1 oktober 2022
16:00

Bälaryds IK

Referat: Norrahammars GIS - Bälaryds IK

A-laget fick en blytung start på kvalspelet. Vi fick åka hem från Hammarvallen med en svidande förlust mot Norrahammars GIS med hela 5-0 (2-0). ”Bäst när det gäller” är ju en sliten klyscha men ändock väldigt sann. För vår del så gjorde vi definitivt inte vår bästa match för året när det gällde som mest. Förvisso mötte vi ett bra motstånd men vår egen insats var långt ifrån klockren. Sen kan man ju alltid sitta och fundera på ifall det var NGIS som gjorde oss dåliga eller om det var vi som gjorde dem bra. Oftast är ju detta en kombination. Stor matchhjälte för hemmalaget blev Anton Borgström som satte hela fyra mål.

Första halvlek blev jobbig för oss. Vi fick mestadels ägna oss åt försvar då vi tappade boll gång på gång alldeles för lätt i uppspelasfasen vilket gjorde att NGIS kunde skölja över oss ideligen. NGIS fick bra betalt för sin press men framförallt var problemet att vi hjälpte varandra för dåligt på planen med kommunikation mm och väl även blev lite statiska. När vi märkte att detta var en dag då vårt normala spel inte satt som vi ville så borde vi lyft lite längre bollar istället och varierat oss mer. Nu blev det som sagt mycket bolltapp i dåliga lägen vilket ju inte funkar nåt vidare. Hemmalaget tog ledningen efter 10 min efter inspel från kanten och ett skott i nättaket fram till 1-0. Emellertid var det så att de gånger som vi lyckades ta oss in på NGIS planhalva på ett bra sätt så var vi rätt vassa. Under första 45 minuterna hände detta som sagt inte så jätteofta men när det hände så förmådde vi ofta skapa oro och i 18:e minuten var vi väldigt nära att kvittera när vi fick till en bra omställning. Mihael Soldan trampade iväg i djupled och spelade in till Gentijan Preteni som var millimeter från att sätta bollen. Mycket närmare går inte att komma. Även Liam Lindstrand hade ett farligt avslut efter knappa halvtimmens spel men skottet smet tätt utanför. Istället kunde NGIS öka på till 2-0 i 37:e minuten på nick där vårt försvarsspel lämnade mycket i övrigt att önska då hemmaspelaren fick stå helt omarkerad och knoppa in bollen.

Vi kom sedan ut som ett annat lag i andra halvlek. Åtminstone under första 20 minuterna. Vi var betydligt mer distinkta i vårt spel och pressade tillbaks hemmalaget i jakt på reducering. Och vi fick till lite halvchanser och en del hörnor men riktigt farligt var det bara när Dan Araya sköt ett avslut som smet tätt utanför och Gentijan Preteni hade ett bra läge som målisen lyckades rädda. Men spelmässigt var det betydligt bättre jämfört med första halvlek. Våra uppspel funkade och vi vann mycket boll och om vi hade lyckats få in en reducering vet man aldrig vart matchen hade tagit vägen. Istället stack hemmalaget upp från ingenstans och satte dit 3-0 med en riktig pärla i krysset och det blev nådastöten för oss denna eftermiddag. Bara ett par minuter senare kom även 4-0 och sedan hade NGIS defilering in till slutsignalen. Slutresultatet 5-0 fastställdes med knappt 10 minuter kvar.

Nej, detta blev inte alls vad vi tänkt oss och hoppats på. Men det är som det är nu och inget som går att ändra. Vi får istället sikta in oss på den andra och avslutande kvalmatchen som kommer spelas hemma på Tallåsen nästkommande helg. Motstånd och speltid är inte klart i skrivande stund men kommer informeras på hemsidan och i sociala medier så fort det är bestämt.