11 maj 2024
14:00

Västerås SK FK

Lysviks IF - Västerås SK FK 0-4

Vi visste på förhand att det skulle krävas en topprestation rakt över för att kunna ta poäng idag när seriens storfavorit var på besök. Vi visste också hur de vill anfalla då vi ifjol släppte in 5 av 6 mål mot dom genom kantlöpningar av deras vassa kantlöpare samt fått samma info från lag som mött dom iår.
Då vi efter problem i defensiven bytt till fyrbackslinje i denna match trodde vi oss förhoppningsvis kunna bemästra deras kantlöpningar men då krävs också att vi som spelare är beredda när långbollarna över backlinjen kommer.
Det var vi tyvärr inte alls första halvtimmen då de gång på gång kunde lyfta bollar ut på frilöpande spelare på kanterna där vi som försvarare låg steget bakom då vi inte läste av passningen utan stod på hälarna.
Detta gjorde att vi redan i andra minuten gav dom en lite billig hörna som avslöjade ett problem vi helt plötsligt fått iår nämligen fasta situationer. Denna gång står det helt plötsligt två spelare helt utan markering nära mål och bollen kan enkelt nickas in..
Detta tog ner vårt självförtroende markant och vi blev oerhört passiva rakt över vilket gav dom möjligheten att lugnt spela sig till lägen att mata långbollar bakom vår backlinje som mot detta spel stod alldeles för högt utan djup vilket var rena rama guldyran för deras duktiga kantlöpare. Visst var det nytt med fyrbackslinjen men vi borde klara av det utan att vara så felorienterade både i djupled som sidled många gånger.
Även om de sköljde över oss inledningsvis stack vi upp och fick en hörna efter 5min och det brukar oftast vara lika med målchans men denna gång slogs den bakom mål och det har vi inte riktigt råd med i matcher av denna karaktär.
I 10e minuten fick vi ett riktigt bra läge när Maja lyfter fram en fin boll till Erika som löpt in perfekt i djupled men tyvärr var bollen på högerfoten så skottet gick utanför.
Några minuter senare kommer en ny boll över backlinjen på vår vänsterkant där spelaren som får bollen kan sticka in den centralt till fri spelare som vinklar in bollen via Elins händer.
De fortsätter hota med långbollar i djupled och det är ju egentligen ett enkelt spel som mot oss idag är oerhört effektivt så långt då vi inte kan få stopp på uppspelen utan de får loss bollen och kan slå långbollarna på snabba ytterlöpare.
I 24e minuten får de en frispark till höger som lyfts in och då vi trots att alla motståndare är markerade när bollen lyfts in är det en spelare sopren framför mål och kan halvliggande nicka in bollen. Denna situation har jag full koll på o vet hur spelaren kunde bli sopren o det fattades inte spelare för oss utan vi följer inte med.
Några minuter senare får vi en frispark i halvbra lägen som Amanda drar på mål med en lite farlig studs men målisen kan fånga upp bollen.
I 28e minuten kommer så fyran och detta mål förstår jag inte att vi kan släppa in för mittfältare på egen planhalva står o siktar flera sekunder innan hon lyfter fram bollen men likväl står vi på hälarna och är inte alls med för att ta löpningen bakåt så det blir ett friläge som enkelt utnyttjas. Elin är på väg att rusa ut för att bryta men tror nog att försvarare skall falla o plocka bort bollen.

Nu kom starka order från linjen att backlinjen måste falla om vi inte har koll på mittplan utan risken för långboll är stor och detta gör att vi får stopp på de stora chanserna för vsk.
Strax innan paus får de ett fint läge ändå men Elin gör en riktigt fin parad.
Paus och matchen är ju körd men laget pratatde sig samman att det fick bli skärpning rakt över samt hur långbollarna ska bli uddlösa.
Detta tog laget till sig på ett fantastiskt sätt så i andra halvlek skapade inte vsk en enda målchans av vad jag antecknat och även om inte vi heller hade något toppläge så visade vi att när vi spelar på rätt sätt o jobbar stenhårt är vi svåra att göra mål på.
Inställningen i andra var på en helt annan nivå än i första även om alla visste att matchen var körd så visade tjejerna fin moral.
Finns inte så många moment att skriva om i andra då det nu var en fight mellan två lag som offrade sig för laget med tuffa bataljer över hela plan men nästan helt utan farliga lägen.
Hilma kom in i sitt lite grinighetsmode och vann mycket på mitten tillsammans med laglojala Alina som alltid gör en bra insats var än hon får spela. Försvarslinjen låg nu rätt och gav inga ytor bakom sig för långbollar och när det spelet var borta hade motståndarna svårt att skapa något frammåt. Vårt fysiska spel i andra halvlek var även ett steg frammåt sett till hela säsongen och hoppas alla tar med sig att de är inte farligt att smälla på utan då kommer man in i matchen på rätt sätt.
Alla avbytare kom in under andra halvlek och de visade härlig inställning och att de vill konkurera om startplats framöver vilket kan ske ganska snart.
Spelarkritikmässigt så har vi nämnt de två stora då Hilma o Alina alltid ger järnet vilken position de än har och visar vägen som stora lagspelare genom att gå in i närkamper och löpa mycket samtidigt som de inte slänger iväg bollar utan tanke.
Varför vi i andra halvlek spelade på rätt sätt mot detta lag o inte i första får väl funderas på under helgen men tror att både spelare o coacher nu vet var felet var.

Matchfakta: 0-4 (0-4)
Hörnor 1-7 (1-5)

0-1 2min Lite onödig hörna som nickas in nära mål av sopren spelare
0-2 13min Spelare lös till höger som sticker in bollen centralt till fri spelare som via elins händer vinklar in bollen
0-3 24min Frispark från höger där vi släpper markering och spelare kan liggande nicka in bollen från ca 3meter.
0-4 28min Långboll som vi inte alls är med på ger friläge.
62min lotta ut alva in
63min emelie ut linnea in
76min nora ut tilda in
78min amanda ut jonna in