14:00

Andersbergs IK

Referat: BK Walldia - Andersbergs IK

Sicken match!

En för BK Walldia helt avgörande match. Skulle chansen till serieseger fortfarande finnas kvar var det bara seger som gällde.
Endast 8 man kvar från truppen i förra matchen mot Knäred.
Krångel in i det sista med truppen. Någon utgick och en tillkom med 20 minuter till matchstart. En annan fick problem med bilen när han skulle hasta iväg från jobbet.. När väl alla var på plats kunde 14 man räknas in.

Inte mycket som talade för Walldia denna vädermässigt strålande eftermiddag.
Men Coach Hannes var väldigt tydlig i sitt uppladdningssnack, det var hårt arbete utöver det vanliga som gällde. Gästerna Andersbergs IK är inga duvungar. Har varit väldigt stabila hela säsongen och i stort sett legat först i tabellen hela tiden.

I båset:
Avbytarna, Stand in coach Tanne och undertecknad.

Vi snackade precis innan avspark om att vi inte varit så vassa på att ta vara på hörnor.

Men redan efter 1 minut får vi en möjlighet på en hörna där avslutet med skallen hamnar i burgaveln fast på fel sida.
AIK är ett bolltrillande lag med tekniska spelare och några av dem kräver extra bevakning. Trots uppmärksamhet från Walldias backlinje spelar sig AIK genom Walldias backlinje efter 4 min och Driton Lahu kommer fri med Jocke och fälls och den solklara straffen ska slås av Fidan Jashari.

Jashari satsar på en ärta strax under ribban, men Jocke får upp en hand och touchar bollen via ribban och över. Viktigt så klart i det läget med en motgång för gästerna. Men gästerna är laget som fortsätter att dominera spelet inledningsvis.
Men trots mer bollinnehav skapar inte AIK några nämnvärda målchanser.

Istället är det BKW som börjar komma in i spelet lyckas skärma av de flesta försöken från gästerna. Det som slinker igenom tar Jocke hand om.

I 19 min är det istället hemmalaget som ska ta ledningen. En omställning ut på vänsterkanten till flyfotade Zett Wyke ger en möjlighet centralt på inlägget från Zett, Simon Walldèn brukar veta vad han ska göra då han får bollen, likaså nu då han mycket snyggt skarvar bollen vidare in burgaveln till vänster om burväktaren I AIK Rijad Rashkaj . 1-0 till BKW
kanske lite överraskande med tanke på bollinnehavet så långt.

Men AIK fortsätter med sin passningsorienterade fotboll. Driton Lahu ”sluggar” sig igenom Walldias backlinje men Jocke tar det något tama avslutet med en fotparad. Det har nu gått 30 minuter och planen börjar på sina ställen bli ganska uppsprungen. Spelarna har uppenbara problem att hålla sig på benen.
Ludde vrickar nu foten och tvingas byta med Lucas.

Efter 31 minuter lyfts en boll från AIK in i Walldias straffområde till vänster,Jocke rusar ut och bevakar bollbanan och verkar vilja låta bollen rulla ut över kortlinjen, men plötsligt händer något och Jocke kastar sig för att täcka bollen, AIK spelaren är inte sen att kasta sig eller om han blir fälld? Domaren bedömer det som fällning blåser straff igen och varnar Jocke.

Denna gången missar inte straffläggaren utan sätter bollen lågt till höger om Jocke och så var det kvitterat 1-1, rättvist i det läget.

Resultatet står sig halvleken ut och Walldia tar sig in i omklädningsrummet för att smida nya planer och pusta ut. Planen hade sugit ordentligt, men frågan är om det inte var gästerna som fått slita mest då det gulsvarta laget nog överlag nog vägde mer än de lättare Walldiaspelarna.
Simon gick ut 3 minuter innan pausvilan och Joel gick in.

Även i pausvilan var det bestämda miner bland spelarna och man hade nog ett moraliskt övertag och kände att man var lika bra som motständarna.
Andra halvlek skulle bli ett drama.
I min 52 tar Walldia också ledningen efter ett strålande inspel i straffområdet där Johan hittar den lugne Kenan som placerar in 2-1 i burgaveln till vänster om Rashkaj.

Det ska komma en replik från gästerna 2 min senare. AIK pressar tillbaka BKW och tilldöms en frispark i bra läge. Som tur var prickar man muren och bollen kan rensas undan. Men minuten senare får man en ny frispark nästan vid mittlinjen till vänster. Här är BKW inte riktigt vakna utan den svepande bollen når Lahu vid bakre stolpen och Jocke är chanslös på kvitteringen 2-2.
Med timmen spelad är Wallevi tungsprungen kan man nog påstå. Frågan är vem har bäst ork och vilja?
Det känns nog som Walldia nu har en fördel. Väldigt hårda tag stundtals, underlaget gör så klart sitt till. Domaren har fullt upp - gula korten haglar åt båda håll.

Coach Roslund påstår att han är nervös och vankar fram och tillbaka i det tekniska området.
Det är inte fritt utan att jag håller med honom.
Walldia jobbar sig till ett bra frisparksläge i 65 min men Zett missar möjligheten. Bättre ett par minuter senare när bollen så när slinker in efter en liknande situation.
Walldia leder nu ostskivsligan med 4-3.
Hannes som alla andra har gjort ett hästjobb så långt och ska nu uppleva några lyckominuter. AIK börjar knäa och Walldia öser på. Johan Green ligger bakom ledningsmålet när han når högst på bollen och Hannes löper rätt och kan placera in 3-2 i burgaveln.
Nu gäller det att stänga för AIK som tidigare hela tiden replikerat då Walldia tagit ledningen.
Men det känns och ser ut som AIK inte har orken att svara denna gången, man har också bara en avbytare vilket också har betydelse.
I Walldia går nu William in på plan de sista 20 minuterna och Besim vilar.

Bekräftelsen på Walldias styrka ska också visa sig i 74 min när Kenan lägger i överväxeln då Walldia i en omställning från mittlinjen springer ifrån AIK:s backar när AIK satsar allt framåt. Hannes följer upp och får bollen perfekt och kan placera 4-2 i gaveln utan chans för keepern att avvärja.
Sista kvarten ska bli händelserik och båda lagen har nu tömt all energi i den mjuka mattan.
Min 76 En AIK spelare igenom Jocke räddar med fotparad
Min 82 Hannes har ett avslut som räddas av en AIK back på mållinjen
Min 85 Ny räddning Jocke då AIK är igenom
Min 90 5 minuters tillägg förkunnas av domare Bajmaraj.
Min 95 Joel som också varit inne en stund är på vippen att öka ledningen när han möter Zetts vänsterinlägg vid bakre stolpen men MV klarar även den chansen
Efter drygt 95 blåser domaren av och Walldia vinner årets kraftprov 4-2.

Sammanfattning:
Ett styrkeprov där Walldia visar ork och vilja och gav sig tusan på att ta sista chansen att vinna serien.
Årets bästa match vill jag påstå. Alla gör en toppeninsats, men Jockes räddningar i slutspurten är naturligtvis viktiga.
Nu har vi samma poäng som AIK men 4 mål bättre målskillnad. Det handlar om att göra många mål mot KHV i sista omgången så vi håller AIK bakom oss.
Vapnö har två matcher kvar men ligger så långt efter målmässigt så det ska inte gå att komma ifatt.