Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Bromstens IK

Följ

Bromstens IK

Följ oss för uppdateringar
Följ

Kontaktinformation

Namn Bromstens IK
Adress Duvbovägen 101
Postadress 16343 Spånga
E-post kansli@bromstensik.se
Orgnr 802000-4563
Kontonr Plusgiro: 287209-1
Seniorlag Herrar

Om Bromstens IK

Bromstens Idrottsklubb är en anrik förening som bildades år 1910.

Verksamheten består av seniorlag och ungdomslag (pojkar och flickor) i åldrarna från 1997 och yngre. Vi har idag ca. 450 st medlemmar i klubben.

Plusgironummer: 287209-1
Organisationsnummer: 802000-4563
Föreningsnummer: 01318-15

Historik om Bromsten samt Bromstens Idrottsklubb

År 1291 finns namnet Brumastenj och år 1299 är namnet Brumasten vilket har tolkats som samling av stenblock och syftar på den Fornborg som ligger mellan Duvbovägen och Winqvist väg. Bromstens by har bestått av tre gårdar kan vi läsa i Jordeboken år 1539 samt på en karta från år 1706 finns de tre gårdarna med. På slutet av 1700-talet ändras namnet Bromstens by till Bromstens gård.

På 1880-90-talet ägs gården av Byggmästare Oscar Thalén, han delar egendomen i 3 delar.
Sonen Ludvig Thalén får en del, han behåller själv en del och säljer en tredjedel till Brukspatron Lignell.

År 1899 börjar försäljningen av Bromstens gårds ägor som delas till tomter. A/B Billiga tomter annonserar att det är lätt att med Bantåget åka från staden ut till Bromsten och den friska lantliga luften. Många boende i staden köper nu en tomt i Bromsten och bygger själva ett hus. Ungdomar som har varit med i olika idrotter som fanns i Stockholm vill nu fortsätta med det i Bromsten. År 1905 bildas i Bromsten en Allidrottsklubb men upphörde år 1909.

Byggmästare Thalén skänker en tomt till skolan samt till idrottsklubben ängen som går mot Tvätt Anders hus vid ån. Där ligger Bromstens Idrottsplats i dag.

År 1910 den 1 augusti bildas Bromstens Idrottsklubb av Hjalmar Lagerkvist tillsammans med ett 25-tal ungdomar och klubben blir medlem i Svenska Riksidrottsförbundet.

Det var fotboll, spjutkastning, cykling, trestegshopp, stafett, femkamp, boxning, skytte samt bandy och skidåkning som då var mycket populära sportgrenar i klubben. Entusiasmen var stor och som en kuriositet kan nämnas att spjutkastarna hade inte råd med köp av ett måttband så man mätte kastet med hjälp av spjutet.

År 1911 spelades den första stora matchen mot Hesselby IK, men trots stor kämparglädje blev det förlust. Forward Karl Englund spelade i simbyxor och hade ett flott spel, men träffade aldrig bollen.

År 1913 bildades flickfotboll i klubben. 1914 spelar de en match mot flickorna i Vasalunds FK i Solna. BIK:s flickor var även duktiga i orientering samt skidåkning.

På 1920-talet var det många av klubbens medlemmar som emigrerade till Amerika. Det blev ett avbrott för fotbollen som hade mycket duktiga spelare. Nu satsade man på att åter få in ungdomar i klubben och det gav resultat i fotbollen så att Bromstens IK blev vida känt.

Spelade gjorde man på olika ängar i Bromsten samt vid Sundby gård. I Bromsten var det ängen bakom Röda bio (Rissnavägen - Fältvägen - Cervins väg) och på ängen vid Tvätt-Anders hus vid ån. På våren och hösten spelades det på ängen nedanför Sundby gård ända till den söndag då det skulle vara match, och när spelare och publik anlände hade bonden plöjt upp hela ängen för han tyckte att springa efter en boll inte var av större intresse.

BIK:s framgångsrika fotbollsspelare möter nu stort intresse för spel mot olika klubbar. Vårens första match på 1930-40-talet på Bromstens IP var alltid mot AIK och från Solna kom buss nr. 3 fullpackad med åskådare samt till Bromstens Järnvägsstation var det ett lämmeltåg av åskådare som gick Wasavägen (Tallåsvägen) ner mot idrottsplatsen. När en reporter frågade Nacka Skoglund vilket lag han helst skulle spela mot svarade han utan att tveka: "Bromstens Idrottsklubb."

År 1929 bildas stödföreningen ”LG” i Bromstens IK av f.d. spelare och har under årens lopp bidragit med ekonomi och hjälp till klubben. De träffas fortfarande varje vår och höst.

De olika sektionerna av BIK:s allmänidrott minskar i klubben för att de ansluter sig mer till stadens olika klubbar som har bättre träningsförhållanden med hallar och märkesklubbar i t.ex boxning och cykling. BIK:s boxare, som var mycket framgångsrika på 1920-30-talet, fick träna i en källarlokal på Wasavägen (Tallåsvägen) där de pucklade på varann så kaminen blev både sned och bucklig.

- BIK:s skyttesektion upphörde efter 50 år i klubben
- BIK:s orienterings- och skidsektion upphörde i slutet på 1950-talet
- BIK:s fotbollsflickor startade även ett handbollslag på 1940-talet. De spelade och tränade på idrottsplatsen till 1970-talet då verksamheten upphörde.
- BIK:s bandysektion upphörde år 1995 då Spånga IP fick en ishall. De heter nu Spånga/Bromsten Bandy.

År 1945 börjar föräldrar ideellt att bygga klubbhuset som blev samlingsplats för ungdomar och föreningar i Bromsten och är så än idag år 2018.

BIK:s 100-års jubileum den 1 aug. 2010, firades med stor publik när klubbens alla lag spelade. Höjdpunkten blev fotbollsmatchen med kända spelare från landslagets dam- och herrlag, allt inramat av Järnvägens Musikkår som spelade under dagen.

Bromsten var ett municipalsamhälle fram till årsskiftet 1949-50 då samhället blev inkorporerat med Stockholms stad. De övertog då Bromstens idrottsplats och från att klubben ideellt skött idrottsplatsens underhåll exemplariskt ser vi i dag hur staden låter idrottsplatsen förfalla med dåligt underhåll av planerna, staket och byggnad. Om denna en gång så uppskattade idrottsplats kommer att finnas kvar till kommande generationer vet BIK inte trots att vi kämpar för gehör hos dagens politiker.

Konstgräsplanen på vår idrottsplats är idag ett måste för att klubben skall engagera fler flickor och pojkar samt öka den integration som klubben arbetar med, vilket ger kamratskap över gränser. I Bromstens Idrottsklubb fungerar integrationen och idag är en av klubbens viktigaste funktioner att bygga broar mellan olika kulturer - upp till 70% av medlemmarna har invandrarbakgrund.