Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Skogsgymnastikens IBS

Följ

Skogs IBS

Följ oss för uppdateringar
Följ
Skogsgymnastikens IBS
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Skogsgymnastikens IBS
Adress Järnvägsgatan 22
Postadress 73833 Norberg
Telefon 070-2537364
E-post info@skogsibs.se
Orgnr 817606-3405
Kontonr Bankgiro 202-2143

Om Skogsgymnastikens IBS

Skogsgymnastikens Innebandy Sällskap – ”Skogs”

En av de allra första innebandyföreningarna i Sverige. Skogsgymnastikens IBS – ”Skogs” kallad i folkmun är en av de allra första innebandyföreningarna i Sverige. Det är inte bara gruv- och järnindustrin som har sin ”vagga” i orterna Sala-Norberg-Fagersta, här fanns ett tidigt intresse för innebandyn.

Fagersta hade egna serier i kommunen i Sala bildades officiellt den första föreningen Sala IBK – tidigare än Svenska innebandyförbundet som för övrigt hade sitt första riksmöte i Sala 1981.
Just 1981 bildades ”Skogs” närmare bestämt en aprildag. På Elsas Andersson konditori hade ett 15 tal män träffas och här ifrån finns det första protokollet, B. Fjellman blev den först valda ordföranden.

Många undrar ju var namnet Skogsgymnastikens IBS kommer ifrån. Enligt säkra källor sägs det bl.a.
I slutet av 1970-talet pågick en hel del skogshyggen uppe i Klackberg. Klackbergshallen blev klar 1978 och kunde samma år tas i bruk. Det var också ett decennium där arbetsmarknadslagar inträdde i svensk arbetsmarknad inte minst så började arbetsmiljöer uppmärksammas. Så var det även i Klackberg, Norberg bland skogsarbetarna. Många klagade på onda, värkande och stela ryggar efter ett hårt slit i skogen.

Det var nu företagshälsovård, arbetsmiljöinspektörer sattes in för att förebygga de onda ryggarna. Flera kom fram till att gymnastik, rörelser skulle förbättra de onda. Nu fanns det ju en hall att vara i – så det blev gymnastik med handledare på en viss tid av veckans arbetstid.

Ja, så pågick gymnastik med knäböj, hålla rygg rak osv., En av skogshuggarna hade dock sett mjukisklubborna och de små målen på någon ungdomsgård. Förmodligen var de någon son som berättat för pappan vid köksbordet.
Det dröjde inte många dagar förrän det fanns en hel uppsättning av klubbor och boll i Klackbergshallen. Knäböj och gymnastik byttes ut mot ”mjukis” innebandy. Så mjukt var det nog inte – det var tuffa tag i hallen.
Ja, så fortsatte spelet några år….och det var dessa pionjärer som var huvudstommen då föreningen startade.

Namnet var ju givet – Skogsarbetare och gymnastik……

”Skogs" var en respekterad klubb med Klackbergscupen som mycket stor både för herrar och damer.
Det var många udda namn i innebandys begynnelse. Några har försvunnit andra har sitt namn kvar.
Skogs och Knäppmora är de namnen som funnits med från början.

Apropå Knäppmora kan ju säkert många missuppfatta namnet som inte är från norra Västmanland och känner till byn. Så var fallet när föreningen skulle anmäla sig till en cup i Mora.

- Vad heter föreningen?
- Knäppmora blev svaret……
Efter en viss tystnad så slängdes telefonluren på med en hård kraft...det var svårt för Knäppmora att komma med på cupen detta år.

Nu är det bättre – vi passar på att även gratulera denna klubb till att uppnå 35 år!