27 maj 2023
15:00

Skepplanda BTK

Äntligen! Seger och 3 poäng!

Så kom då tillfället när vi samlade ihop oss och vann vår första match för året. Vi gör det mot topplaget Skepplanda med ett lag med medelålder 19,3 år, jämfört med motståndarnas 27,9. Unga hungriga spelare som jobbar som ett lag och verkligen sliter för varandra är i vissa matcher bättre än erfarenheten från 100-tals matcher på hög nivå, som vi mötte igår. Spelargruppen gör en enorm arbetsinsats och jag kanske är enögd men jag tycker inte att vi vinner oförtjänt med 3-2.
Förra matchen vi spelade skrev jag aldrig om då vi upplevde den som en av de sämsta för året. Igår var det raka motsatsen. Otroligt starkt av alla i laget att hämta sig och gå ut och göra en så bra insats. Vi valde att göra en hel del förändringar och vaskade om i laget inför den här matchen och laget fick verkligen träff i både anfall och försvarsspel.
Första halvlek är väldigt bra från vår sida och vi öppnade riktigt starkt i medvinden. Vi visar vad vi vill direkt genom att få tag i bollen högt upp och Philip spelar Leo som passar Strömfeldt vars avslut går över. Men signifikativt för hur första halvlek kom att utveckla sig. Oliver är framme och oroar igen på en djupledsboll men målvakten gör en praktparad med foten. Det märks att vi är riktigt taggade och Skepplanda verkar lite sömniga i inledningen.
Philip gör också 1-0 tidigt då vi vinner boll högt på inkast. Leo väggspelar med Oliver och får skottläge, returen är Philip först på och slår in bollen.
Skepplanda har ett mycket erfaret lag och de har inför året fått till sig några spelare från Ahlafors, som huserar i div 1 södra, vann Gauthiods serie förra året. De har en 37 åring på mitten som växlar upp och börjar styra en del av deras spel. De försöker spela och får till en riktigt bra chans då vi tappar boll i fel läge. Det utmynnar i ett halvt fritt läge till höger men avslutet går några meter utanför bortre stolpen. De spelar fyndigt och försöker vända spelet i sin 3-5-2 formation, men vi jobbar så oerhört bra ihop så deras chanser i övrigt blir inte några riktigt vassa lägen.
Vi jobbar till oss bollar och skapar mer oreda och Oliver är framme igen men avslutet blir misslyckat då bollen studsar upp precis i skottögonblicket, målet är helt öppet. Leo vinner boll högt upp på en dålig rensning av målvakten och får i medvinden bra fart på skottet men målvakten gör en sådan handbollsräddning när han rusar från sidan av straffområdet och in i plan, kastar sig och räddar bollen.
På en frispark går bollen mot deras försvarare som missbedömer i vinden, hans nick går förbi målvakten som slänger sig men hinner inte upp bollen innan den går till hörna. Oliver slår hörnan från vänster och piskar in bollen mot mål i en fin båge över alla och in i bortre burgaveln. 2-0 i detta läget är inte helt orättvist.
Skepplanda försöker med spel via mitten och hitta fria spelare, vi jobbar hur bra som helst och resultatet står sig halvleken ut.
Andra halvlek kan man tänka sig att de ska komma ut och riktigt köra över oss. De byter 5 spelare i paus och försöker få fart i sitt spel. Vi står upp jättebra och försvarar oss väldigt fint tillsammans. När vi får chansen ställer vi om och vi lugnar ner spelet med lite längre utsparkar från Olsson. Vi får ett kanonläge på en fin omställning där Jonte får läge till vänster på passning från Leo men avslutet går tyvärr över. Skepplanda börjar lyfta en del och surrar på vår planhalva då vi har svårt i motvinden då rensbollarna inte går så långt. Det som vi gör bra är då att vi jobbar in i duellerna som blir vilket gör att Skepplanda har svårt att odla sitt spel. Vi ger dem ingen lugn och ro.
Deras reduceringsmål kommer faktiskt lite oväntat, de har spelövertag utan att det är superfarligt. Ett bolltapp på egen planhalva och de sätter fart in mot straffaområdet, bollen går på ett snöre mellan tre spelare och nickas i öppet mål, jäkligt snyggt spel men typiskt att det blir på ett surt bolltapp. 2-1 och man kan tänka sig att vi ska börja svaja men det gör vi inte. Vi fortsätter med vårt fina jobb och stoppar deras anfallsförsök och kommer upp i anfall utan att vi får till den där riktigt heta chansen att utöka. Deras 2-2 mål är ju surt då de på en hörna slår bollen direkt i mål. Rättvist, nja, men typiskt då vi är inne i en period då marginalerna är emot. Ni kanske tycker att vi gjorde ju också mål på hörna, men skillnaden på deras mål är att bollen går så lågt att den studsar i marken innan den går in och man tycker ju att då ska vi kunna få bort bollen. Men, men, så blev det.
Det som är intressant i matchen är vad som händer efter deras mål. De går hårt för segermålet och lyfter fram mycket folk vilket öppnar för omställningar. Deras mycket erfarna lag med så mycket rutin går bort sig flera gånger i sin iver att försöka avgöra. De är inte nära egentligen.
I minut 87 får vi läge med Vilmer och Philip men den bryter de. På nästkommande uppspelsförsök jobbar Timmie bra och täcker så att bollen studsar till Oliver. Oliver sätter full fart framåt och tar sig ända till straffområdet. Han stannar upp spelar Vilmer som passar ut till Alfred som är iskall i avslutet och 3-2 till oss.
3-2 mot Skepplanda
Deras forcering blir inget av och vi försvarar oss jättebra och tar kloka beslut och spelar bara av sista minutrarna.
Laget gör en klockren insats, med plus för Abdi, Philip och Oliver som sticker ut lite extra. Fantastiskt roligt att slå ett topplag och visa att vi är bättre än tabellen visar. När man jobbar stenhårt tillsammans och sätter grunderna i fotbollen så blir det ofta rätt så bra. Vi njuter av detta i helgen och jobbar hårt en vecka till, innan vi ska möta Dalsjöfors. Gött jobbat grabbar!