11:30

Kiruna AIF

Referat: BT City HF - Kiruna AIF

Nära, nära

BT City har fått bekänna färg under helgen, när man mött seriens två bästa lag. Man hade 1-1 efter första i Överkalix, i lördagens match. Ett par snabba hemmakassar, i början av mittrundan, förstörde den dagen och siffrorna for iväg i lavinartat fart.

Det har varit problem med att få ihop lag under senare del av serien, då sjukdomar, utbildningar och arbete ställt till det. Tretton tappra utespelare mot Överkalix blev tolv mot seriesegrarna AIF i söndagens match. Då det varit brist med forwards, är det många backar som fått hålla till på okänd mark, och visat prov på offensiva färdigheter.

Dagens lineup bestod av fyra backar, något som inte brukar höra till vanligheten. Men det visade sig snabbt att anfall är bästa försvar, när Kim Karlsson gör 1-0 redan efter 1,28 framspelad av sina back kollegor Olersbacken och Brännholm. Några boxar klaras av innan hemmalaget får sitt första pp, och ställer upp med fem backar i sin första powerplay uppställning.

Bara tio sekunder behöver City, innan Niclas Olersbacken sätter tvåan, framspelad av ”Jockarna” Rismalm och Brännholm. 2-0 efter första tjugo, trots ett markant spelövertag från bortalaget.

De medresta Kiruna supportrarna var knäpptysta, möjligen små chockade, och ett lågmält heja AIF kom efter dryga arton minuters speltid. När halva mittakten spelats hade bortalaget hämtat in ledningen. Gustav Nyrén styr snyggt in Anton Åbergs delikata passning, efter att Gustav Karlsson vunnit en tekning i anfallszon knappt två minuter efter kvitteringen.

Korv är gott

”Gurra” Karlsson ska ha extra beröm för sin inställning, med tanke på att han jobbade natt mellan matcherna. Efter att City åkt på en 2+2, klarar man första men under den andra tvåan att matchen åter igen kvitterad. Optimistiska tongångar hördes från AIF:arna, när man till slut hittat rätt fik att handla ur, inför den sista perioden. Nu ska det nog ordna sig, sa Peter Lindahl när han tuggade i dagens femte varmkorv.

En femma för var sitt lag avslutas perioden med, som kvittades. ”Åbbe” game, tillsamman Nyrén som tacklades våldsamt, hade spelat klart och plötsligt var dom bara tio.

Tjugo sekunder

”Risen” ger City ledningen i periodens första anfall, framspelad av, ni förstår, backarna ”Tomten” Karlsson och Olersbacken. Hemmalaget kämpar heroiskt och hjälper storspelande Joel Bäckström föredömligt och en ”skräll” kommer närmare och närmare.

Kvitteringen kommer efter 11.38 och ledningsmålet för AIF två minuter senare. Ett tröttkört BT City som gick på knäna, la sig inte platt utan krämade ur det sista från sina slitna kroppar och skapade en del farligheter i slutjakten. Spiken i kistan kommer efter 16.23 då Daniel Taavo fastställer slutresultatet.

Imponerande insats av hela laget, något att ta med sig till fortsättningsserien efter jul.

Hedrade

Ulf Roslund och Christer Fjellström vart uppmärksammade av Norrbottens Ishockeyförbund och ordförande Michael Persson innan matchen, och tilldelades varsin standar för långt och idogt jobb för hockeyn i norr.