Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Stångenäs AIS

Följ

Stångenäs AIS

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Stångenäs AIS
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Stångenäs AIS
Adress Sågvägen 15
Postadress 45430 Brastad
Telefon 052348330
E-post sais.kansli@telia.com
Orgnr 854600-2703
Kontonr 123-6124

Om Stångenäs AIS

Stångenäs AIS, SAIS är en flersektionsförening och har Brastad med omnejd som upptagningsområde. I upptagningsområdet bor cirka 3000 personer, 650 av dessa är medlemmar i SAIS.

Cirka 60 procent av medlemmarna är under 20 år och 30 procent är tjejer. Siffror som visar att vår förening har en tydlig ungdomsprofil. SAIS är en av Lysekil kommuns största föreningar.

Föreningen är organiserad i två idrottsliga block och med en huvudstyrelse och ett gemensamt kansli.

I block 1 ingår fotboll och gymnastik.

I block 2 ingår orientering skidor och friidrott.

SAIS är en sammanslagning av två klubbar, Brastads IS och Härnäsets GoIF. Sammanslagningen ägde rum 1957. Brastads IS grundades 1946 och detta år har kommit att räknas som det år klubben grundades. Då fanns endast fotboll på programmet.

Klubben bedriver större delen av sin verksamhet i Brastad i Lysekils kommun där vi har vårt klubbhus. Idrottsplatserna hyr vi av kommunen.

Den 5 maj 1946 bildas Brastads Idrottssälskap som till en början endast har fotboll på programmet. Några år senare börjar man även med friidrott.

1957 slås Brastads IS och Härnäsets GoIF samman och Brastads IS ansöker om namnändring till Stångenäs Allmänna Idrotts Sällskap - SAIS. Klubben består av fyra sektioner: Fotboll, Friidrott, Orientering samt Vinteridrott med bordtennis.

Detta år arrangerar SAIS sin första orienteringstävling, DM tillsammans med Bohuslän-Dals orienteringsförbund. Året efter, 1958 i mars gick den första SAIS-trampen av stapeln med ca 350 deltagare. 'Duschen' var förlagd till en upphuggen isvak på Gullmarsfjorden.

1958 får friidrotten en svensk mästare på 80 m, Kaj Olofsson, under hela 60-talet har SAIS-friidrott stora framgångar inom distriktet och även på SM.

1963 vinner SAIS div 5 i fotboll och sätter Svenskt publikrekord för div 5 med ca 890 personer.

Sedan 1966 har skidor funnits med på programmet, samma år startar bingoverksamheten som sedan dess varit en stor inkommstkälla.

Sten Pålsson blir SAIS första bidrag till Sv. Fotbollslandslaget! Sten spelar då för GAIS och året är 1968, två år senare deltager Sten i Fotbolls-VM i Mexico.

Föreningens första orienteringskarta, SAIS-bladet blev klar 1971 och användes bl.a. till Dag-DM. SAIS-trampen återupptogs 1975 då på en nyritad karta 'Fjällabladet'. I slutet av 70-talet blev SAIS-trampen en stor tävling. På grund av snörika vintrar var SAIS-trampen en tidig tävling på snöfria marker vilket lockade över 1000 startande, därav många elitlöpare och norskar. Föreningen hade även sina största orienteringsframgångar under dessa år.

1978 skrivs fotbollshistoria då SAIS vinner stora DM.

I början på 80-talet vinner Kenneth 'Bebben' Johansson 400 m vid friidrottens veteran SM två år i rad.

40-årsjubileet 1986 firas med seriesegrar för både dam- och herrlaget i fotboll, samt landskampsarrangemang i bordtennisens Europaliga mellan Sverige och Jugoslavien. Både början och slutet av 80-talet präglas av stora ungdomskullar inom orienteringssektionen som dominerade inom distriktet.

Efter flera års förberedelser arrangerade SAIS Budkavle-SM 1990 på en nyritad karta över Skottfjället. På denna karta arrangerades även uttagningarna inför VM i USA 1993.

SAIS har två stycken klubbhus, ett gammalt (1911) f.d. skolhus i Bräcke ca två km från Brastad centrum och nytt (1991) vid Husqvarna Arena, där även klubbens kansli är beläget.

2013 spelar Stångenäs damlag i division 1 och 4. Föreningens herrlag spelar i division 3 och 5.