Ysby BK

Referat: BK Walldia - Ysby BK

Sång över Munkavallen igen…

Säsongen med Plaskewi (Wallevi) är igång igen. Jag som varit med så länge har det som en röd tråd med mig i historiken. Men det har blivit värre. Nu slog vi nog ett rekord med att inte kunna spela på Wallevi så tidigt som i mitten på augusti.

2017 var det blött också och då spelade vi sista matchen på Wallevi 3 veckor in i augusti. Klimathot??
Munkavallen var i bra skick och YBK var vänliga och ställde upp på att flytta matchen dit, en fördel för Ysby såklart, som fick en extra ”hemmamatch”.

BKW har goda minnen från förra matchen på Munkavallen. Det var då vi bröt trenden med tre oavgjorda matcher i följd och äntligen fick sjunga segersången igen.
Ställningen är fortsatt tight i tabell toppen. Vilket gör att det inte går att ”slappna av”. Det är 3 poängare som gäller framöver om vi ska uppfylla våra intentioner i år.

Laget för dagen:
Jocke
Robban, Manne, Noak, Ludvig
Zett, Kenan Hannes, Edvin, Simon
Green
Avb. Sakhi, Lucas, Besim, Daniel, Joel

Noterade att YBK hade bytt målvakt. Ordinarie burväktare Dennis Ljungberg fick nu spela på mittfältet. Emil Davidsson var det istället som fått förtroendet att vakta buren.
Var det något taktiskt drag från Karlsson att flytta ut stabile Ljungberg på mittfälter tro?

Walldia hade i stort sett samma trupp som senast, bara Joel Bengtsson som tillkommit.
Walldia hade förmånen att ha extra support från en massa WRY ungdomar som i helgen har träningsläger på Wallevi. Läktaren var full med flaggor och trumpeter, hejaropen hördes över nejden.

Walldia inleder bäst på Munkavallen. Man förespråkar från tränarhåll att utnyttja sitt företrädesvis fina passningsspel via mittfältet. Det kräver dock att alla verkligen rör sig och inte ”fuskar”. Viljan finns där, det vet vi.

Zett som i denna matchen placerats på högerkanten inleder piggt och tar sig fram på högerkanten efter 2 min innan han slår ett inlägg till Hannes som inne i straffområdet får en jättechans, men Hannes har dålig balans och hans avslut smiter utanför Davidsson vänsterstolpe.

YBK spelarna spelar förståndigt och håller ihop laget centralt. Väntar bara på en chans att verkställa sim matchplan vilken var att få fram Junefalk i avfyrningsläge.

Walldia däremot skulle hålla uppe tempot och få hemmaspelarna att springa av sig energin och därmed blotta sig.

Green får en chans i boxen som han skjuter över på.

Walldia börjar komma in i ett spel som vi inte snackat om innan. Irritationen växer när det inte funkar som man tänkt. Därmed blir det för mycket tjongande och felpassningar.

Walldias första skott på mål (Kenan) tar 12 minuter att hitta.

YBK har en bra period i mitten av halvleken när man hittar Junefalk högre upp i banan några gånger.

Han är hårt uppvaktad av Walldiaförsvaret men jobbar sig till en frispark som han dundrar strax över ribban. YBK har sen ett par avslut till men inget som bereder Jocke något större besvär.

Walldia har några tendenser till uppryckning efter halvtimmen spelad, bl.a en hårresande miss på nick i ett jätteläge på ett utmärkt högerinlägg.

Efter 33 minuter får Ludvig i ett uppspel bollen på vänsterkanten, han hittar ingen att spela och drar från 40 meter iväg en ballongboll mot Ysbymålet där en ganska långt ut stående Davidsson inte hinner tillbaka och det var plötsligt 1-0 till Walldia. Jubel på läktaren och en propp ur för Walldia.

Några minuter kvar av halvleken, nu gällde det att suga i sig energin som alltid följer på ett mål.

3 minuter innan pausvila får YBK ännu en frispark som man nu hela tiden söker. En hög boll slås in mot Walldiamålet och Jocke går ut för att boxa bort bollen, men får i samma moment en liten tryckare vilket gör att han delvis missar bollen som smiter in i mål och det var kvitterat på ett snopet sätt.

Pausvila ute vidavbytarbåset i det behagliga augustivädret.

Upprörda känslor på flera håll bland Walldianerna som var riktigt besvikna på den dåliga utdelningen på det ganska överlägsna spelet i första halvlek.

Tränarna tyckte dock att det kändes som Walldia hade den bästa orken och att hemmaspelarna inte kommer att orka i andra halvlek. Bara att försöka hålla uppe rörligheten som tyvärr bara stundtals synts i första halvlek,
Walldia får direkt efter pausvilan tre jättechanser på 9 minuter, två dundras över målet och en räddas på mållinjen av en tappert kämpande YBK back.

Efter 56 spelade minuter gör Walldia sitt första byte då Simon Walldèn går ut och Lucas Alsbjär kommer in.
Walldia spelar nu bättre och bättre, Ysby mattas efterhand och det vi trodde i pausvilan börjar visa sig nu i verkligheten.

Zett har gjort en utmärkt match så långt och har pinat YBK med alla sina löpningar ut och in i YBK försvaret. Zett får bollen på högerkanten som han slår in mot straffområdet där Kenan förlänger bollbanan in i nät förbi en hjälplös Davidsson. 2-1 Walldia 64 minuter.

Det målet var vad Walldia behövde.

Men 2 minuter senare åkte de blåe på en chock när Junefalk filmade sig till en straff, June höll om Walldiaspelaren och lägger sig själv, något domherren inte genomskådade.

Men Jocke med det oturliga ingripandet vid Ysbys kvittering skulle i princip bli matchhjälte genom att göra en formidabel räddning på en bra straff från Filip Svensson. Det tände de sista cylindrarna i Walldiamotorn.

Fortfarande 2-1 ledning för BKW alltså.
Min 66 Kenan ut och Besim in.

3 minuter senare får Simon Svanberg i YBK sin andra varning och YBK är en man mindre de återstående 20 minuterna.

2 smällar för YBK som nog blev avgörande för matchens utgång.

Walldia ökar också på sin ledning 4 minuter senare när Green slår in returen från Davidsson på Zetts skott utifrån,
3-1.

Nu kommer både Joel och Sakhi in efter byte med Zett och Edvin. Pigga ben i slutskedet för Walldia för med sig ett mål till.
Green har först ett jättebra avslut med skallen där Davidsson gör en lika bra räddning på.

I matchen näst sista minut får publiken se en fin omställning när YBK tappar boll på mitten.

Besim gör en fin löpning på vänsterkanten och hittar en sopren Sakhi på högerflanken som sätter 4-1 i burgaveln och fastställer slutresultatet som var rättvist även om Ysby gjorde en stark insats i alla fall i första halvlek.

Sammanfattning:

Stundtals bra spel av Walldia, men också stundtals att vi faller in i fällan där motståndarna drar ner tempot och det blir orörligt med slarvigt passningsspel. Den dag vi genomför en hel tempofylld insats är det ingen som ”rör” BKW.
Alla gör sitt bästa för dagen men kan inte undvika att nämna Jocke i mål som stiger in i ett viktigt läge och räddar straffen som mycket väl kan ha varit nyckeln som låste dörren till poäng för YBK.
Zett, Edvin och Robban gör också mäktiga arbetsinsatser.

1-0 Ludvig Gustavsson(-)