Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Asmundtorps IF

Följ

Asmundtorps IF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Kontaktinformation

Namn Asmundtorps IF
Adress Smedvägen 19
Postadress 26175 Asmundtorp
Telefon 070-353 20 26
E-post kansli@asmundtorpsif.se
Orgnr 844000-2361
Swish 1235124003
Kontonr Bankgiro: 5511-7147

Om Asmundtorps IF

Historik:

På hösten 1913 arrenderades en stubbåker på Norra Möinge 10, där upphovet till Asmundtorps IF historia började, dock räknas starten från 1915 enligt underskrivna stadgar och protokoll. Redan 1914 spelades boll ungefär där matbespisningen ligger idag. Omklädningen skedde i kärret där idrottshallen ligger nu, buskarna fick utgöra skydd vid omklädning. Därefter togs idrottsplatsen i bruk, där den nuvarande finns, men med planen i motsatt riktning.
Den första idrottsplatsen låg där vi spelar idag. Ett arrende på 100 kronor betalades till lantbrukare Hans Andersson. Samma arrendeavgift betalades ända fram tills kommunen övertog marken. 1954 tog vi planen nere i hålan i bruk, där höll vi till fram tills klubbstugan var klar. Och nu har vi åter vår hemmaplan, på traditionell mark.

Föreningsbildande med stadgar och styrelse enligt befintliga anteckningar tillkom och blev antagna på möte den 15 januari 1915.
Som första ordförande valdes Hugo Matiasson, sekreterare blev Efraim Bergman, Albert Johnsson hade hand om föreningens ekonomiska tillgångar.
Fotboll som blev klubbens huvudtema hade inte möjlighet till att spela i serier av den typ som finns idag, utan klubbarna fick gå ihop, och själv bilda turneringar. Enligt utsago spelades den första turneringen mellan Svalöv, Lilla Harrie, Kvidinge och AIF 1916. Alla matcher spelades i Svalöv, med följande resultat. AIF-Lilla Harrie 9-0, Svalöv-Kvidinge 5-2. Finalen gick alltså mellan AIF och Svalöv, vilken spelades söndagen efter. Det blev en stor dag för AIF, bl.a. åkte laget till Svalöv i charabang förspända med två ädla springare. Ett par spelare gjorde värnplikten i Ljungbyhed, de fick tre timmars permis för att vara med, det var att sätta sig på en cykel och trampa till Svalöv för att spela. Det blev seger för AIF med 6-3 efter en rafflande uppgörelse.

Under en del år var det svårt att hålla samman föreningen och man kom överens om att låta verksamheten vila, grabbarna höll troget samman och träffades på ”fiket”, diskuterade vad som varit och kläckte nya idéer för att återuppväcka klubben.

Det blev en sporre för klubben, när man började med seriespel i lilla fotbollsserien av år 1926. Där spelade man mellan åren 1926- 1941, man fortsatte sedan i mellanskånska serien div.3, där man avancerade till div.1 år 1953. Från 26/9 1948 - 13/8 1950 vann AIF 30 seriematcher i en följd, med HD:s silverplakett som ett mycket uppskattat pris, då tog man även hem tidningen Arbetets tabellstege, vilket var något väldigt fint.

AIF har genom åren haft många fina ledare och styrelsemedlemmar med ett stort engagemang, och en del har suttit under många år. Några av våra ordförande kom att bli verkliga eldsjälar, bl.a. Åke Brorsson 22 år från 1931-1952, Arne Hansson 11 år 1953-1964 med ett mellanår, och Ingemar Grahn som tog över 1965 satt 11 år även han, 1977 slutade han också han hade ett par sabbatsår.

Andra som haft långa perioder inom styrelse, och lagt ned enormt jobb är Lars Bengtsson, Åke Bengtsson, Rolf Svensson, Åke Nilsson, Börje Wanninger, Mats Andersson. Leif Nilsson satt som matchtillsättare under många år, och gjorde det jobb som kansliet gör idag. Vidare finns det ett par riktiga veteraner inom ungdomsstyrelsen, Lucia Assarsson inne på sitt 26:e år, och Bo Sterner inne på sitt 19:e år, ett par som man verkligen får nämna med största respekt. Vidare så gott som samtliga i Landskrona Cup:s styrelse har över 15 år. Dessa är Gert Ernström, Lillemor Ernström, Bo Sterner, Sten-Åke Ankel, Harry Wibratt, Karl-Erik Bengtsson och Jan Nilsson.


Spelare som spelat i högre serier

Genom åren har det blivit många spelare som fostrats i AIF, men sedan tagit steget över till klubbar i högre serier. Bland de första och som också spelat i A-landslaget var Rolf Andersson, som först gick till Landskrona BOIS, och sedan hamnade i Malmö FF, landslagsdebut 1950 mot Spanien på Solna fotbollsstadion, vidare blev det en B-lagsmatch. På 40-talet gick Bengt Jönsson, Åke Bengtsson, Ove Svensson och Lennart Persson till Landskrona BOIS och prövade lyckan. Vidare har Stig Persson och Göran Persson även spelat i BOIS. 1958 blev Sven-Åke Lindberg, av Putte Kock utsedd till en av Sveriges främsta pojklagsspelare, han spelade senare i Marieholms IS. Rolf Bengtson, som spelade i Landskrona BoIS under lång tid med flera minnesvärda kval till Allsvenskan. Till sist, via kvalet 1970, kom steget upp i Allsvenskan 1971. Stefan Hinderoth var ett litet tag i Bois. Börje Gyllenros, som spelade i Gunnarstorps IF och bl.a. vann Division 2 Östra Götaland 1966, men missade Allsvenskan i kvalet med ett ynka mål. Anders Jeppson som bl.a. spelade i Helsingborgs IF. I slutet av 1980- och början 90-talet kom den stora explosionen, Tore Lindkvist tog med nästan ett helt pojklag till Landskrona BOIS, där många sedermera blev a-lagsspelare: Stefan Alvén, Magnus Lindkvist, Per Ankel, Peter Oltner, Markus Sjöblom, Håkan Bengtsson. Stefan Alvén kom senare till Malmö FF, Djurgårdens IF och IFK Norrköping. Patrik Olsson i MFF, Trelleborgs FF och Bunkeflo IF.