger mot Mariedal

Uppladdningen inför matchen kan närmast beskrivas som något kaotisk när avstängningar, skador, resor, jobb och andra bortfall gjorde att 19 (!) tillfrågade, aktiva som gamla spelare, saknades eller inte kunde delta. Så man fick bli lite kreativa för att fylla ut bänken när den gamla GFK-liraren Pontus Persson kunde bli spelklar strax innan matchstart då han inte spelat match för gamla klubben Redväg sedan 2021 och därmed kunde bli nyregistrerad.

Den uppladdningen verkade även följa med in på plan till matchstart, för GFK var inte alls med i början. Mariedal hittade stora ytor framför GFK:s backlinje och kunde hota gång efter annan. Men backlinjen tillsammans med Jonathan Kisch fredar sig. GFK:s första chans jobbar sig Oskar Lid till, då han pressar Mariedal-försvaret till att få bollen i egen kasse när man rensar bollen på varandra och det är sånär att det ställer målvakten. Oskar har även ett bra läge på hörna slagen av Arvid, men nicken går strax över. Annars är det i mångt och mycket Mariedal som tillåts styra över tillställningen. Man har ett par farliga chanser men ofta är det Viktor Lid eller Emil Andersson som i sista stund kan avvärja situationen. Även Elias Andersson agerar räddande ängel när han hinner före Mariedal-anfallare strax innan denna ska trycka in bollen från nära håll.

Till den andra halvleken gör GFK ett par taktiska drag för att minska ytorna framför backlinjen. Man ställer sig lägre i försvarsspelet och har en högre utgångsposition med yttrarna för att hjälpa anfallarna när väl chanserna kommer. Och chansen dyker upp i den 63:e minuten när en skarv sätter Oskar i ett bra läge. Han håller undan sin försvarare och placerar in 0-1 vid målvaktens vänstra stolpe. Bara någon minut senare får Oskar ett nytt, fint läge och han får bollen över en utrusande målvakt till 0-2. Fem minuter senare ser Simon Broman att målvakten står långt ut och drar till med ett lobbskott strax in på Mariedals planhalva. Den går i en perfekt båge och seglar över målvakten till 0-3. Något ologiskt sett till matchbilden och bättre skulle det bli för GFK. I den 76:e minuten bryter David Johansson ett uppspel högt upp i plan och bollen går till Simon Forsblad som lugnt och behärskat placerar in bollen i målvaktens högra hörn med ett skott strax utanför straffområdet, 0-4. Men det blir lite nerv i matchen när Mariedal reducerar direkt efter avspark när en chans dyker upp från ingenstans, 1-4. David Johansson har därefter en trippelchans att helt döda matchen, men stolpen och en vilt sprattlande Mariedalmålvakt på mållinjen lyckas ändå hålla bollen borta från att gå in. Så matchen slutar 4-1 till GFK.

En ruskigt härlig seger! Kanske inte helt rättvis sett till matchbild, men man höll ut i första och fick bättre grepp om matchen med de taktiska omdispositionerna i den andra.
Nu väntar en intensiv vecka med matcher på måndag (Äspered, 19.00 på Åvalla) och torsdag (Kronäng, 19.00 på Rånnevi). Matchen på torsdag är flyttad från fredagen med anledning av studentfirande.
På måndag saknas Arvid Bygård då han igår drog på sig sitt tredje gula kort, men en hel drös andra spelare bör åter vara tillgängliga.