Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om FRITIDSTOUREN
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från FRITIDSTOUREN.
Fritidstouren
Följ oss för uppdateringar
Hur fan började det här egentligen? Varför startar man en tour? När kallas det egentligen en tour? Vem är statistiskt sett den bäste? Hur många tävlingar har ni egentligen spelat? En del av de här frågorna/statistiken har passerat revy tidigare, så ha överseende ni som har sjukligt bra minne. För oss andra gör vi en liten refresher om hur det ligger till.
Från början var vi alltså bara sju stycken spelare. Det var folk som jobbade med ungdomsarbete främst i kommunens tjänst. Det här med golf var ju en trevlig hobby som vi alla höll på med. Ute på GK så var vi synnerligen intresserade av att tävla. Nackdelen med det var att de flesta tävlingar var företagsgolftävlingar som vi aldrig kunde vara med på. Tävlingsveckan missade vi ogärna, även om torsdagstävlingen (Selins om jag inte missminner mig) sällan fick helnyktra deltagare från vårt gäng. De som anmälde sig och orkade leta sig ut den torsdagen var i regel rätt slitna (sommaronsdagsetage tog helt enkelt ut sin rätt). Men tävla är ju kul, särskilt mot andra bleck. Vad göra?
Ett möte med hugade bokades på gräddhyllan inne på dåvarande köpcentret Arkadens fik. Johan Ögren, Thomas Rylander, Fredrik Lindqvist och så de nuvarande tourspelarna Adam Larsson, Matte Lindh, Daniel Boström och undertecknad satte oss ned för att komma fram till något vettigt. Touren föddes – helt enkelt något av Rönnbäckens eget Grunden BOIS.
Fem deltävlingar lät rimligt. Det fick ju inte bli för mycket av det goda.
Betting? Givetvis, men i sann kommunal anda skulle gracerna fördelas förhållandevis lika. Ingen skulle lämnas utanför. Årsavgiften från början var 300:-. Av dessa pengar köptes det ett litet prisbord. Sistaplatsen fick en pollett för att gå och träna på rangen. Vid en av tävlingarna lämnade förresten två spelare återbud. En treboll och en tvåboll avgjorde den tävlingen.
Året efter förlorade vi Johan Ögren som la av med golfen. Kanske att musicerandet lockade mer än dubbelbogeys månne? Sex spelare gjorde istället upp om toursegern.
Ja, ni hör själva. Sex ynka spelare? Är det verkligen att betrakta som en tour? Vi tyckte nog det, spelarde vidare, men började så smått ändå fundera på expansion. Touren -02 genomfördes med fem deltävlingar i alla fall.
Till 2003 hade vi iaf värvat tre nya spelare. Anders Gustafsson, Tomas van der Kwast och Anders Auoja anslöt och för första gången tvingades vi boka 3 starttider.
Så här höll det på, någon droppade av, vi värvade nya spelare. 2005 innehöll touren för första gången tvåsiffrigt (11st) med spelare. 2008 var vi 13st spelare. 2009 skedde största expansionen någonsin. Touren hade 18 spelare till start. Enda gången vi varit 18st på startlinjen var dagen före midsommarafton 2009.
Fram till idag har vi iaf hållit på med nästan samma koncept. Tourtävlingarna har mer eller mindre permanentats, även om det tweakas på detaljerna inför varje år.
Det här inlägget skulle ju handla om statistik egentligen. Så, lite siffror så:
Under årens lopp har sammanlagt 33st spelare (+/- 0st Ekman ;) ) haft tourkort. Idag har vi 17st aktiva tourspelare och 16st tourpensionärer.
Antal tävlingar 2001-2020: 139st
Antal majortävlingar: 34st
Antal tävlingar på annan bana än Skellefteå GK: 29st
Andra banor:
Piteå 11st tävlingar
Boden 4st
Norrmjöle 6st tävlingar
Sörfors 2st tävlingar
Puttom 1st tävling
Veckefjärden 5st tävlingar
Antal scorekort utfärdade: 1175st
Antal deltagare per tävling: 8,45 i snitt spelare i varje deltävling sedan 2001
Meste tourspelare: Adam Larsson, 137 tävlingar.
Antal tourvinnare: 11st, på 20 år
Antal olika vinnare i deltävlingar: 24st
Snittligan:
Högst deltagande på touren: Adam Larsson, spelar i snitt 98,6% av tävlingarna på touren (2001-2020)
Mest inspelade pengar i snitt: Robban Mikaelsson, 912,80kr (4 säsonger)
Mest inspelade poäng/tävling till maratontabellen: Kristoffer Lundström 10,11 poäng/tävling
Bästa segerprocent: Anders Auoja, vann i snitt 27% av tävlingarna han ställde upp i.
Bästa segerprocent på majors: Andreas Marklund, vann i snitt 31,3% av majortävlingarna han ställde upp i.
Bästa snitt på att vinna touren: Anders Auoja, vann i snitt 28,6% av toursäsongerna som han spelade.
Lägsta snittscore under en säsong: 73,21 – Nicke Karlsson 2020
Längsta win streak:
Tobbe Johansson, 2018 - Seger 4 tävlingar på raken
Kristoffer Lundström, 2007-2008 – Seger i 3 tävlingar på raken
Andreas Marklund, 2014 – Seger i 3 tävlingar på raken (visserligen bommade han två tävlingar, men likafullt vann han de tre stycken som han ställde upp i)
Daniel Boström, Kristoffer Lundström och David Lundqvist vann den första tävlingen de ställde upp i.
Lars Isaksson, David Lundqvist och Fredrik Lindqvist II vann samtliga den första majorn de ställde upp i.
Trevlig läsning & stats "down memory lane". Snart börjar ny säsong där nya minnen och ny statistik kommer in i historieböckerna. Längtar redan!
RapporteraRapportera