5 februari 2017
12:30

SK Höjden

Referat: Kareby Kungälv - SK Höjden

Dagens match var en s.k. fyrapoängsmatch mellan två lag som slåss om att inte hamna på kvalplats (nedåt). Matchen spelades på Skarpe Nord. Och det är på goda grunder som IFK Kungälv ofta anses vara Sveriges starkaste hemmalag. Kungälvsvädret brukar bjuda på regn eller snö, vindbyar från Nordre älv och saltstänk från E6:an. Så också denna dag. Men de varierade förutsättningar är ju förstås en del av bandysporten så man får helt enkelt gilla läget.

Första minuterna av matchen försöker båda lagen att "lira boll" innan samtliga spelare inser att snöfallet gör att iskvalitén omöjliggör "vanligt spel". Båda lagen börjar istället slå lyror. Korta lyror, långa lyror, sneda lyror varvat med tilltänkta lyror. På grund av att det är väldigt svårt att slå vanliga passningar, blir lyrorna, inte helt ologiskt, enda sättet att minimera riskmomenten som följer av bolltransporterna på vägen från det ena målet till det andra. Med sekunder kvar av den första halvleken åker vi på en straff, efter slag på skridsko. Straffen skickas upp högt i målets vänstra hörn, och med det ledningsmålet för hemmalaget går vi till halvtidsvila. 1-0.

Kaffe.

Även i den andra halvleken fortsätter det att snöa. Och med det fortsätter båda lagen med att tjonga lyror. Några minuter in på halvleken drar vi på oss dagens andra utvisning, men det tycks inte påverka oss nämnvärt, strax senare kvitterar vi nämligen genom Eric Claesson som fått bollen i straffområdet på lyra genom ett frislag av Peter Nilsson, 1-1. Ny energi i Höjdenlägret nu. Men 1-1 står sig endast i några minuter då Kareby snappat åt sig bollen uppe på vår högra sida. De ställer om och en av deras anfallare tar sig närmre vårt straffområde och från distans skickar in ledningsmålet för Kareby - för andra gången, 2-1. Trots att vi får 30 minuter på oss så kommer vi inte ikapp. Vi står emot bra och lyckas avvärja flera av deras chanser i form av hörnor, frislag och ett friläge som Jurevik räddar på egen hand. Framåt har vi ett antal farliga lägen, inte minst genom skott utifrån, från bland annat Eric och Bring och på övertid är även Hans väldigt nära att lirka in bollen. Men vi får som sagt inte det viktiga kvitteringsmålet utan 2-1 står sig matchen ut.

Sammanfattningsvis en match under svårspelade förhållanden och som utvecklades till en klassisk krigarmatch. Kareby får två viktiga mål i matchen, ett precis innan halvtid och ett direkt efter vårt första. Det gav dem förmodligen en extra energiboost. I övrigt är det svårt att förklara resultatet på annat sätt än med slumpen. Nästa helg har vi chans till revansch, dubbelt upp dessutom, då vi möter Otterbäcken både på lördag och söndag!