19:00

BK Walldia

Referat: Andersbergs IK - BK Walldia

Seriefinal??

En tidig seriefinal eller final o final. I min värld är final sista matchen i t.ex en cupturnering. Inte en match där halva serien återstår. Ett bättre namn är snarare toppmöte - vilket AIK-Walldia är.

Vi har mött AIK en gång redan i år och där vi kvitterade en AIK ledning på övertid.
Det kändes som det skulle bli en liknande match även denna gången.

Läget i tabellen var att AIK ledde serien på 25 poäng , Walldia 24 och Vapnö 22 med en match mindre spelad. Väldigt jämnt i toppen alltså. Vid en seger kan alltså Walldia göra ett ”ryck” på 2 poäng i förhållande till AIK.

Vi anländer i god tid till Halmstad Arena vars utveckling stått stilla i alla år. I entrèn en jättestor anslagstavla som saknade information över huvud taget. Var skulle vi byta om, var fanns domaren ??

När vi fått omklädningsrum ser vi på anslag i omklädningsrummet att det finns folk som sysslar med att tömma omklädningsrum även i Halmstad. På andra ställen brukar man kunna låsa omklädningsrum men inte här trots att låssystemet är modernt –kanske därför, hade kanske varit enklare med en vanlig hederlig nyckel. Låsproblemet har funnits i många år.
Det gjorde att vi fick byta om och sen fick undertecknad stanna i omklädningsrummet under uppvärmningen. Därefter fick alla packa ner sina kläder i väskorna och lägga ut dem i sina bilar – praktiskt. Lite upphetsande var det i alla fall. Det bör tilläggas att det inte är AIK:s fel att det är som det är.

Walldia kom till spel med följande:
Jocke
Mattis, Manne, Lucas, Ludvig
Robban,Kenan, Hannes, Edvin, Zett
Green.
Avb. Simon W, William, Noack, Albin, Pålle.

Årsdebut för studenten Ludvig Gustafsson som nu har ledigt från sina studier I Lund.

Matchen igång och det syntes direkt att det här skulle inte bli något målkalas. AIK är ett spelskickligt lag och som inte lägger ”fingrarna i mellan” i närkamperna.

En hel del supportrar från bägge lagen hade bänkat sig runt den stenhårda ”plan 4”.
Lagen känner på varandra och spelet är mest förlagt till mittplan.

AIK är de som skapar första farligheten när man i min 5 centralt tar sig igenom Walldias mittförsvar men en Walldiaförsvarare glidtacklar förtjänstfullt och på bollen vilket gör att dagens domare Patrik Berg vinkar avvärjande när AIK ropar på straff.

AIk börjar få ett visst grepp om händelserna och ett inlägg från högerkanten blir farligt när Jocke inte greppar bollen/missbedömer bollbanan så han får vidarebefordra bollen till en vänsterhörna .
Walldia slingrar sig så småningom ur det lilla grepp AIK skapat.

Walldia börjar ta sig fram genom ett fint kortpassningsspel, Ludde på vänsterbacken tar sig fram på det viset några gånger med inspel snett bakåt men avsluten misslyckas. Även Kenan får en chans och hans avslut vållar duktige målvakten Ardian Tahiri visst besvär. Tahiri var den som räddade AIK i förra mötet på Wallevi.

Ett par minuter senare lyckas Johan Green ta sig runt sin bevakning centralt och är ren mot mål när han fälls bakifrån ca 35 m från mål. Frispark så klart och alla skriker på målchans utvisning på syndabocken Adem Nikqi, Nikqi klarar sig märkligt nog med gult kort – lite fegt av domare Berg.

Av händelsen börjar publiken bli lite uppjagad, och framförallt på andra sidan plan där hemmalagets linjeman får sina fiskar varma när han vinkar trots att bollen inte är utanför linjen.
Han svarar med att handgripligen visa sitt missnöje mot publiken.

Det får till följd att linjemannen på vår sida av planen högljutt protesterar och ropar till domaren att blåsa av matchen, vilket också sker så småningom. Efter att alla fått kyla av sig några minuter kan Berg blåsa igång matchen igen. Inte så vanligt med läktaroroligheter i div 7.

Halvlekens sista 10 minuter tillhör hemmalaget som skapar en jättechans när Fidan Jashari skickligt tar sig runt en Walldiaback och från kortlinjen spelar inåt bakåt mot en medspelare som avslutar skyhögt över Jockes ribba, där hade Walldia tur.
Det var i princip vad som hände i första halvlek. Hårt jämnt och låst.

Andra halvlek skulle bli ganska lik den första. Men det var Walldia som skapade mest inledningsvis men inte någon riktigt het chans, det satte ett bra AIK försvar stopp för.

En AIK forward 10 min in i andra halvlek går omkull och AIK skriker om straff men Berg blåser inte och med tanke på händelsen med Green i första är det nog rätt.

Walldia börjar byta in avbytarna efterhand. William kommer in på högerkanten och har tidigare visat bra intensioner och löpningar på nyss nämnda kant.

AIK sticker upp då och då men bra försvarsspel från Walldia sätter stopp för några större möjligheter.
Det är förvarsspelet som firar triumfer för båda lagen därför är det snålt med chanser för något utav lagen.
Det blir bara halvchanser av det.

Walldias bästa chans i andra halvlek är det William som drar upp på högerkanten med kvarten kvar, påföljande inlägg är Kenan på väg mot vänsterstolpen och på väg att nicka in lädret, men i sista stund inser Tahiri faran och kan vifta bort bollen till en resultatlös hörna.

Något mer av värde händer inte i matchen. Utan en match med 2 riktigt vassa försvar gör att matchen slutar oavgjort. AIK stod för matchen hetaste chans i första halvlek som man sköt över. Green hade kanske gjort mål när han blev kapad i första halvlek, så råttvist med 0-0 –JA

Serietoppen är fortsatt sylvass med Andersberg 26 poäng, Walldia 25 poäng och Vapnö med en match mindre spelad 22 poäng. Det kan vänta en serietopp inför hösten med tre lag inom 1 poäng.